Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mijn muze en minnares

Net als iedereen, werd ook ik verliefd. Niet op de eerste de beste, maar wel serieus verkikkerd op rondborstig met een boeiende billenpartij; 27 was zij toen, terwijl ik inmiddels 31 jaren telde. Op 10 april 1806 werd zij door haar moeder op de wereld gezet als Julienne Josephine Gauvain en was actrice tot in het jaar 1833. Zij verliet het podium na haar ontmoeting met mij en was tot de dood ons scheidde mijn minnares, secretaresse en reisgenote; van Bretonse actrice tot mijn meesteres. Haar laatste rol speelde zij als Lady Jane Grey in het door mijzelf gecreëerde MARIE TUDOR. 50 jaar zijn wij samen geweest, waarin LES MISÉRABLES uit 1862 uiteindelijk ons grootste succes bleek te zijn. DE ELLENDIGEN is een sociale roman; in dit boek heb ik twintig jaar van mijn leven geïnvesteerd.

Het is het verhaal van Jean Valjean die van galeiboef naar een man van louter goede daden transformeert. Valjean wordt door zijn oude gevangenisopzichter en tevens politieman wegens oplichting aangeklaagd en verliest daardoor zijn zorgvuldig opgebouwde positie. Samen met Cosette, de dochter van een ziekelijke fabrieksarbeidster, vlucht/gaat hij naar Parijs. Hier wordt zij verliefd en raakt hij in tweestrijd betreffende vluchten of vechten... .

Valjean wordt gek van vertwijfeling als de band met Cosette dreigt te breken... . Uiteindelijk wegen Valjeans goede daden veel zwaarder en vraagt zijn schoonzoon om vergiffenis die hem op de valreep, op het sterfbed van zijn schoonvader, toch nog wordt geschonken...!

De verworpenen van de maatschappij hebben door mij, mede door mij en Juliette, een bescheiden plaats in de samenleving gekregen. Hoewel ik mij verder beslist geen illusies maak, daar voor veel mensen rampspoed altijd aan de oppervlakte zal sluimeren, als zij hier al niet middenin zitten; een ongeluk zit in een klein hoekje. Rampspoed als een korset. Gelukkig kon ik altijd op mijn Juliette terugvallen. Ook toen ik als banneling 15 jaar van mijn leven op het Kanaaleiland Guernsey moest doorbrengen.

'k Had reeds getriomfeerd en genoot groot succes met naar men zei, mijn bijzondere roman NOTRE-DAME DE PARIS. Veel van LES MISÉRABLES is op dit paradijselijke eiland aan mijn brein ontsproten. Op 16 mei 1856, dankzij het succes van mijn CONTEMPLATIONS, mijn overpeinzingen, heb ik HAUTEVILLE HOUSE op GUERNSEY gekocht. Een grote woning, geheel in het wit opgetrokken, met een tuin van waaruit ik de zee kon overzien... . Tot 1870 heb ik hier, op het magnifieke Guernsey, als banneling gewoond en gewerkt. Als denker stelde ik mij vijandiger op tegen Napoleon III. Slechts vanwege zijn vertoonde neiging tot alleenheerschappij en nepotisme. Na vermeende opruiing tot verzet en dreiging van arrestatie, ging ik in ballingschap en vestigde mij uiteindelijk op dit mooie Kanaaleiland. Hier word ik herinnerd door het hiervoor genoemde HAUTEVILLE HOUSE, natuurlijk mijn boeken en tenslotte, 'but not least', een indrukwekkend standbeeld.

Alleen al vanwege het heldere zeewater, de weelderige bloemenpracht, het ene na het andere aantrekkelijke
'cliffpath', de 'Little Chapel' en het GETIJDENVERVAL is Guernsey, of jij er nu wel of niet naar wordt verbannen, een bezoek meer dan waard...!

Met vriendelijke groet,

Victor HugoSt. Peter Port, de hoofdstad van Guernsey, 1990 en 1999

Schrijver: Annejan Kuperus, 5 september 2014


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)