Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verraden door de chef van de Goudse politie

(voor Willem Johannes Engelbartus Schoutese (1896 - 1942))

Je bent geboren op 15 juli 1896 in Ginniken en Bavel. Je was handelsreiziger en door een zwervend leven werd je in de jaren twintig communist. Je was als communist werkzaam in Groningen en Friesland. Op je 32-ste ging je met je vrouw aan de Herenstraat 130 in Gouda wonen. Door je communistische activiteiten kwam je dikwijls in conflict met burgemeester Egbertus Gerrit Gaarlandt, Groninger en oud-beroepsmilitair. In 1929 werd jullie dochter geboren en later nog twee dochters.

Via de Communistische Partij Holland was jij in 1932 aanwezig bij een oproer in Boskoop. Je gaf een vurige toespraak voor de opstandige werklieden. Tijdens die opstand werd de Gouwenaar Johan de Jong door de sabel van veldwachter Van Buren doodgestoken. Zogenaamd een ongeluk. Jij werd gearresteerd en in het cachot gegooid. De kranten overdreven de gevechten tussen meer geld eisende werklozen en de politie, die ook uit omliggende plaatsen kwam. Vooral de communisten wilden een minimum uitkeringsgarantie. Jij had in een dorpszaal de arbeiders tot fysiek verzet opgehitst, wat door twee veldwachters, verstopt in een garage, werd afgeluisterd. Je leerde de toehoorders hoe ze na het omsingelen van de politie hen hun wapens ontfutselde. Vakbondsman Noest probeerde de menigte vergeefs te kalmeren met prietpraat. De dodelijke sabel van Van Buren hangt gek genoeg nog steeds in het stadhuis van Boskoop.

Van 11 juni tot begin juli 1932 zat je in de Haagse gevangenis. In 1933 stond je op de kieslijst voor de CPH voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, maar je viel naast de boot. De NSB-er Anton Mussert sprak in oktober 1934 in Gouda en jij sprong kwaad op het podium en je weersprak zijn onzalige betoog. Tijdens de bezetting werd de Communistische Partij Nederland verboden door de nazi's. De CPN, oftewel de Vonk-groep, was de eerste, ondergrondse verzetsorganisatie van Nederland. Je verspreidde illegale bladen als 'De Vonk'. Voor de oorlog waren er dossiers over de communisten door de Haagse politie gemaakt, want destijds werden communisten als staatsgevaarlijk beschouwd. Tijdens de bezetting werkte de Haagse politie mee met de Duitse bestrijding van communisten. Alle informatie werd aan de nazi's gegeven en een infiltrant bleef nieuwe namen aandragen.

In 1940 moest je voor de nazi's in Calais werken aan de kustverdediging en begin 1941 deed je hetzelfde werk in Duinkerken. Je kocht een trouwring voor je vrouw en jurkjes voor je dochters.

Het hoofd van de Documentatiedienst Johan Gottlieb Crabbendam werkte nauw samen met de Sicherheitsdienst. De burgemeesters in de regio Den Haag gaven de namen van communisten aan Johannes Eckhardt van de Documentatiedienst. Eckhardt en Crabbendam zaten na de oorlog bij de BVD. De gemeente Gouda gaf ook jouw naam door, niet op last van burgemeester Karel James, want die zat in 1940 een jaar in het Oranjehotel en mocht daarna tot na de oorlog Gouda niet meer in. Na de oorlog was hij nog de Goudse burgervader tot 1964. Zijn vrouw M. van der Hoop bracht tijdens de oorlog soms eten naar je gezin. Door dit verraad van gemeenten en politie zijn honderden communisten vermoord.

