Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als morfiniste naar de eeuwige slaap gevoerd

(voor Effi Rachel Blindermann (1893 - 1930))

Je bent geboren op 16 maart 1893 in Mykolaiv, nabij Odessa. Je was lid van een Pools-Joodse familie.
Op je achttiende verhuisde je met je moeder Augustina Frankfurter en je zus Gabryela naar Wenen. Je vader Habran en je jongere broer Edwin bleven in Zuid-Oekraïne.
Je bent door de Duitse acteur Ferdinand Gregori in Sint-Petersburg ontdekt. Hij leidde het conservatorium in Wenen en je volgde hem naar het Hof Theater in Mannheim. Pal voor de eerste wereldoorlog verhuisde je naar Berlijn, terwijl de Duitsers Warschau bezet hielden.
Je sprak vloeiend Russisch, Duits, Pools en Frans.

Op je tweeëntwintigste werkte je in Berlijn samen met de regisseur Max Reinhardt. Je speelde in theatervoorstellingen van August Strindberg, Frank Wedekind, Luigi Pirandello en Henrik Ibsen. Je was zeer bevriend met de Salonnière Edith Andreae. Ze was de meest intellectuele vrouw van Berlijn en bevriend met Thomas Mann en Hugo von Hofmannstal. Je kwam veel in de club 'Silhouette', net als de jonge Marlene Dietrich, prinsen, graven en baronnen. Travestie was er een must en er vloeide veel Martini en champagne. De club sloot in 1933.

Als filmactrice was je enorm populair in Duitsland, al vond je je toneelcarrière belangrijker. Je debuteerde in de film 'Dämon und Mensch' van Jules Greenbaum, een pionier van de Duitse cinema, die twintig jaar in Chicago verbleef. De meeste films van jou zijn gemaakt door Alfred Maack, een regisseur en producent in dienst van Greenbaum. Als Maria Daisy Orska speelde je in reclamefilms. Je artiestennaam was Maria Orska.
In 'Der lebende Tote' speelde je de hoofdrol, een zwijgende zwart-wit film. Je speelde in 'Die Bestie im Menschen', naar een roman van Émile Zola. Je speelde in veertien films.

Op je negenentwintigste heeft een beroemde, Oostenrijkse, expressionistische kunstenaar een mooi portret van jou gemaakt, die nu als litho in diverse musea hangt.
Je trouwde met Baron Hans von Bleichröder, een belangrijke, Joodse bankier uit Berlijn. Zijn vader en opa waren ook bankiers en ze hadden nauwe contacten met de familie Rothschild. Voortaan heette je Barones von Bleichröder. Op je tweeëndertigste ben je gescheiden.

Op je drie-en-dertigste pleegde je zus Gabryela Marchesa di Serra Mantschedda zelfdoding door zichzelf op te hangen na een heftige discussie met jou. Je werd depressief door schuldgevoelens.

Je minnaar was Julius Heinrich Koritschoner, een rijke industrieel en geoloog, die verslaafd aan de morfine was. Op je vijfendertigste schreef Julius een afscheidsbrief aan jou en heeft hij zichzelf in Constantinopel doodgeschoten.

Je speelde de lesbische Ruth in 'De verpleegster' van Hans Kaltneker. Vanaf de jaren twintig was je in Centraal Europa geweldig populair. Vooral je optredens in het Hebbel-Theater in Berlijn-Kreuzberg werden als bijzonder exclusief ervaren. Je verscheen op de covers van tijdschriften en er werden ansichtkaarten met jouw portretten verspreid.

De laatste jaren van je leven was je verslaafd aan de morfine. Op 16 mei 1930 heb je in je appartement in Wenen zelfdoding gepleegd via een overdosis Veronal. Je kon je morfine-verslaving niet meer verdragen.
Je werd zevenendertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 989Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)