Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gemangeld door Dr. Jekyll and Mr. Hyde

(voor Krisztina Rady (1968 - 2010))

Je bent geboren op 23 augustus 1968 in Boedapest.

Je was vanaf je zevenentwintigste drie jaar de directrice van het Hongaarse Culturele Instituut in Parijs.
Op je eenendertigste organiseerde jij de muzikale optredens tijdens het Hongaarse, culturele seizoen. Samen met Robert Lacombe organiseerde jij het drukbezochte Sziget Festival in Frankrijk. Je maakte een show van de gedichten van de beroemde, Hongaarse dichter Attila József, die op zijn 32-ste zelfdoding pleegde door onder een trein te springen. Hij leed aan schizofrenie.
Deze show 'In Zuiver Hart' ging op tournee door Frankrijk. Jij selecteerde en vertaalde de gedichten van József.

Je schreef 'Liliom ou la vie et la mort d'un vaurien', een boekvertaling van de Hongaarse, joodse auteur Ferenc Molnár. Je vertaalde oude en hedendaagse, Hongaarse schrijvers, zoals István Tasnádi. Voorts vertaalde je het beeldverhaal 'Persepolis' van de Iraanse stripverhalenmaakster/filmmaakster Marjane Satrapi.
Je werkte jarenlang voor de radiozender France Culture, wat in 2007 resulteerde in je serie 'Verrassingen van Centraal-Europa', waarbij de eerste drie uitzendingen over de Hongaarse cultuur handelden. Jij was dé spil, die de Frans-Hongaarse relaties opbouwde en verstevigde. Jij bedacht het om programma's te maken vanaf een boot op de Seine, het oude lichtschip 'Batofar', dat in Boedapest een look-alike kreeg, de A-38.

Op je vierentwintigste ontmoette je Bertrand Cantat, de zanger van 'Noir Desir', tijdens het Sziget Festival in Boedapest. Op je achtentwintigste trouwde je met hem en jullie kregen twee kinderen. Vijf jaar later zijn jullie gescheiden.
Bertrand kreeg een relatie met de actrice Marie Trintignant, welke relatie anderhalf jaar duurde en daarna heeft hij haar in een hotelkamer in Vilnius tijdens een ruzie doodgeslagen. Ze werd 41 jaar en ze was de moeder van vier zonen, met alle vier verschillende vaders.
De Litouwse rechters veroordeelden hem tot acht jaar gevangenisstraf en in 2007 kwam hij vervroegd vrij uit de Muret gevangenis nabij Toulouse, tot grote woede van Nadine Trintignant, de moeder van Marie.
Jij steunde Bertrand tegen beter weten in, want jou had hetzelfde kunnen overkomen.

Op 10 januari 2010 heb je zelfdoding gepleegd in je woning in Bordeaux, terwijl Bertrand lag te slapen. Je hebt jezelf opgehangen. Je werd fysiek en psychisch mishandeld door Bertrand en je was bang om door hem te worden vermoord, net als Marie. Hij dreigde je dan ook te vermoorden. Hij zag zichzelf als slachtoffer, deze narcistisch-gestoorde moordenaar vol zelfmedelijden.
Je werd eenenveertig jaar, net als Marie.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 januari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 5 stemmen 84Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)