Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe je tenslotte alle sporen uitwiste

(voor Dan Bogan (1860 - na 1889))

Je bent geboren in 1860 in Alabama. Als jongen verhuisde je naar Hamilton County en zodra je oud genoeg was, ging je als cowboy werken. Je vader overleed niet lang na de verhuizing en je moeder hertrouwde en scheidde twee keer. Je twee oudere broers waren paardendieven en één van hen werd door de plaatselijke sheriff doodgeschoten, terwijl de ander naar de gevangenis ging. Je had een sterke neiging om te vechten.

Op 2 mei 1881 ging je met je vriend Dave Kemp in wat saloons flink doorzakken. Je begon stomdronken enkele cowboys voor een duel uit te dagen, waardoor Dave je mee naar buiten bracht. Op weg naar jullie paarden kwamen jullie boer FA Smith tegen, die op zijn wagen zat en nieuwe voorraden kocht. Jij begon hem uit te schelden, maar hij negeerde jou. Je pakte een stoel uit zijn wagen en die smeet je kapot. Smith zei: 'Als ik een hondenzweep had, dan zou ik je daarmee slaan!'. Doordat je maar bleef schelden, kwam hij naar jou toe. Hij zei: 'Wanneer jij je pistool trekt, dan sla ik je!'. Je trok je pistool en hij sloeg je, waarna er een worstelpartij ontstond. Hij kreeg je pistool te pakken en Dave schoot hem van achteren in zijn hoofd. Hij draaide zich om en terwijl jullie vluchtten, schoot hij enkele keren mis. Hij gaf je pistool aan de marshal.

Op je 24-ste was je veedrijver in Wilbarger County, net als TJ Burkett en John Briley. In Dodge City gingen jullie feesten en drinken, maar marshal Jack Bridges jaagde jullie de stad uit. Tijdens een vuurgevecht werd Briley gedood. Je vriend Tom Harris en jij gingen vee met jullie eigen tekenen brandmerken, waardoor sheriff Pat Garrett jullie achtervolgde. In februari 1885 zat je samen met andere cowboys ondergedoken in het hoofdkwartier van de Howry Cattle Company in de Texas Panhandle. Garrett, sheriff Jim East en enkele anderen vielen jullie aan. Tom vroeg wie ze zochten. Ze zochten Bogan, Woods en Thompson, waarna er negen cowboys uit het huis renden. Tijdens het vuurgevecht werd Woods gedood en Thompson en jij wisten te ontsnappen. Jullie wisten drie mannen te verwonden.

In 1886 werkte je voor de Vorhees Ranch nabij Lusk. Bill Calkin, redacteur van de lokale krant, schreef dat jij een wilde outlaw was, wat jou woedend maakte en dus ging je met je vriend Sterling Balou naar de Cleveland Brothers Saloon, waar je de vrienden van Calkin uitdaagde. Mister Cleveland pakte een afgezaagd jachtgeweer en politie-agent Charles Gunn trok zijn pistool. Sterling en jij vluchtten. Gunn zei, dat hij jou een volgende keer zou arresteren. Jij haatte hem, maar je vreesde hem ook.

Op 14 januari 1887 verstoorde je een dansfeest en Gunn ging je weer de les lezen. Je was zat van zijn vernederende bemoeizucht en de volgende dag wachtte je hem op in de Jim Waters Saloon. Je verstopte je revolver achter je rug en voordat Gunn er erg in had, schoot je hem in zijn maag. Gunn trok zijn pistool, maar voordat hij kon schieten, schoot je hem in zijn hoofd. Ranger John Owens blokkeerde de enige uitgang van de stad en toen je met een gestolen paard bleef doorrijden, schoot hij jou in je schouder, waardoor je viel. Je werd in de achterkamer van een saloon opgesloten, maar je wist te ontsnappen.

Twee weken later was je wond geïnfecteerd en had je hoge koorts. Je berichtte Owens, dat je medische hulp wilde. Owens trof je 16 mijl vanaf Lusk. Deze keer werd je geketend en Owens bracht je naar de Laramie County gevangenis. Op 7 september 1887 kreeg je de doodstraf. Op 4 oktober 1887 wist je met hulp van vrienden via een ventilator en over het dak te ontsnappen. Er ontstond een enorme klopjacht en je bevrijders, met name Tom Nicholls en James Jones, werden gearresteerd.

Jij was naar Utah gevlucht. Via New Orleans voer je naar Argentinië, waar je een ranch had. Je zou daar als bandiet gedood zijn, maar een vriend van jou beweerde, dat je, met een zoveelste schuilnaam, in 1931 een boerderijtje in Texas had. Je was getrouwd en je had kinderen gekregen. Of ben je in 1907 van je paard gevallen en stierf je door een gebroken nek? Of ben je al in 1889 tijdens een vuurgevecht in Mexico gedood?...

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 juli 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)