Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Opmerkelijk, excentriek en terecht feministisch

(voor Lady Florence Dixie (1855 - 1905))

Je bent geboren op 25 mei 1855 als Florence Douglas in Cummertrees, Schotland. Je vader was de achtste Markies van Queensberry Archibald William Douglas. Je moeder was Caroline Clayton, dochter van een generaal en parlementslid. Je tweelingsbroer was Lord James. Je oudere zus was Lady Gertrude en je had drie broers, John Sholto Douglas, de negende Marlies van Queensberry, wiens zoon Alfred een liefdesrelatie met Oscar Wilde had. Lord Francis William, die op zijn achttiende overleed door een val op de Matterhorn, en Lord Archibald, die dominee werd.

Op je derde pleegde je vader zelfdoding met zijn jachtgeweer. Hij werd veertig jaar.
Op je vijfde werd je gezin rooms en woonden jullie twee jaar in Parijs. Je moeder werd bedreigd door de voogden van haar kinderen. In Parijs werd je thuis opgeleid en terug in Schotland ging je naar een kloosterschool. Je haatte de schoolse onderdrukking en het religieuze dogmatisme. Je vond een uitweg in het schrijven van gedichten.

Op je negentiende trouwde je met Sir Alexander Beaumont Churchill Dixie. Je woonde in het landhuis Bosworth Hall nabij Market Bosworth.
Op je twintigste werd jullie zoon George geboren en op je drieëntwintigste jullie zoon Albert Edward. Je man was High Sheriff van Leicestershire.

Je debuteerde met 'Abel Avenged', een dramatisch tragedie. In 1880 verscheen 'Across Patagonia', met tekeningen van Julius Beerbohm.
In datzelfde jaar werd Bosworth Hall verkocht vanwege de gokschulden van je man, een groot verkwister en alcoholist.
Je was een feministische schrijfster en jageres op groot wild.

Je woonde in het Kinmount Castle nabij Annan, waar je moeder had gewoond. Lord James, renpaardenfokker, zat met een gebroken hart, nadat jij trouwde en hij probeerde een meisje te ontvoeren. Zijn manische toestand verergerde en hij trouwde met de rijke Martha Lucy Hennessy, die een zoon van tien had. Dit huwelijk was een fiasco en ten prooi aan steeds diepere depressie dronk hij meer en meer sterke drank, totdat hij in 1891 zelfdoding pleegde met het doorsnijden van zijn keel. Hij werd zesendertig.

Broer John deed aan boksen en hij zorgde voor de ondergang en gevangenschap van Oscar Wilde. Je achterneef Raymond zat het merendeel van zijn leven in een psychiatrische inrichting.
Je sprak met Charles Darwin en je was het oneens met hem aangaande de tuco-tuco, die hij nachtdieren noemde, terwijl jij ze overdag actief had gezien.
Je huisdier, een jaguar, heette Affums. Nadat Affums enkele herten in het Windsor Great Park had gedood, moest hij naar een dierentuin.

Je was oorlogscorrespondente voor de Londense 'Morning Post' in Zuid-Afrika, waar je de gevangen Zulu-koning Cetshwayo kaMpande interviewde.

Je was de voorzitster van de British Ladies Football Club, opgericht door Nettie Honeyball, en je was voor de Ierse onafhankelijkheid, al had je moeite met de republikeinse Fenians, wat je bijna je leven kostte, want nabij de Thames werd je aangevallen door twee mannen, verkleed als vrouwen. Je werd gestoken met een dolk en bent bijna gestikt. Je bent gered door je Sint-Bernard.

Je was voor de emancipatie van vrouwen, voor het vrouwenkiesrecht, voor gelijke rechten voor beide seksen inzake huwelijk en echtscheiding. Mannen en vrouwen mogen dezelfde kleren dragen. De hoofdpersoon in 'Gloriana' is gebaseerd op Oscar Wilde, waarmee je veel van je broer goed wilde maken. Je vond vrouwen van nature intelligenter dan mannen.

Op 7 november 1905 was je kreupel door artritis en je overleed door difterie in Kinmount Castle.
Je werd vijftig jaar en je bent bijgezet in het Kinmount Mausoleum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 februari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 3 stemmen 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)