Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bezielde stem in een koud heelal

(voor Zinaida Nikolajevna Gippius (1869 - 1945))

Je bent geboren op 20 november 1869 in Belyov, provincie Tula. Je was de oudste van vier dochters. Je zussen waren Anna, Natalie en Tatiana. Je vader Nikolai Romanovich Gippius was een Duits-Russische advocaat en een officier in de Russische senaat. Je moeder Anastasia Stepanova was de dochter van een politiechef in Yekaterinburg. Je kreeg les van gouvernantes en leraren aan huis. Je woonde o.a. in Saratov, Kiev en Tula. In je jonge jaren leed je aan tuberculose. Vanaf je zevende schreef je gedichten. Op je elfde overleed je vader aan tuberculose. Hij werd 48 jaar. Met je moeder en zussen zocht je naar een milder klimaat. Je las de klassiekers en Dostojevski was je lievelingsschrijver. Je studeerde aan het Fischer gymnasium in Moskou.

Je woonde in Yalta, Tbilisi en in Borjomi, bij je oom Alexander Stepanova. In Borjomi kreeg je een liefdesrelatie met de dichter Dmitri Sergeyevich Merezjkovski. Je werd lid van belangrijke, literaire verenigingen en in 1888 debuteerde je als dichteres in het tijdschrift 'Severny Vestnik'. Op 9 januari 1889 trouwde je met Dmitri. Jullie woonden in een weelderig huis in Sint-Petersburg, een huwelijksgeschenk van je schoonmoeder. Je vertaalde Byron, maar dat mislukte. Je publiceerde ook korte verhalen en romans. In je poëzie verkende je de seksuele ambiguïteit en schreef je over de schaduwzijde van de ziel. Je werd een 'decadente Madonna' genoemd en je beledigde anderen op een schandalige manier, gewoon om te zien hoe ze reageerden. Je symboliseerde de seksuele bevrijding.

In 1904 verscheen je eerste dichtbundel, die geprezen werd door de dichters Innokenty Annensky en Valery Brjusov. Je thuissalon was een symbolistisch hoogtepunt, maar slecht enkelen vonden je warm en aantrekkelijk. Je was bevriend met de kunstcriticus Sergei Diaghilev en je publiceerde in het tijdschrift 'Mir iskoesstva'. Je was zeer geliefd bij de homoseksuelen en je gebruikte het pseudoniem Anton Krainy. In het door je man en jou opgerichte tijdschrift 'Novy Put' werden nieuwe religieuze en filosofische ideeën gepubliceerd. Het tijdschrift bestond twee jaar. Samen met je vriend Dmitry Filosofov begon je een religieuze stroming, die de christelijke ideeën wilde vernieuwen. Zelfs je ex-vriend, de filosoof Nikolai Berdjaev, betichtte jullie van blasfemie.

In 1905 begon je tegen het tsarisme te schrijven en was je bevriend met de revolutionaire terrorist/schrijver Boris Sawinkow. Boris vermoordde keizerlijke ambtenaren en hij werd door het hoofd van de Sovjet geheime dienst, Felix Dzerzhinsky, op zijn 46-ste vermoord. Je verbleef twee jaar in Frankrijk en in 1911 kocht je een appartement aan de Rue Colonel Bonneti 11-bis in Parijs. Door de hartproblemen van Dmitri bezochten jullie kuuroorden en klinieken. In 1910 verscheen je tweede dichtbundel. Je vond dat de Octoberrevolutie het Koninkrijk van de Antichrist inluidde.

Je schreef anti-bolsjewistische gedichten, omdat je hun wrede moordpartijen verafschuwde. In Kiev werden 1200 officieren vermoord en werden hun benen geamputeerd. In 1918 verscheen je derde bundel, met een deprimerend beeld van de revolutie. Je vluchtte via Petrograd naar Warschau en daarna naar Parijs. Je bleef schrijven over mystieke en seksuele thema's. In 1928 was je in Belgrado bij het Eerste Congres van Russische Schrijvers in ballingschap. In 1933 ging je naar Italië, waar je drie jaar bleef.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was je pessimisme op een hoogtepunt gekomen, zeker nadat Dmitri op 9 december 1941 overleed. Filosofov en je zus Anna waren ook overleden en je overwoog zelfdoding. De dichter Vladimir Zlobin was je secretaris en hij woonde ook in jouw flat. Je had ook een seksuele relatie met hem. Op 9 september 1945 overleed je. Je werd vijfenzeventig jaar en je bent begraven op de Cimetière Russe de Sainte-Geneviève-des-Bois, naast je geliefde man. De aanwezigheid van de schrijver Ivan Boenin was uitzonderlijk. Je zussen Natalie en Tatiana werden naar Siberische werkkampen gestuurd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)