Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op de thee bij de first lady

(voor Eleonora Giulia Amalia Duse (1858 - 1924))

Je bent geboren op 3 oktober 1858 in Vigevano. Je vader en je opa waren acteurs en op je vierde begon je met hen mee te spelen, ook door de armoede. Je reisde van stad naar stad en je speelde dezelfde rollen als Sarah Bernhardt.
Je veroverde Europa, Amerika, Zuid-Amerika en Rusland. Je schitterde vooral in toneelstukken van Henrik Ibsen en Gabriele d'Annunzio.
Op je 20-ste was je in Napels, waar je een relatie met de journalist Martino Cafiero kreeg. Je werd zwanger en Martino liet je in de steek. Het kind overleed tijdens de geboorte en niet lang daarna overleed Martino.

Tijdens het werken bij het theatergezelschap van Cesare Rossi kwam je de acteur Teobaldo Checci tegen en op je 22-ste trouwde je met hem. Op je 26-ste kregen jullie dochter Enrichetta.
Je kreeg een relatie met de acteur Flavio Ando, waardoor Teobaldo en jij scheidden. Je reisde door Zuid-Amerika en je was je eigen manager/directrice.
Op je 28-ste kreeg je een verhouding met de dichter Arrigo Boito. Jullie hielden de relatie geheim, omdat hij veel adellijke vrienden had. Na zeven jaren gingen jullie uit elkaar. Na het minnespel bleven jullie vrienden.

Op je 36-ste had je een relatie met Gabriele d'Anunzio en je werkte met hem samen. Hij schreef vier toneelstukken voor jou. Toen hij voor 'La Città morta' de hoofdrol aan Sarah Bernhardt gaf, was je woedend en verliet je hem.

Je was introvert, je was op je privacy gesteld en je gaf amper interviews. Je werk sprak voor zich. Sarah was jarenlang je rivale. George Bernard Shaw zag zowel haar als jou in dezelfde voorstelling en hij vond jou beter, net als Anton Tsjechov, die Sarah gebrek aan talent verweet.
In Washington werd je bewonderd door president Grover Cleveland en zijn vrouw Frances Folson, die ter ere van jou een tea-party in het Witte Huis gaf, tot verontwaardiging van velen.
Op je 50-ste had je een relatie met Lina Poletti, een felle feministe, die eerder een relatie met de schrijfster Sibilla Aleramo had, die daar de roman 'Il passaggio' over schreef. Je woonde twee jaar met Lina in Florence en daarna gingen jullie uit elkaar.

In 1913 had je een relatie met de biseksuele danseres Isadore Duncan. Dat was vlak nadat Isadora haar kinderen Deirdre en Patrick verdronken waren in de Seine, evenals hun oppas. De autochauffeur was uitgestapt en had de handrem er niet opgezet. Je verbleef met haar in Viareggio.
Je gaf les aan jonge actrices, met name Emma Gramatica.
Je had een lange relatie met de cabaret-zangeres Yvette Guilbert. Je inspireerde de danseres Martha Graham en de lesbische dichteres Amy Lowell, die van de actrice Ada Russell hield en andersom.
In 1916 speelde je in de film 'Cemere', naar een roman van Grazia Deledda. In 1923 stond je als eerste vrouw op de cover van 'Time Magazine'.

Op 21 april 1924 overleed je door een longontsteking in Hotel Schenley in Pittsburgh.
Je werd vijfenzestig jaar en je bent begraven op de begraafplaats Santa Anna in Asolo.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 februari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)