Op 20 juni 1941 verraadde de Goudse politiecommissaris C. Hess jou aan Unterstürmführer Kötter. Op 25 juni 1941 werd je tijdens een razzia opgepakt en via Schoorl naar kamp Amersfoort gestuurd, waar je fel over de overheersers sprak, waardoor ze zeker jou niet lieten gaan. Op 23 november 1941 ben je zonder proces naar Neuengamme vervoerd en op 1 augustus 1942 werd je naar het concentratiekamp Dachau gestuurd, waar je twee dagen later overleed. De nazi-beulen noteerden 'aan een longontsteking', maar dat was om de vergassingsmoord te verdoezelen. Je werd zesenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 april 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 210Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Cora
Datum:
29 april 2015
Graag heb ik contact met u over uw stuk over grootvader Willem Schoutese
Naam:
Cora Boxma
Datum:
16 mei 2014
Email:
coraboxmakpnmail.nl
Joanan, als kleindochter van Willem Schoutese kom ik graag in contact met je
Naam:
Petra Hermans
Datum:
29 april 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Joanan, ik wil jou oprecht danken, voor álle
stukken aan levensgeschiedenis, die je schrijft
vanuit idealisme in combinatie met realisme.
Door jouw levenservaring ben je een goede hoeder
tussen de wolven in schaapskleren.
Mocht het je iets zeggen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 april 2014
Oprechte dank voor je inzicht en ik neem dat ter harte.
Eerlijk gezegd ben ik er ingerold, want mijn originele fantasie kende geen grenzen en boerde inderdaad goed. Dat ik teveel deze site beheerste, zette kwaad bloed bij deze en gene. Daardoor moest ik gedwongen rantsoeneren.
Het tijdschrift 'Schrijven' noemde mij ooit terecht een hagiograaf, dus geniet ik van mijn beschouwingen, want ik vind het heerlijk om mijzelf te verdiepen in andermans leven. Door een groot inlevingsvermogen kan ik dit uitstekend. Ik vind het juist extra boeiend om 'relatief onbekende mensen' in het zonnetje te zetten. Met bekende (literaire) mensen heb ik het wel gehad. Ik geef toe, dat ik in deze rubriek minder mijn literaire fantasie gebruik. Ik doe het voor al die lieve mensen, die ik de moeite waard acht om te herdenken. Ik leer ook van hen. Kunst is lijden, weet je. Ik heb heel wat met mezelf uitgehaald om de dingen te kunnen schrijven, die ik schreef. Bewust en onbewust, ik raad het niemand aan, want het was een complete hel. Het verzamelde residu toverde ik om in literaire teksten en ik heb mijn Gouden Eeuw beleefd. Ik hoef niet meer zozeer mijzelf te bewijzen en dat besef verdien ik ook. Borderline en literair talent is dubbel zo zwaar, de krachten vervliegen extra snel.
Toch raakt je reactie mij volop en zal ik proberen nog dat te geven, wat ik in mij heb en wat ik kan uiten, ook buiten Nederlands.nl.
Als kluizenaar ben ik vrij onafhankelijk in mijn denkbeelden, dat weet ik. Ik heb niet de sociale gaven als een Leon de Winter of een Arnon Grunberg of een Tommy Wieringa, maar via internet zijn sociale beperkingen godzijdank te omzeilen.

Maar zolang de pretkabouter/baardaap Nico Dijkshoorn nog op woensdag in DWDD zijn stuntelige zegje mag doen, is er zeker hoop voor literaire underdogs/randfiguren/poète maudits als mij! Ik heb mijzelf er allang bij neergelegd, dat ik niet bij bestsellerschrijvers als Adriaan van Dis en Gerard Reve behoor of hoe heet die ijdele Pino met zijn dure, Italiaanse schoenen van "Knielen op een bed violen".
In de kern ben ik een dichter, een korte-baan-afstand-schaatser. Als dichter voel ik me miskend, dat mag je best weten, mijn visie op poëzie is dermate vooruitstrevend, dat ik geen klankbord vind. Deprimerend. Literatuur bedrijven is altijd vechten tegen de bierkaai. Gewoon de ruggegraat recht houden, ondanks de vele, spugende tegenspelers. Ik verspil mijn gave echt niet door mij in te zetten voor bij deze een verzetsheld, die normaliter op de helft van zijn leven is vermoord door beulen, die vele malen erger waren, dan de betweterige, literaire beulen, die jou en mij tarten.
Naam:
Eelt
Datum:
24 april 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Beste Joanan, je bent zo talentvol.
Waarom verspil je je grote gave om over relatief onbekende mensen te schrijven.
Ik wil me niet met jouw zaken bemoeien, maar zelfs van je sarcastisch commentaar geniet ik als het tegen mij gericht is. Alsjeblieft, ga door met dat scheermes van je.
Kneuzen die er niet tegen kunnen, moeten maar ophouden met hun kinderachtig gedoe.
Ik weet het: ik zou niet meer reageren op jou, maar ik kan er niet tegen als een groot talent die gave te weinig gebruikt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)