Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Iemand vond jouw ophanging terecht vanwege zijn broer

(voor Thomas Edward Ketchum (1863 - 1901))

Je bent geboren op 31 oktober 1863 in San Baba County. Je ouders waren Green Berry Ketchum en Temperance Katherine Wydick. Op je vijfde overleed je vader en op je vierde overleed je blinde moeder. Je was de jongste van acht kinderen. Je broer Sam en jij werkten als cowboys in Texas en in de Pecos River Valley, New Mexico. Je was snel vertrouwd met het grondgebied. Je was emotioneel labiel en ongelukkig in de liefde. Na door ene Cora afgewezen te zijn, sloeg je je hoofd met je revolverkolf tot het bloedde. Daarna koos je voor de misdaad. Op je 26-ste verliet je na een misdrijf Texas. Op je 29-ste beroofde je samen met Sam en anderen nabij Nutt een trein. Jullie buit was 20000 dollars en je vluchtte naar Arizona.

Op 12 december 1895 werd je samen met anderen beschuldigd van de moord op je buurman John Powers in Knickerbocker. Vooral Sam en Will Carver werden beschuldigd, maar Powers is door zijn vrouw en haar minnaar JE Wright vermoord. Je bendeleden waren fatsoenlijke jongemannen, die o.a. in Elizabethtown en Cimarron met geld smeten en uitstekende omgangsmanieren vertoonden. Je kreeg rundvlees en nieuwe paarden van de rancher Herb Bassett. Zijn dochters Josie en Ann waren vriendinnen van bendeleden van de bende van Butch Cassidy. Ben Kilpatrick en William Walters deden ook mee met jouw bende.

Eind 1895 waren de broers Harvey en Lonnie Curry ook lid van jouw bende, maar hun inbreng was te schaars en begin 1896 stuurde je hen weg. Je was mogelijk betrokken bij de moord op de advocaat/politicus Albert Jennings Fountain en zijn zoon Henry. Op 12 juni 1896 beroofden Sam en jij een winkel/postkantoor in Liberty, in bezit van Morris en Levi Herzstein. Vier gewapende mannen achtervolgden jullie en in de Plaza Largo Creek ontstond een vuurgevecht. Sam en jij wisten Levi Herzstein en Gallegos Hermenejildo uit te schakelen, Anastacio Borgue vluchtte en Placido Gurule was door een kogel geraakt, waarna hij halfbewusteloos op de grond belandde en zag hoe jij nogmaals met je geweer op Levi en Gallegos schoot. Sam en jij werden nooit berecht voor deze moorden.

Je werkte samen met enkele outlaws van de Hole in the Wall Gang, maar het beroven van treinen werd afgewisseld met boerderijwerk in Texas en New Mexico. Harvey Curry zat nu bij de Wild Bunch Gang en jij vermeed hem, want je had een hekel aan hem en hij was extreem gevaarlijk. Je werd ten onrechte aangezien voor de outlaw/treinrover Black Jack Christian en daardoor werd je Black Jack Ketchum genoemd. Op 3 september 1897 beroofde jouw bende een trein in Twin Mountain en een week later weer een trein op dezelfde plek. Zeven gewapende mannen volgden jullie naar Turkey Creek Canyon, nabij Cimarron, waar een vuurgevecht ontstond. Sam werd ernstig geraakt, maar de bende ontsnapte.

Door de gewonde Sam konden jullie minder snel vluchten. Jullie kwamen weer in gevecht met de achtervolgers, waarbij jullie sheriff Ed Farr en sheriff WH Love uitschakelden, nadat zij nog twee bendeleden wisten te verwonden. Sam ontsnapte en vond onderdak bij een boer, maar niet lang daarna werd hij daar door Special Agent WH Reno gearresteerd en naar de Santa Fe Territoriale Gevangenis gebracht, waar hij door zijn schotwonden overleed. Sam werd in de Odd Fellows Rest Cemetery begraven.

Jij wist niets van zijn dood en je overviel op 16 augustus 1899 opnieuw een trein. De conducteur Frank Harrington herkende je en hij schoot jou met zijn jachtgeweer in je bovenarm, waardoor je van je paard viel. De volgende dag werd je naast het spoor gevonden en men bracht je naar Trinidad, waar je rechterarm werd geamputeerd. Na je genezing ging je naar Clayton om berecht te worden. Je werd ter dood veroordeeld, als enige treinrover ooit, want de wet werd later ongrondwettig verklaard.

Op 26 april 1901 werd je in Clayton opgehangen. Je laatste woorden waren: 'Ik ben in de hel, voordat jullie ontbijten! Graaf mijn graf graag heel diep! Okay, kerels, opschieten!'. Door het lange touw en je gewicht werd je onthoofd. Morris Herzstein was erbij aanwezig en misschien de vader van Charlie Chaplin. Je werd zevenendertig jaar en je bent in Clayton begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 juli 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 657



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)