Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De grootste leerling van George Gurdjieff

(voor Pjotr Demianovich Ouspensky (1878 - 1947))

Je bent geboren op 7 maart 1878 in Moskou. Vanaf je twaalfde studeerde je aan het Tweede Moskou gymnasium. Op je zestiende werd je van school gestuurd, omdat je graffiti op een muur schilderde, pal voor het zicht van een inspecteur. Je leefde in afzondering en op je 28-ste werkte je bij de redactie van de Moskouse krant 'De Ochtend'. Op je 35-ste ging je naar het Oosten om esoterische wijsheden te vinden, maar door de Eerste Wereldoorlog werd je in 1915 gedwongen om naar Moskou terug te keren.

Je werd een leerling van George Gurdjieff en je trouwde met Sophie Grigorievna Maximenko. Je minnares was Anna Ilnishna Butkovsky. In het begin verbood Gurdjieff zijn leerlingen om ook maar iets van zijn leerstellingen op te schrijven en te publiceren. Later versoepelde hij daarin. Op je 31-ste verscheen je eerste boek 'De Vierde Dimensie', gebaseerd op o.a. de ideeën van de wiskundige Charles Howard Hinton, en drie jaar later verscheen 'Tertium Organum, een nieuw model van het heelal'. In 1915 verscheen je roman 'Vreemde leven van Ivan Osokin'.

Je hebt de Vierde Weg van Gurdjieff uitgebouwd en verder ontwikkeld. Dat was een oud-esoterische manier van zelfontplooiing, gesymboliseerd als fakir, monnik en yogi, maar aangevuld met een versneld tempo, met bewustzijn en aandacht als belangrijke elementen tot verlichting, overeen komend met het soefisme, karma yoga en Tibetaans boeddhisme. In elke zuivere hartslag is God en je hoeft de wereld niet te verlaten. Harmonie met lichaam, geest en emoties. Bewuste aandacht voor het innerlijke en het uiterlijke.

Je reisde door Europa, India, Ceylon en Egypte, op zoek naar esoterische kennis. De architect/schrijver Claude Bragdon nam 'Tertium Organum' mee naar Amerika en publiceerde een Engelse versie, wat zeer succesvol was. Uitgegeven bij Alfred A. Knopf in New York. Je Londense lezingen werden beluisterd door Aldous Huxley, TS Eliot, Gerald Heard en andere schrijvers, journalisten en artsen. Je invloed op het literaire leven en de Russische avant-garde was zeer groot, maar je wilde niet beroemd worden. Je maakte een onderscheid tussen erotiek en pornografie, wat in jouw tijd blijkbaar een bijzonder standpunt was.

In Engeland werd je geëerd door de schrijver GRS Mead, door Mary Lilian Share, de vrouw van de uitgever Harold Rothermere, en de intellectueel AR Orage. In Fontainbleau-Avon begreep je Gurdjieff niet meer en haakte je af. Je stichtte je eigen organisatie 'De Vereniging voor de Studie van Normale Psychologie', nu 'De Studie Vereniging' genoemd, met als hoofdkantoor het Colet House in Londen. Je gaf les in Heilige Dansen met originele muziek, gebeden, oefeningen en meditaties. Dit komt sterk overeen met de mantra meditatie van Maharishi Mahesh Yogi, die de Transcendente Meditatie techniek ontwikkelde. Hij was de discipel van Brahmananda Saraswati, leerling van Krishnananda Saraswati.

In 'Op zoek naar het wonderbaarlijke' beschreef je het meest volledig het denksysteem van Gurdjieff. Gurdjieff prees je nauwkeurigheid. Op 2 oktober 1947 overleed je in Lyne Place, een imposant huis bij Wentworth Park, drie kilometer ten zuiden van Virginia Water, in Surrey. Je werd negenenzestig jaar en je bent begraven bij de Holy Trinity Church in Lyne.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 juli 2014


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 2 stemmen 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)