Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eerst alom gevierd, daarna alom verguisd

(voor Gladys Osborne Leonard (1882 - 1968))

Je bent geboren op 28 mei 1882 in Lytham. Je ouders waren William en Isabel Osborne. Je was de oudste van vier kinderen en je vader was een rijke zeilsport-ondernemer. Als kind had je visioenen van de mooiste plekken met mensen, die stralend gelukkig zijn, in een staat van kalme extase. Geesten lieten je deze landschappen zien. Je vader begreep deze visioenen niet en hij verbood je om er naar te kijken. Je werd opgeleid tot zangeres, maar op je zeventiende stopte dat, vanwege een kinderziekte. In het ziekenhuis kwam je door een spiritistische verpleegkundige voor het eerst in aanraking met een tafelseance.

Je familie verloor veel geld en je moest voor jezelf zorgen. Je zong en danste in de opera en theaters. Je zong ook bij een spiritistische kerk, waar je werd voorbereid voor een groot spiritueel werk. Op 18 december 1906 overleed je moeder en je hebt haar op het tijdstip van overlijden gezien in een cirkelachtige lichtvlek, terwijl ze was opgelucht, veilig en in welzijn. Daarna ontmoette je de acteur Frederick Leonard, met wie je later trouwde.

Jullie wilden het spiritisme in Londen onderzoeken en dus namen jullie daar laagbetaalde banen. Het was een karig bestaan. De twee zussen Florence en Nellie deden met jou een seance en terwijl de tafel begon te bewegen, kwam jij in contact met je gids Feda, een hindoe-meisje, die met je over-overgrootvader was getrouwd. Feda overleed na de geboorte van haar zoon. Ze werd dertien jaar. Feda waakte sinds je geboorte over jou en zodra jij je paranormale vermogens had ontwikkeld, kon ze jou in trance brengen en werd je een medium.

In 1915 bezochten Sir Oliver Lodge, een beroemde natuurkundige, en zijn vrouw jou. Hun zoon Raymond was onlangs gesneuveld en door jou werd het overduidelijk, dat zijn ziel voortleeft. Lodge schreef het boek 'Raymond, of leven na de dood'. De bewering van Lodge, dat gestorven soldaten in de geestelijke wereld sigaren en whisky kregen, stuitte op kritiek. Je mediumschap werd door de beste, paranormale onderzoekers onderzocht, o.a. ds. C. Drayton Thomas, James McKenzie en Whately Carington. Niemand vond iets wat niet klopte. Als trance-medium werd je beheerst door het geestelijk medium Feda. Het was een unieke samenwerking tussen twee mediums. Feda vroeg de zielen van overledenen om naar jouw energie-trillingen te komen, om op hetzelfde vibratie-niveau te komen. Je had altijd genoeg te doen als medium en je was eerlijk, integer en professioneel. Je werkte samen met de Society for Psychical Research en later met de lesbische schrijfster Marguerite Radclyffe Hall.

In 1917 beschuldigde de antropoloog Edward Clodd jou van het normaal vergaren van voorkennis over je klanten. In 1921 weersprak Eleanor Sidgwick jouw succes met citaten uit boeken, door Feda aangewezen, bestemd voor klanten. De filosoof Antony Flew noemde deze aanpak onnauwkeurig. De fysioloog Charles Richet noemde Feda een product van jouw dissociatieve identiteitsstoornis en pure autosuggestie. Whately Carington kwam tot diezelfde conclusie. Jij en Feda waren geen onafhankelijke individuen en Feda was een dramatisering van je eigen onderbewuste. Volgens Carington kon er geen sprake van spiritisme zijn. Ook Lodge bekende, dat veel informatie van jou over Raymond onzin was. De schrijver Paul Carus vond het onnozele openbaringen. De onderzoekers Theodore Besterman en Gerald Heard ontdekten geen stem-verschil tussen jou en Feda en Raymond kon alleen maar zeggen, dat hij soldaat was geweest. Walter Mann was er zeker van dat je een bedrieger was. Tijdens een seance besprak je een foto met Raymond erop, die je vijf dagen eerder in het echt had gezien. De psycholoog Charles Hansel vond je ook een bedrieger. Ze lieten weinig van je heel. In 1931 verscheen je boek 'My Life in Two Worlds'.
Op 10 maart 1968 overleed je tijdens je slaap. Je werd negenenzeventig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: idool

2.3 met 3 stemmen 634Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)