Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Elize Ryd - I'll Sing You Home

Elize Ryd is een Zweedse sopraanzangeres, die op 15 oktober 1984 in Värnamo geboren is.

In 2003 en 2005 was Elize Ryd de achtergrondzangeres op twee albums van de folk/power metal band Falconer uit Mjölby; 'The Sceptre of Deception' en 'Grime vs. Grandeur'. De zanger op die albums van Falconer was Kristoffer Göbel.

Jaren later ontmoette Elize in een club in Göteborg de zanger Jake E. Lundberg en mocht ze met zijn band Dreamland het lied 'Fade Away' zingen en opnemen. Via Jake ontmoette ze Olof Mörck, de gitarist van Dragonland.

In 2006 verscheen het vierde album van Dragonland, getiteld 'Astronomy', waarbij zij zingt in 'Cassiopeia' en 'Too Late for Sorrow'. De symfonische metalband Nightwish had belangstelling voor haar, maar ze werd niet gekozen, omdat ze nog te weinig ervaring had.

Na het behalen van een 3-jarige opleiding aan de Göteborg Performing Arts School werd ze door Olof en Jake bij hun band Avalanche gehaald, later Amaranthe genoemd. Begin 2009 verscheen hun debuut-EP 'Leave Everything Behind'. Ook met de zanger Andreas Solveström, de bassist Johan Andreassen en de drummer Morten Lowe Sorensen.

In april 2011 verscheen hun debuutalbum 'Amaranthe', o.a. met 'Hunger', 'Rain' en 'Amaranthine'. In maart 2013 verscheen het album 'The Nexus', o.a. met 'The Nexus', 'Burn with Me' en 'Invincible'. In oktober 2014 verscheen het album 'Massive Addictive'.

In 2011 en 2012 was ze de gastzangeres van de power metalband Kamelot uit Tampa, Amerika. Op hun album 'Silverthorn' zingt ze drie liederen. Ze zingt ook mee op het vijfde album van Dragonland, getiteld 'Under The Grey Banner'.

In mei 2013 verscheen het album 'The Land of New Hope' van Timo Tolkki's metal opera project Avalon, waarop zij o.a. het hoogst ontroerende en betoverende 'I'll Sing You Home' zingt. Het lied 'Shine' zingt ze samen met Sharon Janny den Adel. In mei 2014 verscheen Tolkki's 'Angels of the Apocalypse', waarbij zij op twee nummers mee zingt. Floor Jansen (Nightwish) en Simone Simons (Epica) namen deze keer het leeuwendeel in beslag.

Eind 2013 deed Elize mee met het Raskasta Joulua project, kerstliederen in metal stijl. Met de Finse zanger Tony Kakko zingt ze 'Julen är här' en met Marco Hietala, de bassist van Nightwish, zingt ze 'Ave Maria'. Ze zingt ook het kerstlied 'Himlen i min famn' van Carola Maria Häggkvist.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 januari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 4 stemmen 74Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 januari 2015
Tja, hoogst bijzondere Gabriëla, de wereldmensen worden met de dag gekker en psychologische hulp wordt wegbezuinigd, dus wees altijd en overal op je hoede. Spijtig voor je, dat je weer eens zo'n onbehandelde gek vol onverwerkte agressie hebt moeten meemaken en dan nog wel op een treinreis richting je moederhuis. Ontevredenheid en boosheid lijkt wel steeds erger te worden bij de mensenmassa. Men is van de natuur ontworteld en verslaafd aan de ziels-uithollende consumptiemaatschappij. Verslaafd aan wegeten, wegdrinken, wegroken ect. De pure, menselijke emoties worden door de consumptiemaatschappij ernstig onderdrukt, waardoor velen met opgekropte gevoelens zitten, waar ze geen raad mee weten. Dus gaan ze door met wegeten, wegdrinken etc. Emoties uiten lijkt wel een taboe in onze samenleving geworden, wat veel kreupele mensen tot gevolg heeft. Plus autistische contactlozen, die continu op hun zogenaamde contactmiddelen tikken. Oogcontact is een unicum geworden, volgens velen zelfs ongewenst en obsceen, kun je nagaan! Maak je echter geen zorgen, want jij bent zeker niet die ontspoorde agressieveling in je trein en dat soort onmensen hebben later heel wat uit te leggen aan onze Goede Levengever! Ik ben allang blij dat ik je indirect een beetje heb kunnen troosten en verblijden. Wat een engel hé, die Elize!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 januari 2015
Je brengt een lied onder de aandacht, dat niet meer passend zou kunnen zijn voor mijn huidige situatie en gemoedstoestand. In zoveel meer opzichten dan ik hier uitleggen kan. Gisteren nog een letterlijke reis naar huis gemaakt, met de ervaring van een agressieve medepassagier op de trein. Ben er nog even van aan het bijkomen. Naar deze muziek luisteren, met de prachtige stem van Elize, helpt dan wel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)