Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als komiek herbergde je veel verdrongen pijn

(voor Christopher Crosby Farley (1964 - 1997))

Je bent geboren op 15 februari 1964 in Madison. Je vader Thomas Farley was eigenaar van een oliemaatschappij. Je moeder Anne Crosby was huisvrouw.
Je had drie broers en één zus; Tom, Kevin Peter, een acteur, John Patrick, een acteur/komiek, en Barbara. Je neef Jim is vice-president bij Ford Motor Company.
Je was rooms en van Ierse afkomst. Je zat op diverse, roomse scholen, o.a. de Edgewood High School of the Sacred Heart in Madison.

Je vertoefde vele zomers in het Red Arrow Camp bij het Trout Lake en nabij Minocqua. Je kampeerde en adviseerde er. Je presenteerde daar je eerste activiteiten als komiek tijdens de jaarlijkse Counselor Stunt Night. Op je 22-ste studeerde je af aan de Marquette University voor communicatiewetenschap en theater. Na je studie werkte je in Madison bij de Scotch Oil Company van je vader.

Je startte je comedy-carrière bij het Ark Improv Theatre in Madison en het Improv Olympic Theatre in Chicago. Daarna werkte je bij het Second City Theatre in Chicago, eerst als medewerker van de Second City's touring group en later als komiek op het hoofdpodium.
In 1990 werd je met Chris Rock lid van Saterday Night Live, een gevarieerde tv-show met sketch-comedy, gemaakt door Lorne Michaels. Je werkte vaak samen met Adam Sandler, Chris Rock, Rob Schneider en David Spade. Je groep heette de Bad Boys of SNL. Je speelde populaire personages in The Chris Farley Show, je interviewde diverse beroemdheden, o.a. Jeff Daniels en Paul McCartney.

Je speelde o.a. het fictieve personage Matt Foley, een overdreven gastheer, een Chippendale's danser, één van de Gap Girls, die de meeste frieten verorberde, een lunch-dame en Bennett Brauer, die actuele gebeurtenissen besprak en parodieerde.
Je imiteerde o.a. de komiek Tom Arnold, Rudy Giuliani, de zanger van Grateful Dead Jerry Garcia, Meat Loaf, Norman Schwarzkopf, Hank Williams en de zangeres/tv-presentatrice Carnie Wilson. Zelfs in de kantoren van SNL was je beroemd om je grappen.

In 1992 debuteerde je in de komische film 'Wayne's World' van Penelope Spheeris. Je speelde de bewaker van Alice Cooper.
In 1993 speelde je mee in deel twee van 'Wayne's World', naast Christopher Walken en Kim Basinger, en in de science fiction komedie 'Coneheads'.
In 1994 speelde je Officer Wilson in 'Airheads' en in 1995 een buschauffeur in de komedie 'Billy Madison' van Tamra Davis, getrouwd met de zanger van de Beastie Boys Michael Diamond. Je collega Adam Sandler had de hoofdrol. Je speelde de hoofdrol in de komedie 'Tommy Boy', naast de beeldschone Bo Derek.
In 1996 speelde je de hoofdrol in 'Black Sheep', naast David Spade en Christine Ebersole.
In 1997 had je de hoofdrol in de martial arts comedy 'Beverly Hills Ninja', naast de schone jonkvrouwe Nicollette Sheridan en Chris Rock.

Je had de hoofdrol in 'Almost Heroes', die vijf maanden na je overlijden verscheen. En je speelde nog een kleine rol in 'Dirty Work', die in juni 1998 verscheen. Op 25 oktober 1997 was je laatste optreden bij SNL. Je hese stem en rode huid waren het gespreksonderwerp bij de kijkers.
Je had de laatste jaren van je leven op 17 plekken genezing voor je obesitas en drugsgebruik gezocht. Op 18 december 1997 ben je overleden door een overdosis cocaïne en morfine. Tevens atherosclerose. Je jongste broer John vond je in je appartement in het John Hancock Center in Chicago.

Je werd drieëndertig jaar en de begrafenisdienst was in de Our Lady Queen of Peace Church in Madison, waar je op de Resurrection Catholic Cemetery begraven bent.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 januari 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 6 stemmen 100Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Xena
Datum:
5 januari 2015
Sommige mensen zouden ook een cursus creatief lezen kunnen volgen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 januari 2015
De stinkendjaloerse Ivan is niet erg breedsprakig, want hij onderbouwt zijn holle aantijging niet. Waar hij een 'droge opsomming van feitjes' denkt te zien, zien meerderen, helaas voor hem, het tegendeel. Blijkbaar heb ik hem eens bij één van zijn vele pseudoniemen scherpzinnig en ontegenzeglijk kritiek geleverd en steekt het hem extra, omdat hij dagelijks in een één-sterren-restaurant moet dineren. Overigens heb ik begin jaren negentig de cursus Creatief Schrijven bij de LOI gevolgd en had ik keer op keer uitstekende resultaten. Creativiteit hoeft niet altijd direct in het aanschouwelijke te zitten. Met woordfantasie heb ik mezelf allang bewezen, tot het vernieuwende en extreme aan toe. Blijkbaar kent deze gifnijdige breedbekkikker mijn respectabele oeuvre niet tot nauwelijks. Zo kan ik nog uren doorgaan, maar dat is de moeite niet. Zwartkijkers blijven zwartkijkers, hoeveel TL-buizen licht je ook op hen blijft afvuren.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 januari 2015
Dat van die harteloze hoer wist ik niet, wat zijn tragische overlijden inderdaad sterk vergroot. Van betaalde liefde of zeg maar seks kun je ook niet veel meer verwachten. Dat is pure, wrede business zonder scrupules. Die harteloze trut zal zichzelf nu wel eeuwig rot schamen, neem ik aan. Waarlijk kunstenaarschap wordt nooit waarlijk op waarde geschat, althans niet tijdens het leven van de ware kunstenaar. De critici bannen integere delen als wrakhout. Veel uniek werk belandt op de brandstapel. Ik bedenk hem ineens tezamen met een ingehuurde prostituee. Hij is verschrikkelijk eenzaam en toch bedrijft hij de liefde met haar. Om maar samen met iemand te zijn. Zij heeft de job geklaard, denkt ze, en ze verdwijnt van het toneel. Hij smeekt haar om hem niet alleen te laten. Zij smijt de voordeur dicht. Ze heeft de money, meer zorg zit niet in haar zorgpakket, denkt ze. Hij is zodanig zwaar verbitterd, dat hij alle voorraden cocaïne en morfine gebruikt om zijn zielsverdriet te verdoven. Verdoving wordt doding. Het lag in feite nooit ver van elkaar af. Daar kon die hoer weinig aan veranderen, weet hij.
Naam:
Ivan Breed
Datum:
2 januari 2015
Wederom een droge opsomming van feitjes door meneer Rutgers, en wederom overgewaardeerd met 5 sterren. Voor je kritiek op anderen uit, zou ik eerst een les in creatief schrijven nemen als ik jou was.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 januari 2015
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Je hebt je grondig verdiept in het leven van Chris, die op dezelfde jonge leeftijd stierf als zijn grote voorbeeld John Belushi, en op dezelfde wijze. Een mooi eerbetoon dat je alle rollen die hij gespeeld heeft hier noemt. Tragisch dat op het moment van zijn overlijden een hoer bij hem was die vertrok terwijl hij haar vroeg hem niet alleen te laten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)