Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouw, die Houdini wist te misleiden

(voor Anna Eva Fay (1851 - 1927))

Je bent geboren als Anna Eva Heathman in februari 1851 in Hartford, Ohio. Je vader was een schoenmaker. Op je elfde ging je als Annie Fay als medium optreden. Je eerste voorstelling als spiritiste was in een oud schoolgebouw. Je trouwde met Henry Cummings Melville Fay, een medium, die samen met jou optrad en als bedrieger werd beschouwd. Henry deed aan magie en buikspreken, jij deed de truc met de dansende zakdoek van een geest en daarna deed je een donkere seance: je werd vastgebonden aan een paal en je voeten werden met touw vastgemaakt. Achter een gordijn raakte je in trance en ontstonden er unieke manifestaties. Je hoofd zweefde boven het gordijn, je nagels schoten los en een schaar maakte enkele poppen van papier.

Het publiek was getroffen door jouw echte spiritisme. Je had blauwe ogen en blond haar. Je kon de geesten van overledenen oproepen. Op je 23-ste trad je op in het Crystal Palace in Londen. In februari 1875 deed je een reeks experimenten in het Londense huis van Sir William Crookes, die geloofde dat je paranormale krachten had. Je liet objecten bewegen en er speelde een muziekinstrument. Je ging terug naar Amerika. In 1877 kregen Henry en jij zoon John Truesdale Fay, die jou later assisteerde. Hij zat onder je rokken, dacht men onterecht. Een andere assistent was Washington Irving Bishop, maar hij verraadde enkele trucs aan de New York Daily Graphic, waardoor hij de show moest verlaten en hij in zijn eentje verder ging. Zijn verraad schaadde jouw succes overigens niet. In 1881 zijn Henry en jij gescheiden.

In 1883 onthulde het ex-medium John Truesdell de methode, waarmee je katoenen bandages wist los te maken en hoe je magische trucs gebruikte voor je hoogopgevoerde mediumschap. In 1889 overleed Henry aan tongkanker. In datzelfde jaar hertrouwde je met David Pingree, die ook je manager was. Na jaren van geestmanifestaties had het publiek het wel gezien en dus ging je over tot mentalisme en gedachten lezen. Je was een concurrent van de goochelaar JN Maskelyne, die gedachten kon lezen en met Harry Houdini bevriend was. Hij deed jouw acts na en hij onthulde hoe jij het deed.

In 1898 trouwde John met Eva Norman en hij begon met haar een act, genaamd 'The Marvelous Fays'. Dit was in feite een kopie van jouw act. Jij noemde jezelf 'The High Priestess of Mystic', wat een breuk in de familie veroorzaakte.

Sommige acts werden overgenomen door Harry Kellar, Frederick Eugene Powell, Harry Blackstone en anderen. Jij nam de Q en A routine van Samri Baldwin over. Het publiek schreef ook vragen op een stuk papier, wat verscheurd werd. Jij kreeg een lichte doek over je hoofd en je beantwoordde de vragen correct. Aan het einde viel je hoogst vermoeid in de armen van David. Je was beïnvloed door het werk van Helena Blavatsky en door andere mystiek. Je was rijk en je verdiende ook geld aan het beantwoorden van brieven per post. Je communiceerde telepathisch met een Hogepriester in India, die je alle, occulte geheimen leerde.

In 1908 zat John te spelen met een geladen pistool en hij heeft zichzelf per ongeluk doodgeschoten. Hij werd in het familiegraf in Massachusetts begraven. Je bleef in onmin met zijn weduwe. In 1913 vertelde je aan de psychische onderzoeker Eric Dingwall, dat je Crookes en andere wetenschappers hebt bedrogen. Je wist een galvanometer van Crookes te misleiden. Je werd onderzocht door Houdini, aan wie je jouw bedrog opbiechtte, zei hij, je onthulde hem alle trucs, zei hij, waardoor hij 'A Magician Among The Spirits' schreef, wat pure fantasie was, want je hebt de waarheid nooit onthuld, aan niemand.

In 1913 werd je de eerste Honorair Lady Associate van The Magic Circle in Londen. In 1924 kreeg je een ongeluk in Milwaukee en stopte je met je optredens. Je overleed op 20 mei 1927 aan hart- en vaatziekten. Je werd zesenzeventig jaar en je bent begraven in het familiegraf op de begraafplaats van Wyoming in Melrose.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 2 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)