Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de ban van een tiran

(voor Eva Anna Paula Braun (1912 - 1945))

Je bent geboren op 6 februari 1912 in München.
Je vader Friedrich Braun was een roomse schoolmeester. Je moeder Franziska Kronberger was naaister geweest. Je was hun tweede dochter. Je oudere zus was Ilse en je jongere zus was Margarete.
Op je negende zijn je ouders gescheiden om anderhalf jaar later te hertrouwen om financiële redenen.

Je studeerde aan een rooms lyceum in München. Daarna ging je een jaar naar de zakenschool in het klooster van de Engelse Zusters in Simbach am Inn. Je werkte als verkoopster en foto-ontwikkelaar in de fotostudio van Heinrich Hoffmann, hoffotograaf en vriend van Adolf Hitler. Op je zeventiende ontmoette je Adolf, die 23 jaar ouder was. Margarete werkte ook voor Hoffmann en je woonde met haar in een appartement.

Adolf woonde met zijn half-nicht Angela Maria Raubel in een appartement. Op 18 september 1931 pleegde Angela zelfdoding. Ze schoot zichzelf in de borst met Adolfs Walther-pistool. Adolf belandde in een diepe depressie, want Angela was de enige vrouw van wie hij had gehouden. Hij hield haar kamer in de Berghof nabij Berchtesgaden in ere en hij hing overal portretten van haar op. Daarna zagen Adolf en jij elkaar vaker.

Op 11 augustus 1932 deed jij een poging tot zelfdoding door je met het pistool van je vader in je borst te schieten. Een liefdestruc, die werkte, want na je herstel was Adolf niet meer van je af te slaan. Jullie werden beminden en je werkte als fotografe voor Hoffmann en de NSDAP. Je reisde veel met Adolf mee.
In mei 1935 was je tweede poging tot zelfdoding met een overdosis slaappillen. Adolf had je verwaarloosd. Margarete en jij kregen een appartement met drie slaapkamers en een villa in Bogenhausen. Je deed het huishouden in de Berghof, maar je was meestal in München. Je had ook een appartement in de Rijkskanselarij in Berlijn.
Omdat Adolf dacht dat vrouwen hem seksueel aantrekkelijk vonden, wilde hij niet met je trouwen of in het openbaar met je verschijnen, want dat zou hem geen politiek gewin opleveren.

Je sliep nooit in dezelfde slaapkamer met hem. Hij was getrouwd met zijn politieke/militaire carrière. Je mocht niet bij belangrijke bijeenkomsten zijn en jij was nauwelijks bezig met het nazisme.
Je sportte uitmuntend, je kocht mooie kleren en je ging naar de bioscoop. Je kleedde je meer malen per dag om. Je was erg op het uiterlijke gericht. Je leidde een rijk en onaantastbaar bestaan.
Je was boos op Adolf, omdat hij een totaalverbod op de luxe-artikelen en cosmetica van vrouwen wilde invoeren. Je maakte veel foto's en films van Adolf en zijn naaste medewerkers, zoals Albert Speer, Hermann Göring en Martin Bormann.
Adolf verbood je om te roken, te dansen of je met andere mannen te omringen, terwijl hijzelf flirtte met bijna alle vrouwen, die hij ontmoette. Je werd geregeld vernederd door hem en je was grotendeels eenzaam en ongelukkig, terwijl je er alles aan deed om die stijve, opgeblazen hark te behagen. Adolf deed alsof hij kon dansen, maar hij verstrakte al gauw. Hij niet, jij niet.

In 1943 werd je privé-secretaresse van Adolf en kon je vrij in en uit lopen in de Rijkskanselarij.
Margarete trouwde met de SS-Gruppenführer Hermann Fegelein, die later op bevel van Adolf werd doodgeschoten wegens desertie.
Op de Berghof had jij net als Adolf twee badkamers en twee slaapkamers. Jij dronk meestal wijn en Adolf thee. Openlijke intimiteit en aanrakingen waren verboden. Een wonder dat jij zo lenig, aantrekkelijk en komisch bleef.
Je ouders en Margarete profiteerden mee van jouw luxe positie. Ondanks zijn volop in gebreke blijven, leefde jij alleen voor zijn liefde en ja, hij was op zijn manier verknocht aan jou. Was je te laat voor theetijd, dan was hij al bezorgd.
Jij was dol op je terriër-honden Stasi en Negur. Adolf op zijn herder Blondi. Bij de honden mocht je wel net als Adolf openlijk je affectie tonen.

Op 29 april 1945 moest Blondi van Adolf een cyanide-capsule innemen. Een test, die werkte. Je was inmiddels in de Führerbunker met Adolf getrouwd, voor wat het waard was.
Op 30 april 1945 pleegde je zelfdoding door een cyanide-capsule in te slikken. Je werd drieëndertig jaar.
Adolf heeft zichzelf door het hoofd geschoten.
Jullie lichamen zijn in de tuin achter de Rijkskanselarij verbrand.
Je honden werden daarna door de hondenverzorger Fritz Tornow doodgeschoten.
De Russen veroverden Berlijn. Vele Duitsers pleegden zelfdoding.

Pas na de oorlog ontdekten de meeste Duitsers dat jij de vrouw en minnares van Hitler was geweest.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2014


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

2.8 met 5 stemmen 296Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)