Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Linkse klokkenluidster doodgetreiterd

(voor Mary Edna Tobias Marcy (1877 - 1922))

Je bent geboren op 8 mei 1877 in Belleville. Je zus en broer groeiden op bij andere familieleden.
Om naar de middelbare school te kunnen gaan ging je werken. Later was je telefoniste en kwamen je zus en broer bij jou wonen.
Je leerde jezelf stenografie en je verdiepte je in de politiek.

Op je achttiende werd je ontslagen uit je politieke baan, omdat je de populistische Democraat William Jennings Bryan ondersteunde. Je werkgevers waren bezig met het produceren van de Amerikaanse vlag.
Clarence Darrow, jurist en lid van de American Civil Liberties Union, heeft jou aan een nieuwe baan geholpen als secretaresse voor William R. Harper, de voorzitter van de University of Chicago. Daardoor kon je gratis studeren aan deze universiteit. Je studeerde psychologie bij de filosoof/psycholoog John Dewey en je volgde cursussen filosofie en literatuur.

Na drie jaar studeren trouwde je met Leslie A. Marcy, een socialistische journalist. Je verhuisde van Chicago naar Kansas City, waar je de secretaresse van een ambtenaar van een groot vleesverwerkend bedrijf werd, van 1902 tot 1905. Door je ervaringen publiceerde je het tijdschrift 'Letters of a Pork Packer Stenographer', waarin de gevaarlijke arbeidsomstandigheden en de karige lonen aan de kaak stelde. Door deze openbaringen werd je bekend bij de Amerikaanse radicalen. Er kwam een onderzoek door de Beef Trust en jij getuigde tegen je werkgever, wat je natuurlijk je baan kostte.

Daarna werkte je voor Associated Charities, waarbij je de situatie van de armen van nabij meemaakte. Je schreef artikelen voor de International Socialist Review en je bekritiseerde opnieuw je werkgever, die de armen opzadelde met lezingen over moraal en steun-noodzaak, terwijl daadwerkelijke, materiële hulp uitbleef.
Op je zesentwintigste werd je lid van de Socialistische Partij van Amerika. Je had een affaire met Charles Hope Kerr, de vegetarische uitgever van het socialistische maandblad I.S. Review, waardoor Charles in 1904 scheidde van zijn vrouw May Walden Kerr. Je woonde een jaar in Hot Springs en daarna werd je assistent editor bij de I.S.R. en je was de rest van je leven secretaresse van de uitgeverij 'Charles H. Kerr & Co' en je was redactielid. I.S.R. was één van de grootste tijdschriften van de linkse Amerikanen.

Je was schrijfster, dichteres, pamflettiste en tijdschriftredactrice. Je verdiende een flink salaris. Je schreef de bestseller 'Shop Talks on Economics', waarin je het marxisme alom verstaanbaar maakte. Er werden twee miljoen exemplaren verkocht in diverse talen. Na 1915 publiceerde je minstens onder zes pseudoniemen, bijna allemaal mannelijke namen. Je schreef een roman, een toneelstuk, twee kinderboeken, korte verhalen en gedichten.
Je onderhield banden met de Zimmerwald Movement, o.a. met Sebald Justinus Rutgers, een Nederlandse, marxistisch theoreticus/journalist. En met Antonie Pannekoek, astronoom en marxistisch theoreticus. Het anti-militaristische I.S.R. werd begin 1918 beëindigd, vanwege tegenwerking van de regering, die in oorlog met Duitsland was.

Je werd lid van de revolutionaire Industrial Workers of the World. De overheid bleef je lastig vallen. Je huis werd leeggehaald door het ministerie van Justitie en je moest borgsommen betalen voor politieke gevangenen van de I.W.W. en je raakte je huis kwijt. De S.P.A. versplinterde en raakte in verval, ook al poogde je de boel bij elkaar te houden. Je werd zwaar depressief en op 8 december 1922 heb je zelfdoding gepleegd door vergif in te nemen. Je wilde rust. Je werd vijfenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 2 stemmen 29Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)