Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe heroïne smeedde en deed verwoesten

(voor Courtney Love (9 juli 1964))

Je bent geboren in San Francisco, als Courtney Michelle Harrison. Je moeder Linda Anne Risi is een psychotherapeute en schrijfster. Je vader Hank Harrison is een uitgever. Je oma is de schrijfster Paula Fox en je moeder's vader is Marlon Brando. In 1969 zijn je ouders gescheiden. Je moeder zei, dat je vader jou als peuter LSD had gegeven. In 1970 verhuisde je naar een commune in Marcola. Je stiefvader was Frank Rodriguez en op je tiende overleed een halfbroer of -zus aan een hartafwijking. Je hebt nog twee halfzussen en een aangenomen broer.

Op de basisschool in Eugene had je nauwelijks vrienden, vanwege een lichte vorm van autisme. Je was al wel creatief. In 1972 scheidden je moeder en je stiefmoeder en verhuisde je naar Nieuw-Zeeland. Je werd naar Portland gestuurd om bij je stiefvader te leven. Op je veertiende acteerde je voor de regisseur Gus Van Sant en je werd gearresteerd voor winkeldiefstal. Op je vijftiende zat je in Japan, waar je stripte. Tot je zestiende zat je in een pleeggezin. Je was een stripper in Portland en je studeerde Engels en filosofie aan de Portland State University.

In de gay clubs leerde je sociale vaardigheden. In 1981 studeerde je theologie aan het Trinity College in Dublin. Je woonde in Liverpool samen met de muzikant/dichter Julian David Cope. In 1981 richtte je de band Sugar Bybydoll op, samen met Ursula Wehr, Jennifer Finch en Robin Barbur. In 1984 kwam je met de band Pagan Baby's, samen met je vriendin Kat Bjelland. Deze band duurde enkele maanden en je probeerde als actrice te slagen, terwijl je werkte in peepshows te New York. Je experimenteerde met drugs.

Je deed nog wat met Andy Warhol en in 1989 startte je de band Hole met de leadgitarist Eric Erlandson. In datzelfde jaar was je een paar maanden getrouwd met de zanger James Moreland. Voor de grap, want hij was een travestiet. Vanaf 1990 was je verslaafd aan de heroïne. In 1991 verscheen het debuutalbum 'Pretty on the Inside' en begon je een liefdesrelatie de Nirvana-zanger Kurt Cobain. Jullie trouwden op Hawaii en op 24 februari 1992 werd jullie dochter Frances Bean Cobain geboren. In 1993 verscheen het tweede album 'Live-Thru This', met de bassiste Kristen Pfaff en de drumster Patty Schemel. Op 5 april 1994 heeft Kurt zichzelf met een shotgun doodgeschoten, in zijn huis op 171 Lake Washington Boulevard E. in Seattle. Hij had een hoge dosis heroïne in zijn lichaam. Hij was manisch-depressief. Vier dagen later overleed Kristen Pfaff door een overdosis heroïne. Ze werd net als Kurt 27 jaar.

Kristen werd vervangen door Melissa Auf der Maur. Tijdens je concerten was je vaak hysterisch en vocht je met mensen uit het publiek. Voor je rol in de film 'The People vs Larry Flynt' won je diverse prijzen. In 1998 verscheen het derde album 'Celebrity Skin' en in 2004 verscheen je solo-debuutalbum 'America's Sweetheart'. Door je drugsgebruik was het een slecht album geworden. Op 9 juli 2004 probeerde je in je appartement in Manhattan zelfdoding te plegen. In 2005 zat je in een kliniek om van de cocaïne af te kicken. In 2006 verscheen je autobiografie 'Dirty Blonde' bij Faber & Faber, met een soort zelfdodingsbrief, gericht aan Kurt en Frances. Je tweede solo-project 'How Dirty Girls Get Clean' verscheen in delen en niet als solo-album, maar wel in 2010 als Hole-album, getiteld 'Nobody's Daughter'. Naast jou bestond Hole uit Micko Larkin, Shawn Dailey en Stu Fisher.

Begin 2003 begon je weer een solo-carrière. Je studeerde Tibetaanse en Nichiren boeddhisme en je bent lid van de Japanse religie Sõka Gakkai. Je bent feministisch en je pleit voor LGBT-rechten. Je hebt diverse tatoeages, o.a. de K van Kurt op je buik en kersenbloesems op je borsten en armen. In een interview zei je, dat je jezelf schuldig voelt over de zelfdoding van Kurt, omdat je wist, dat het mis met hem ging en je niet naar hulpinstanties hebt gebeld. Ook belde je Kurt op en zei je tegen hem, dat hij Frances had laten vallen en was je boos op hem. Je denkt, dat dat hem getriggerd heeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 83Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 oktober 2014
Andy Warhol zag Courtney in de film 'Straight to Hell' en hij was meteen onder de indruk van haar. Vervolgens verscheen Courtney in een vroege aflevering van 'Andy Warhol's Fifteen Minutes', zijn talkshow. De roem van Andy straalde op haar over.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 oktober 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Dan denk je zelf een en ander meegemaakt te hebben, dan lees je dit, en ben je blij met je eigen, relatief rustige, bestaan. Blijft open de vraag wat ze met Andy Warhol deed..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)