Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe je toch met Ezra Pound in zee ging

(voor Hilda Doolittle (1886 - 1961))

Je bent geboren op 10 september 1886 in Bethlehem, Pennsylvania. Je vader Charles was astronomie-professor aan de Lehigh University en je moeder Helen Wolle bestudeerde muziek.

Op je tiende ging je vader aan de University of Pennsylvania werken en verhuisde je naar Upper Darby. Je zat op de Friends Central High School in Philadelphia.
Op je veertiende werd je bevriend met de latere dichter/criticus Ezra Pound en op je achttiende publiceerde je 'Hilda's Book', verzamelde liefdesgedichten. Je studeerde kort Griekse literatuur aan het Bryn Mawr College, waar je de dichters Marianne Moore en William Carlos Williams ontmoette. Als Edith Gray publiceerde je kinderverhalen.

In 1907 zijn Ezra Pound en jij verloofd, maar je vader vond hem als vrouwenverslinder ongeschikt en in 1908 werd de verloving verbroken.
Je kreeg een liefdesrelatie met Frances Josepha Gregg, een kunststudente. Je woonde in Greenwich Village en in 1911 zeilde je met Frances en haar moeder naar Europa, waar je als serieuze schrijfster aan de slag ging. Je relatie met Frances kelderde en je had een affaire met Brigit Patmore, waardoor je de dichter Richard Aldington ontmoette, met wie je in 1913 bent getrouwd.

Samen met Pound, die al vanaf 1908 in Europa was, en je man vormde je de Imagists en publiceerde je in het poëzieblad van Harriet Monroe. Pound trouwde in 1914 met de oogverblindend mooie Dorothy Shakespear.

Met de dichter Laurence Binyon onderzocht je Japanse gedichten. Voorts bestudeerde je de poëzie van Sappho en vertaalde je de toneelstukken van de treurspeldichter Euripides. Er verschenen bloemlezingen met werk van de Imagist dichters.

Jullie enige kind werd doodgeboren. In 1915 ging Richard het leger in. Jullie vervreemdden van elkaar. Richard had een minnares. In 1917 had je een platonische relatie met DH Lawrence. In 1918 sneuvelde je broer Gilbert. Richard was getraumatiseerd door de oorlog en jullie bleven vrienden.
In 1918 ging je naar Cornwall, waar je met de Schotse componist Cecil Gray samen woonde.

Cecil en jij kregen een dochter, Frances Perdita. De bevalling werd bijna je dood. Niet lang daarna overleed je vader. Cecil trouwde met de adellijke Natalia Brasova.
In 1918 kreeg je een liefdesrelatie met Annie Ellerman, een rijke schrijfster/dichteres. In 1921 trouwde zij om economische redenen met de auteur Robert McAlmon, welke relatie zes jaar duurde. Ook jij vree met Robert. Daarna trouwde ze met de auteur Kenneth Macpherson, die tevens jouw minnaar was.

In 1933 overleed je moeder. In datzelfde jaar ging je naar Wenen voor een Freudiaanse psycho-analyse. Je was in 1909 al bekend met Freuds bevindingen. Je had dezelfde psycho-analyticus als Annie Ellerman. In de Tweede Wereldoorlog zat je met Annie in Londen en schreef je 'The Gift', een jeugd-autobiografie.
Je had een rol in de film 'Borderline' van Kenneth, over extreme, psychische toestanden.
Na 1946 woonde je niet meer met Annie samen, maar jullie bleven tot aan jouw overlijden geliefden. In 1946 kreeg je in Zwitserland een zenuwinzinking, waardoor je bent opgenomen.

In 1947 scheidde Annie van Kenneth.
Je werd behandeld door de psychiater Erich Heydt en je schreef een autobiografie over je relatie met Ezra Pound. In 1960 kreeg je als eerste vrouw de American Academy of Arts and Letters medaille.
In juli 1961 kreeg je een beroerte en op 27 september 1961 overleed je in de Klinik Hirslanden in Zürich.

Je werd vijfenzeventig jaar en je as is begraven in het familiegraf in de Nisky Hill Cemetery in Amerika.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 70Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
21 september 2014
Joanan, alles wat je hierboven omtrent Hilda schreef, kun je toch ook op Google vinden? Op wiki pedia, staat alles wat jij hierboven schreef al vermeld?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)