Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe je de pijn van het gemis niet kon verdragen

(voor Dora Houghton-Carrington (1893 - 1932))

Je bent geboren op 29 maart 1893 in Hereford. Je zat op de Bedford High School, waar veel aan kunst werd gedaan. Je ouders waren Samuel Carrington en Charlotte Houghton. Je kreeg ook privé-lessen in tekenen. In 1910 ging je naar de Slade School of Art aan het University College in Londen. Je was onder de indruk van de expositie 'Manet and the Postimpressionists' met veel moderne, Engelse schilders. In 1912 won je met schilder- en beeldhouwkunst de eerste prijs van je school.

Via je medestudent en vriend Mark Gortler, die in 1939 zelfdoding pleegde, kwam je in contact met de aristocrate maecenas/gastvrouw/tuinarchitecte Lady Ottoline Violet Morrell. In haar huis in Bloomsbury ontving ze o.a. Virginia Woolf, Lytton Strachey, E.M. Forster, Duncan Grant en de schilderes Vanessa Bell, de zus van Virginia. Ottoline was de inspiratiebron voor Lady Chatterley van D.H. Lawrence en jij had een liefdesrelatie met haar. Ze was getrouwd met de liberale politicus Philip Morrell.

In 1914 ontmoette je bij Ottoline de schrijver/essayist Giles Lytton Strachey, die dertien jaar ouder was. Zijn ouders waren Jane en Richard, een luitenant-generaal en ingenieur. Giles studeerde geschiedenis in Cambridge en hij was homoseksueel. Hij had liefdesrelaties met de schilder Duncan Grant, zijn neef, en met de econoom John Maynard Keynes. Jij werd meteen verliefd op hem en vanaf 1914 woonden jullie samen in Tidmarsh Mill, in een watermolen. In de Eerste Wereldoorlog had je een seksuele relatie met de schilder John Nash en je had een lesbische realtie met Henrietta Bingham. Zijn boekwerk 'Eminent Victorians' uit 1918 had veel succes en leverde veel geld op.

In 1921 trouwde jij met Ralph Partridge, wat je niet uit liefde deed, maar om een driehoeksverhouding intact te houden, want Giles en Ralph waren minnaars van elkaar. De huwelijksreis met Ralph en Lytton ging naar Venetië. Je schilderde vooral portretten, zoals van Lytton en E.M. Forster, en landschappen, zoals de Tidmarsh Mill.

In 1924 kocht Giles een groot huis in het dorpje Ham, genaamd 'Ham Spray House', nabij Andover. Daar woonden Giles, Ralph en jij acht jaar samen. In die periode had jij een liefdesrelatie met Gerald Brenan, schrijver en bevriend met Ralph, en Giles had een liefdesrelatie met Francis Marshall, een schrijfster, die twintig jaar jonger was. Giles gedroeg zich als een intellectuele voogd. Hij wilde voor jou de gehele Franse literatuur vertalen en hij wilde les geven in het Engels, Latijns, Grieks, Portugees en Nederlands.

In Tidmarsh maakte je kostuumontwerpen voor toneel en illustreerde je met name houtsnedes voor de Hogarth Press en de Omega Workshops, die werd gerund door de schilder/kunstcriticus Roger Fry, Vanessa Bell en Duncan Grant. In 1928 kreeg je een relatie met Bernard Penrose, van wie je zwanger werd. De relatie eindigde en je had een abortus. Op 21 januari 1932 overleed Lytton in Hungerford door maagkanker. Hij werd 51 jaar.

Op 11 maart 1932 heb jij jezelf in Newbury doodgeschoten. Het pistool had je geleend van je vriend Bryan Guinness. Je kon niet zonder Lytton verder leven. De laatste woorden in je dagboek waren van Sir Henry Wootten: 'Hij overleed als eerste, zij probeerde even zonder hem te leven, wat ze vreselijk vond, en ze overleed.'

Je werd achtendertig jaar en je as is in de tuin van het Ham Spray House verstrooid. Ralph trouwde in 1933 met Francis Marshall.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.6 met 5 stemmen 90Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)