Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zon gaat weer langer schijnen

Waarom laten ze de lente op 1 maart ingaan?
Dat hebben ze gedaan om praktische redenen, want dan kunnen ze de meteorologische gegevens, zoals temperatuur en luchtdruk, beter met elkaar vergelijken. Internationaal is dat afgesproken.
Hoe ontstaan de seizoenen?
De aarde draait om zijn schuine as. Die as loopt van de noordpool naar de zuidpool.

In de lente en de zomer komt de zon op het noordelijk halfrond hoger boven de horizon. We krijgen dus meer warmte toegevoerd en de dagen blijven langer licht. Daar profiteren wij ook van, want Nederland ligt ook op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond is het precies andersom. Daar blijft de zon beneden de horizon en wordt het kouder.

Vaak heb je in maart koud en buiig weer, zelfs in april komt dat nog voor, maar geleidelijk zullen de temperaturen toch hoger worden, omdat de zon langer blijft schijnen. Nog even geduld, want straks als de wind uit het zuiden gaat waaien, neemt het warme lucht mee naar het noorden, zoals nu al het geval is.

De natuur gaat zich weer ontwaken uit de lange winterslaap. De voedingssappen stromen dan weer omhoog naar de takken van bomen en struiken. De akkers worden weer groener en de trekvogels komen weer terug in ons land. Mijn vader vertelde mij eens, dat hij op 3 maart 1929 met een auto over het ijs kon rijden van Groningen naar Schiermonnikoog. Toen had je nog echte winters, maar dat schijnt voorbij te zijn.

Schrijver: kees niesse, 8 maart 2014


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

5.0 met 3 stemmen 184Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 maart 2014
Wat een fantastisch poëtisch, iconisch, surrealistisch beeld van je vader, die in zijn automobiel bij Lauwersoog zo de zee op crost richting Schiermonnikoog!
Als daar een foto van bestond, dan zou die zeker op de cover van de nieuwste roman van Tommy Wieringa komen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)