Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zelfs de naam van je verrader hield je geheim

(voor Jan Thijssen (1908 - 1945))

Je bent geboren op 29 december 1908 in Bussum. Je socialistische vader was werkzaam bij het accountantskantoor Thijssen & Van de Kieft.
Je zat op de HBS in Bussum, terwijl je radio's bouwde en repareerde, waar je geld mee verdiende, zodat je naar de Middelbare Technische School kon, waar je elektrotechniek studeerde.
Na je dienstplicht werd je elektrotechnisch ambtenaar bij de PTT en je moest illegale zenders opsporen. In mei 1940 was je infanterie-officier. Je trouwde en je woonde in Rijswijk.

In het begin van de tweede wereldoorlog bouwde je een zendernet voor het verzet, op verzoek van de chef van de Ordedienst, jonkheer Pieter Jacob Six. In de zomer van 1942 werd je hoofd van de OD-Radiodienst, die een jaar later gereed was. Jij wilde het meteen gebruiken, maar Six wilde wachten tot na de bevrijding, wat jij zinloze passiviteit vond.
In april 1943 kreeg je in Delfzijl zendcontact met de Nederlandse regering in Londen en je begon met een eigen, landelijke verzetsorganisatie, samen met enkele anderen. Deze 'Raad Van Verzet' werd op 1 mei 1943 opgericht bij Henk van Beek in Amersfoort.

Je vergaderde in Laren, waar je vrouw en jij zaten ondergedoken, later in Maarn en Maarsbergen. Je zendcontact met Engeland vergrootte de ruzie met Six, maar het leverde vooral veel wapendroppings voor de RVV op. Six ontnam je het commando over de OD-Radiodienst en het lidmaatschap van de OD, waardoor een goede samenwerking tussen beide verzetsgroepen onmogelijk werd.

In december 1943 kwam jouw vriend Andreas Ausems in Engeland en gaf hij informatie door, waardoor er agenten, organisatoren en radiotelegrafisten naar Nederland overvlogen en landden, de eersten in Rijsbergen. In de zomer van 1944 werd de RVV-Radiodienst actief, mede doordat enkele verzetsleden in de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek in Hilversum werkten, waar ze zendmateriaal inpikten.

Bij een topvergadering in het Groot Kasteel bij Deurne wilde je van de RVV-afdelingen sabotagegroepen maken. De topleiding van de Landelijke Knokploegen maakte jou tot operationele leider van de RVV en via agent Louk Mulholland had je rechtstreeks contact met het Bureau Bijzondere Opdrachten in Londen.
In november 1944 bestond de RVV-brigade Rotterdam uit ruim 900 leden en de landelijke hoeveelheid uit ruim 2400 leden. Prins Bernhard had opdracht gegeven tot de opheffing van de OD, RVV en LKP en hij benoemde kolonel Henri Koot tot commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, die jou beval om je commando over de RVV-Radiodienst neer te leggen, wat je weigerde. Hij benoemde de communist Gerben Wagenaar tot jouw opvolger, wat je niet erkende. Door sommigen werd de RVV als communistisch bestempeld, vooral door OD-ers, die dat voor na de oorlog gevaarlijk vonden.

Op 8 november 1944 reed je in een auto van het Rode Kruis na een slecht gesprek met Koot van Amsterdam naar Rotterdam. Je werd bij een controlepost van de SD door SS-Hauptscharführer Heinrich Haubrock herkend en gearresteerd. In Den Haag werd je door Haubrock verhoord en ontdekte je dat je door het politiek-rechtse verzet was verraden, dus verdacht je Six, die van de autorit wist. Je werd ook door de SS-Sturmbahnführer Joseph Schreieder verhoord, waar je alles over jezelf bekende, maar niets over anderen zei. Je ging naar de gevangenis in Zwolle, waar je 'Ons slaat geen stormweer neer!' op de muur schreef. Je wist wie je had verraden, maar je noemde geen naam.

Op 8 maart 1945 werd jij met 116 verzetsleden bij de herberg 'De Woeste Hoeve' in Beekbergen vermoord.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 mei 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 113Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
12 mei 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Het zal om het geestescontact gaan, voornamelijk
in mijn leven, een sterk gegeven.
Inmiddels zo normaal natuurlijk.
Laat het een geest zijn, die andere geesten doet
herleven!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 mei 2014
Juist jij evenaart iemand als Jan Thijssen. Je weet het alleen nog niet. Je kippevel zegt genoeg. Je bent een geestelijke verzetsheldin!...
Naam:
Petra Hermans
Datum:
11 mei 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Ik krijg hier kippenvel van over mijn armen!
En toch, toch ìs er altijd een diep vertrouwen
in deze man gebleven, in Jan Thijssen.
Iemand die zéér trouw is gebleven aan zichzelf.
Met dit soort stukken word ik straks overbodig
op deze site.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)