Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Orenda Fink - This Is a Part of Something Greater

Orenda Fink is geboren op 18 september 1975 in Birmingham, Alabama. Op haar vijftiende zat ze op de Alabama School of Fine Arts en ontmoette ze Mary Tayler, met wie ze samen de band Little Red Rocket vormde. In 1997 verscheen hun debuutalbum 'Who have you payed?'. In 2000 verscheen hun tweede en laatste album 'It is in the Sound'.

In 2001 vormden Orenda en Mary Azure Ray, een American dream pop duo. Ze begonnen in Athens en ze verhuisden naar Omaha, Nebraska. Ze waren ook lid van de band Now It's Overhead, met Andy LeMaster, zanger/producer. Ze werkten samen met Richard Melville Hall, zanger/muzikant, en met de indie rockband Bright Eyes. Orenda werkte ook samen met de indie rockband Japancakes. In 2004 stopte Azure Ray en in 2010 gingen ze weer van start.

In 2001 verscheen het titelloze debuutalbum van Azure Ray, met op de cover een ongelukkig kind. In 2002 verscheen 'Burn and Shiver', in 2003 'Hold on Love', met 'The Drinks We Drank Last Night'. In 2010 verscheen 'Drawing Down the Moon'.

In 2005 verscheen Orenda's solo-debuutalbum 'Bloodline' en het solo-album 'Invisible Ones', met 'Leave It All'. In 2009 verscheen 'Ask the Night', met 'Why Is The Night Sad?'. En in 2014 verscheen 'Blue Dream', met 'This Is a Part of Something Greater'.

Op 'Invisible Ones' verkent ze de traditionele, Haïtiaanse rituelen en mystiek. Na de dood van haar 16-jarige hond Wilson deed ze een persoonlijke zoektocht naar de betekenis van de dood. Haar dromen leerden haar veel. Ze leerde over het leven, de dood en het hiernamaals, de realiteit en de fijne lijn tussen de bewuste en onbewuste wereld. Echte genezing gebeurt door innerlijk Een met God te zijn en zij gelooft dat dromen daar volop bij helpen. 'Blue Dream' bestaat grotendeels uit liefdesliedjes.

Met Bright Eyes werkte ze mee aan de EP 'There is no beginning at the Story', ze zong en ze speelde trompet. Daarna volgden 'Lifted or The Story is in the Soil, Keep Your Ear to the Ground' en 'One Jug of Wine, Two Vessels', waarop ze alleen trompet speelde. Met haar indie rockband Art in Manilla maakte ze het album 'Set the Woods on Fire'. Met de indie rockband O + S maakte ze een titelloos album, samen met haar oude vriend Cedric le Moyne, de bassist van Remy Zero. De basis is gevormd door geluiden, die zij op Haïti en elders had opgenomen. Op Haïti had ze een spirituele verlichtingservaring.

Orenda werkte mee aan het album 'Lagniappe', geproduceerd door haar platenlabel Saddle Creek, waar diverse artiesten aan meewerkten. Dit album verscheen na de ellende van de orkaan Katrina en alle verkoopwinst ging naar het Rode Kruis in New Orléans. In maart 2005 is ze getrouwd met Todd Fink (Omaha, 1974), de zanger van de indie rockband The Faint. Ze speelt op Garrison gitaren en haar solo-muziek is deels geïnspireerd door Haïtiaanse volksmuziek. Op 20 januari 2015 zou ze in de Cloud Nine zaal van Tivoli-Vredenburg optreden, maar dat concert was helaas afgelast. Hoewel ze wel in Duitsland en Denemarken heeft opgetreden. Op 20, 21 en 22 maart 2015 treedt ze op in Austin, back in America. Maar gokken op haar volgende tournee, lijkt mij.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 67Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 maart 2015
Yes!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 maart 2015
Je reacties in dichtvorm verheugen me. Bruisende champagne tegen de bittere, pijnlijke, onzekere alledaagsheid. Je weet dat 'vurige tongen' refereert naar het Pinksterfeest, de indaling van de Heilige Geest in de uitverkorenen en goedgelovigen!...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 maart 2015
Waar komt het toch vandaan die drang tot scheppen?
De onruststoker die ons voortbeweegt?
Die vele creatieve daden pleegt
Die ons omhoog doet rijzen en verleppen?

Het is de spirit, ongezien, mystiek,
Die spreekt in vurige tongen van muziek..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)