Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schaduwzijde van zijn intelligentie nekte hem

(voor Robin McLaurin Williams (1951 - 2014))

Je bent geboren op 21 juli 1951 in Chicago. Je was een achter-achterkleinzoon van de gouverneur van Mississippi en senator Anselm J. McLaurin. Je was als kind hyperactief. Op je zestiende verhuisde je naar San Francisco, waar je later met je gezin in de Seacliff-wijk woonde. Op het Claremont Men's College voetbalde je en je was later een grote fan van de rugby-ster Jonah Lomu. Je oudere halfbroer was Todd Williams. Je studeerde korte tijd politicologie en daarna studeerde je theater op de Juilliard School. Je begon in nachtclubs op te treden en op je drie-en-twintigste speelde je Mork in een aflevering van 'Happy Days'. Vier jaar later had je de hoofdrol in de komische serie 'Mork & Mindy'.

Op 4 juni 1978 trouwde je met de actrice Valerie Velardi en op 11 april 1983 werd jullie zoon Zachary Pim geboren, die acteur is geworden. In 1982 speelde je de hoofdrol in 'The World According to Garp', naar de roman van John Irving. In datzelfde jaar overleed op 5 maart de acteur John Belushi door een overdosis heroïne/cocaïne. Jij en Robert de Niro waren de laatsten, die hem gezien hadden. Hij werd 33 jaar.

In 1984 speelde je de hoofdrol in de tragikomedie 'Moscow on the Hudson' van wijlen Paul Mazursky. In 1987 schitterde je als DJ in 'Good Morning, Vietnam' van Adrian Cronauer. De meeste van de lachwekkende radio-uitzendingen improviseerde je. Je was de koning van de improvisatie. Op 6 december 1988 zijn Valerie en jij gescheiden. Je idolen waren de acteur/auteur Jonathan Winters en de komiek Richard Pryor.

In 1989 speelde je de groothartige, poëtische, levenslustige en inspirerende leraar Engels in de legendarische film 'Dead Poets Society' van Peter Weir. Het blijft onvergetelijk hoe je in die film de homoseksuele dichter Walt Whitman ophemelt. En hoe je intense pijn verbeeldt, wanneer een leerling, die door zijn strenge vader wordt onderdrukt en gedwongen, zichzelf heeft opgehangen. Je worstelde in die tijd al sterk met je alcohol- en cocaïneverslaving, wat je nog maar nauwelijks had overwonnen. Je traumatische jeugdervaringen bleven altijd opspelen, zonder dat je er vat op kreeg. Als kind was je te dik en verstikkend verlegen. Door eigen ervaringen met depressies kon je je dramatische rollen goudeerlijk en diepdoorleefd spelen.

Op 30 april 1989 hertrouwde je met de actrice Marsha Garces Williams. Op 31 juli 1989 werd jullie dochter Zelda Rae geboren, die actrice is geworden. Op 25 november 1991 werd jullie zoon Cody Alan geboren. Samen met Marsha steunde je goede doelen. In 1990 speelde je in de film 'Awakenings', naar het boek van de beroemde psychiater Oliver Sacks. Je was sinds de Juilliard School bevriend met de acteur Christopher Reeve, die in 2004 plotseling overleed, na een ernstige val van zijn paard. Je was de eigenaar van een wijngaard in St. Helena, Noord-Californië. Je was ook bevriend met John Travolta, Eric Idle en Billy Connolly. In 1993 speelde je de hoofdrol in de komedie 'Mrs. Doubtfire'. In 1997 speelde je met Matt Damon in het drama 'Good Will Hunting', waarvoor je een Oscar kreeg.

In 2008 zijn Marsha en jij gescheiden. Op 13 maart 2009 had je een succesvolle open-hart-operatie, waarbij je een nieuwe aortaklep van een koe kreeg. 'Nou kan ik ook staande schijten!', grapte je. Op 22 oktober 2011 hertrouwde je met de veel jongere, beeldschone Susan Schneider. Je leed je hele leven aan depressies, je was dus chronisch depressief, wat je vaak met alcohol en cocaïne dempte en oversteeg. Je humoristische kant was ook een vorm van depressie-overstijging, aangewakkerd door je verdovingsmiddelen. Je toegeknepen ogen zeiden genoeg, maar je maakte goud van modder door de wereldbevolking volop te laten lachen.

De laatste tijd van je superrijke leven kampte je met een werkelijk heel zware depressie en raakte je in een niet te doorbreken isolement door je suïcidale wensgedachten. Je moest je eindplan voor Susan verborgen houden, want anders zou ze je misschien wel laten opnemen, waar je volgens jezelf al te ver heen voor was, dacht je gvd te overtuigd van jezelf.

Op 11 augustus 2014 maakte je in je woning in Tiburon zelf een einde aan je hoogstbijzondere en door velen zo geliefde leven. Depressie kan dodelijk zijn. Had je antidepressivium moeten worden verhoogd of slikte je dat niet eens? Vond je dat je carrière in een neerwaartse spiraal zat? Arme, oerlieve man! Heel veel dank voor alles wat je ons als komiek/acteur gegeven hebt!

Je werd drie-en-zestig jaar. De sheriff van Marin County openbaarde, dat jij jezelf hebt opgehangen. Was het maar een grap!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: film

3.0 met 2 stemmen 3.788Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 augustus 2014
NRC-bericht op 15 augustus 2014: Susan Schneider, de vrouw en weduwe van Robin Williams, zegt dat Robin worstelde met de vroege symptomen van de ziekte van Parkinson, wat hij nog niet bekend wilde maken. Vlak voor zijn overlijden vernam hij dat hij Parkinson had. Dit was mogelijk de doodsteek voor hem.
Maar wat had juist hij perfect een man met Parkinson kunnen spelen!... Door die depressies zag hij dat niet meer. Door zijn angsten was hij geparalyseerd. Hij was clean van de drank en de drugs, maar hij worstelde wel met zijn depressies en zijn angsten. Misschien was het in zijn geval heilzaam geweest om toch weer wat drank en drugs te gebruiken, we zullen het nooit te weten komen. Hij heeft veel plezier en geluk aan anderen gegeven, vooral aan de mensen, die het ook moeilijk hebben! Hij wilde dat we lachen en minder bang zijn!
Susan hoopt dat andere mensen wel de kracht mogen vinden om zorg en steun te zoeken, zodat ze zich minder angstig en geïsoleerd voelen en niet tot een definitieve wanhoopsdaad komen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)