Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De enige die Stalin wist te raken

(voor Nadezhda Sergeevna Alliluyeva (1901 - 1932))

Je bent geboren op 22 september 1901 in Tbilisi, Georgië. Je vader was Sergei Alliloeyew, een spoorwegarbeider en een revolutionair. Je moeder Olga was van Duits-Russische afkomst. Je was hun jongste kind. Je vader vond werk en een huis in de Kaukasus.

Terwijl Jozef Stalin in ballingschap vertoefde, kreeg hij hulp en onderdak bij jullie. Op je tweede ben je door de 25-jarige Jozef van de verdrinkingsdood gered.

In december 1907 overleed Ekaterina Svanidze, de eerste vrouw van Jozef aan tyfus. Ze werd 22 jaar en Jozef had samen met haar een zoon gekregen. Hij kwam ook geregeld bij jullie in Sint-Petersburg wonen. Hij was de minnaar van je moeder.

Op je zestiende was je smoorverliefd op de romantische Jozef met zijn pikzwarte haren en gele ogen. Na de Oktoberrevolutie werd je de persoonlijke assistente van Jozef, die zich voorbereidde op zijn leiderschap van de Sovjet-Unie, dat duurde van 1920 tot zijn overlijden op 5 maart 1953.
Na de revolutie werkte je als klerk voor Vladimir Lenin. Je vermeed chique kledij, make-up en sieraden, omdat je dat niet vond passen bij een arbeiderspartij.

Op je achttiende trouwde je met de 41-jarige Jozef. In 1921 werd jullie zoon Vasily geboren en vijf jaar later werd jullie dochter Svetlana geboren. Je vond het leven in het Kremlin benauwend en Jozef ontpopte zich als een saaie ruziemaker, die meestal dronken van de wodka was en die openlijk flirtte met de rijpe vrouwen van zijn collegae.
Je was manisch-depressief en je had last van stemmingswisselingen. Vyacheslav Molotov, de minister van Buitenlandse Zaken, vond je een ware gekkin.
Jullie huwelijk was op eieren lopen en zeer gespannen, met heftige woordenwisselingen en fysieke mishandelingen door Jozef, aldus de vrouw van Molotov, Polina Zhemchuzhina.
Je was een strenge moeder en emotioneel afstandelijk. Je deed vriendelijk tegen Vasily en minder lief tegen Svetlana. Je voelde je opgesloten in het Kremlin en je verveelde je.

Op je achtentwintigste begon je een cursus chemie. Je ging iedere ochtend vol werklust met het openbare vervoer naar de universiteit. Je verfoeide de pronkzuchtige limousine. Je bevriende medestudenten wisten niet wie jij was en je verklapte hen de meest gruwelijke feiten over het collectivisatie-beleid van de landbouw door de gestaalde Stalin, want hierdoor ontstond hongersnood. Je confronteerde Jozef ermee, dat hij de mensen aan het vermoorden was, vele miljoenen. Hij reageerde kwaad op deze opmerking, waarbij hij jouw vrienden op de universiteit liet arresteren.

Op 8 november 1932 organiseerden Jozef en jij een banket om de vijftiende verjaardag van de Oktoberrevolutie te vieren. Jozef vernederde jou in het bijzijn van de gasten door sigarettenpeuken naar jou te gooien en ruw 'Hé, jij daar!' te schreeuwen. Je liep gekrenkt weg en Polina liep met je mee rond het Kremlin om je te kalmeren. Je ging zwaar depressief naar je slaapkamer, waar je op 9 november 1932 zelfdoding hebt gepleegd door jezelf met een pistool in je slaap te schieten.
Dat pistool was een geschenk uit Berlijn van je broer Pavel, voor je zelfbescherming. Later werd de 44-jarige Pavel op bevel van Jozef vermoord, evenals andere leden van de familie Alliloeyew.

Je liet een briefje voor Jozef achter, vol verwijten en beschuldigingen. Jozef voelde zich gestraft door je zelfdoding en door woede en verdriet was hij niet bij je begrafenis ('Ze verliet me als een vijandin!', gromde hij) en heeft hij je graf op de Novodevitsji-begraafplaats nooit bezocht. Hij was compleet in de war en zijn paranoïdie nam schrikbarend toe.
Je werd eenendertig jaar.

Vasly werd een gevechtspiloot bij Stalingrad en hij overleed op zijn veertigste door overmatig alcoholgebruik.
Svetlana woonde van 1967 tot 2011 in Amerika, incluis een tweejaarlijkse terugkeer naar Rusland. Ze werd 85 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 december 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 733Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
9 april 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Bijzonder.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)