Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De getuigenis van mijn leven

Ik kijk terug op m’n leven, in m’n herinneringen verschijnen de horden die ik moest nemen.

Is de cultuur thuis anders als buitenshuis dan ben ik niet mijzelf, m’n energie wordt deels verbruikt om me psychisch staande te houden en is niet beschikbaar voor mijn werk.

Basisvoorwaarden voor levensgeluk is vriendschap en relativeren van tegenslagen. Vriendschap tussen zielsverwanten met dezelfde normen en waarden vormen een oase waar ik mijzelf kan zijn. Tegenslagen accepteer ik als behorend bij het leven.

Het individu kan slecht zijn, maar de mensheid niet, de mensheid is het gegeven, ze is wat ze moet zijn, was ze anders dan is het een ander wezen, een Bonobo misschien. Weltschmerz is gevolg van sprookjes en kinderboeken uit onze jeugd die een onrealistisch beeld schetsen van de werkelijkheid.

Mensen die hun beloften niet nakomen, egoïsten die nemen en niets geven, adrenalinejunks die op gevaar kicken en parlesanten die praten zonder te luisteren, kwaadsprekers bij wie niemand iets goed doet en opscheppers die alles beter weten, gefrustreerden met korte lont en manipulanten die andermans leven naar hun hand zetten, dát zijn mensen die ik mijd als de pest.

Als ergernis aan de jeugd het vertrouwen in de toekomst ondermijnt omdat ze de ervaring en wijsheid van ouderen niet aannemen, bedenk ik dat die ergernis van alle tijden is. Als de jeugd te veel naar ouderen luistert, blijft alles bij het oude en de ontwikkeling van de mensheid stagneert. Sommige patriarchale culturen staan al meer dan duizend jaar stil.

Als angst voor het eind het geluk vertroebelt, bedenk ik dat het leven de hoofdprijs is, een geschenk dat elke nieuwe dag een dag groter wordt. De nieuwe dag gaat niet af van ons leven maar maakt het geschenk een dag groter. Het alternatief is, dat ik de race naar de eicel niet had gewonnen, maar een broer of zus, dan had die m’n plaats ingenomen en ‘ik’ was een handvol aarde geweest, dát maakt duidelijk dat elke dag winst is. De kans dat ik heb gewonnen is kleiner dan het winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij.


Zie ook: http://custor.infoteur.nl

Schrijver: Henk koster, 9 december 2013


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 10 stemmen 664Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
10 december 2013
Jouw zienswijze spreekt mij zeer aan, omdat ik veel ervan in mijzelf herken. Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)