Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Marimba-metrum*

Zij is een gevierd concert-marimbist, virtuoos, die hiervoor op zesjarige leeftijd de basis heeft gelegd. In 1990 vierde Linda Maxey haar debuut in de Carnegie Hall te New York. Vijf jaar later heeft zij aan de Litouwse Academie voor Muziek een beursfonds opgericht; een uitwisselingsprogramma voor studenten en professoren tussen de Academie en verschillende Amerikaanse instellingen.

Maxey: 'muziek brengt mensen van verschillende culturen samen. Er is een band en begrip dat zich onder muzikanten ontwikkelt en dat is erg belangrijk, vooral bij het handhaven van vrede in de wereld'.

De marimba is een aan de xylofoon verwant muziekinstrument dat weer uit de familie der idiofonen afkomstig is. Net als de xylofoon heeft de marimba houten staven/toetsen. Marimba's zijn instrumenten die zowel in de volks- als klassieke muziek worden gebruikt. Litouwen was de eerste Baltische staat, sowieso het eerste Sovjetland, dat zich inmiddels alweer bijna 25 jaar geleden onafhankelijk van de Sovjet-Unie verklaarde. Daar het al die tijd geïsoleerd en los van contact met andere volken had geleefd en moeten leven, is voor een belangrijk deel ook de progressie van de muziek-business aan dit land voorbijgegaan. Vooral de professionele muzikanten zijn hiervan slachtoffer geworden.

De marimba kan over het algemeen als de alt- of basversie van een xylofoon worden beschouwd. De marimba heeft ten opzichte van de xylofoon een veel warmere en vollere klank. Dit percussie-instrument bestaat uit een set van houten balken, geslagen met houten hamers om muzikale tonen te produceren.

Van origine is de marimba een Guatemalteeks instrument. Dit gold voor de chromatische, lees: met halve tonen op- en afgaande marimba's. Tegenwoordig komen deze instrumenten voor een belangrijk deel uit Chiapas, Mexico. Naast de chromatische marimba, kennen wij de diatonische, die een natuurlijke opeenvolging van tonen laat horen als het instrument wordt bespeeld. Voortschrijdend met hele of halve tonen.

De marimba wordt steeds meer toegepast; naast natuurlijk solo-optredens, wordt de marimba bij hout- en koperblazersensembles ingepast. Er worden steeds meer marimba-concerten gegeven. Ook jazzensembles, maar vooral marching bands, de voorste pit is vaak het stationaire percussie-ensemble, drum- en bugle corpsen en orkesten maken vaak en steeds meer van de marimba gebruik.

Hedendaagse componisten ontdekken het unieke en mooie geluid van de marimba steeds meer en alleen al om die reden zijn er meer marimbabespelers. Slechts om de percussie te perfectioneren...!

*The beat; de puls of 'hartslag' binnen een tempo, (terwijl het ritme op organische wijze kan zorgen voor variatie(s) in tijdsduren van de tonen binnen de gegeven puls).

Schrijver: Annejan Kuperus, 30 december 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)