Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

'Heroine is suicidle!', zei je tragisch genoeg

(voor Zoë Tamarlis Lund (1962 - 1999))

Je bent geboren op 9 februari 1962 in New York. Je had een Roemeense vader en een Zweedse moeder, de beeldhouwster Barbara Lekberg.

Je kon goed studeren en je was activiste voor een studentenvereniging. Op je zeventiende kapte je met school en werd je de assistente van de filmmaker/criticus Edouard de Laurot, die politiek activist was.
Op je achttiende had je vijf jaar een relatie met Edouard, die 40 jaar ouder was en in het Poolse verzet had gevochten. Je werd Zoë Lund of Zoë Tamerlaine genoemd.

Je was goed in het componeren van muziek, maar je vond de cinema een beter medium. Op je achttiende had je de hoofdrol in 'Ms.45' van Abel Ferrara. Je speelde Thana, die op één dag twee keer bruut verkracht wordt, waarna ze een volgende verkrachter met een stuk ijzer doodslaat en met zijn .45 pistool schiet ze uit wraak willekeurige mannen dood, die ze tegenkomt. Het gaat over de bevrijding van iedereen.

Daarna speelde je de dubbele hoofdrol in 'Special Effects' van Larry Cohen.
Op je 22-ste speelde je in een aflevering van 'Miami Vice', naast Don Johnson.

Op je 24-ste trouwde je met de acteur Robert Lund.

Op je 25-ste speelde je in vijf afleveringen van de tv-serie 'Hothouse'. Je verscheen in de documentaire 'Heavy Petting', met o.a. William Burroughs, die ging over de eerste sekservaringen.
Op je 27-ste speelde je in de thriller 'Exquisite Corpses' en in 'The Houseguest', met de rockmuzikant John Cale.
Op je dertigste speelde je in 'Bad Lieutenant', waarvan jij het script hebt geschreven. Je speelde een heroïne-junkie. De film over de vraag hoeveel vergiffenis we kunnen geven. De hoofdpersoon vergeeft zodanig, dat het zijn leven kost.

Heroïne was je lievelingsdrug, want dat leek je zelfbewustzijn en je persoonlijke inzicht te vergroten. Hoewel je persoonlijk heimelijk gebruikte, was je er openlijk en gul mee in je schrijfwerk. Zo ervaart de hoofdpersoon in 'Dad Lieutenant' tijdens een heroïne-trip de diepgang van bijbelse vergeving. De film verbeeldt het Jezus-evangelie tot Gethsémané. Als Christus nu zou leven, zou hij water in drugs veranderen, meende je.

Je was aanwezig bij de presentatie tijdens het Rotterdams Film Festival. Je had een diepe, zwoele stem en je was een mooie brunette.
Je schreef enkele ongepubliceerde romans, korte verhalen, essays en vijftien niet uitgevoerde scenario's.

Je vond dat macht en seksualiteit met elkaar verbonden waren en dat de vrouwelijke seksualiteit belangrijk is voor positieve verandering en revolutionaire doeleinden. Zo vergeleek je Thana uit 'Ms.45' met Jeanne d'Arc. Je schreef vaak over morele kwesties en politieke belangen. Je had veel connecties in de filmwereld, maar je wist dat niet in je voordeel te gebruiken, wat zeker met je duistere verslavingsactiviteiten te maken had, wat veel mensen afstootte. Door je verslaving loog je, stal je en manipuleerde je.
Na 'Hand Gun' verscheen je voor het laatst in 'Dreamland' van Susi Graf. Aan het einde van je leven was je bezig met een biografisch scenario over Gia Carangi, ook een heroïne-junkie, die op haar 26-ste overleed. Jij zit ook in de documentaire 'De zelfvernietiging van Gia'.
Op 3 februari 1997 zijn Robert en jij gescheiden.

In februari 1997 ging je in Parijs samenwonen met een drugsvriend. Je verruilde de heroïne voor cocaïne en je schreef over de drugshandel in de Lower East Side van Manhattan.
Op 16 april 1999 overleed je aan hartfalen, het suïcidale gevolg van overmatig heroïne- en cocaïnegebruik. Je werd zevenendertig jaar. Je bent gecremeerd en je as is door je moeder op de Seine verstrooid, nabij Le Pont des Artes voor het Louvre.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 januari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)