Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Loreena Isabel Irene McKennitt - The Lady of Shalott

Loreena Isabel Irene McKennitt is geboren op 17 februari 1957 in Morden, Canada. Ze is van Ierse en Schotse afkomst. Haar ouders waren Jack en Irene McKennitt. Haar vader overleed in 1992 en haar moeder in 2011.

In 1981 verhuisde ze naar Stratford, waar ze nog steeds woont. Naast zangeres is ze harpeniste, pianiste en accordeoniste. Ze is beïnvloed door Keltische en Arabische muziek. Ze wordt vaak met Enya vergeleken, maar Loreena's stijl is meer klassiek en traditioneel.

Als unieke sopraan zingt ze zeer verfijnd en helder. Ze wilde vroeger dierenarts worden, maar haar roeping ligt bij de muziek. Door haar liefde voor de Keltische harp leerde harp bespelen en deed ze straatoptredens, o.a. op de St. Lawrence Market in Toronto, waarmee ze geld verdiende om de opname van haar eerste album te bekostigen.

In 1985 verscheen haar debuutalbum 'Elemental', met 'Kellswater' en 'Lullaby', met de woorden van een gedicht van William Blake. De opnamestudio was een schuur in een veld met zonnebloemen.
In 1987 verscheen 'To Drive the Cold Winter Away', in 1989 'Parallel Dreams', met 'Breaking the Silence', een eerbetoon voor Amnesty International.
In 1991 verscheen 'The Visit', met 'All Souls Night' en 'The Lady of Shalott', gebaseerd op het gedicht van Lord Alfred Tennyson.

In 1994 verscheen 'The Mask and Mirror', geïnspireerd door haar reizen door Spanje en Marokko, met 'Dark Night of the Soul', met de tekst van de mysticus Joannes van het Kruis, en 'Marrakesh Night Market'.
In 1995 verscheen de EP 'A Winter Garden' en in 1997 'The Book of Secrets', met 'The Highwayman', een verkorte versie van een gedicht van Alfred Noyes.

In 1998 was ze verloofd met Ronald Rees. Zijn broer Richard Rees en hun goede vriend Gregory Cook verdronken door een bootongeluk in de Georgian Bay van Lake Huron. Diep geschokt richtte Loreena de Cook-Rees Memorial Fund for Water Search and Safety op. Ze schonk zelf zo'n drie miljoen dollar, de opbrengst van haar live-album 'Live in Paris and Toronto' uit 1999. Na dat album heeft ze haar publieke optredens drastisch verminderd.

In 2005 publiceerde haar ex-vriend en werknemer Niema Ash een boek met intieme details over hun voormalige vriendschap. De Engelse rechtbank en het House of Lords vond dat er schending van vertrouwen en misbruik van privé-informatie was gemaakt.

In 2006 verscheen haar album 'An Ancient Muse', met 'The English Lady and the Knight', met de tekst van Sir Walter Scott.
In 2008 verscheen 'Dream A Midwinter Night's', met 'God Rest Ye Merry, Gentlemen' en 'O Come, O Come Emmanuel'.
In 2010 verscheen haar negende en voorlopig laatste album 'The Wind That Shakes the Barley', met negen, traditionele, Keltische liederen, zoals 'Down by the Sally Gardens', met poëzie van William Butler Yeats. De titelsong is een gedicht van de Ierse dichter Robert Dwyer Joyce.

Loreena kreeg vele prijzen en onderscheidingen, o.a. Ere-doctor in de Letteren en in de rechtsgeleerdheid, in 2013 Ridder in de Nationale Orde van Kunst en Letteren van de Republiek Frankrijk en in 2014 Ere-kolonel van de Royal Canadian Air Force.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 februari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 2 stemmen 123Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 februari 2015
Prachtig. Een loepzuivere stem die diep raakt. Ik ben dol op alles wat met de mystieke tijd en vertellingen van Camelot te maken heeft, verhalen, gedichten, muziek, films, boeken. 'Nevelen van Avalon' van Marion Zimmer Bradley is een van mijn meest favoriete boeken. Bijzonder dat Loreena meerdere gedichten van anderen op muziek zet en met haar harp opnieuw de wereld instuurt. Muziek waar ik uren naar kan luisteren.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 februari 2015
'Door haar liefde voor de Keltische harp leerde ze harp bespelen...' is het natuurlijk en dat bewijst maar weer dat alleen God/Allah volmaakt is, maar volgens mij is het tegendeel waar en is ook God/Allah onvolmaakt en zijn we daarom Haar/Zijn gelijken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)