Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dargaard - Queen Of The Woods

(Speciaal voor Joke, kunstenares, die momenteel in een hospice in Nieuw-Zeeland verblijft)

Dargaard is een Oostenrijkse, neoklassieke, donkere wave band, opgericht in 1997 door de zangeres Elisabeth Toriser en de zanger/keyboardsbespeler Alexander Opitz oftewel Tharen. Ze brengen middeleeuwse en folk-achtige muziek, vaak met het gebruik van diverse instrumenten.

Tharen speelde eerder al een belangrijke rol in enkele undergroundbands, zoals de Oostenrijkse black metal band Abigor, met o.a. de muzikant Michael Gregor, de black metalband Amestigon en de industriële muziekband Dominion 3, met Elisabeth Toriser en Tharen als zangers.

Dargaard ontstond, omdat Tharen verlangde om de black metal sferen te verlaten en om ambient muziek en klassieke muziek te maken. Elisabeth zong ook in de band Antichrisis en ze was achtergrondzangeres op Abigor's album 'Nachthymnen'. Ze stopte bij deze band, omdat het haar studie onderbrak en ze een andere, muzikale koers wilde gaan.

De naam Dargaard stamt uit de fantasy boekenserie Dragonlance en is de naam van een vervloekt bolwerk, dat in eeuwige duisternis is vervallen na een tragische mislukking van de eigenaar. Elisabeth schrijft de songteksten en Tharen componeert de muziek erbij.

In oktober 1998 verscheen hun debuutalbum 'Eternity Rites' bij Napalm Records, opgenomen in de Hoernix Studios, met 'Eternity Rite', 'Demon Eyes' en '...Of Broken Stones'. Het is schitterend gecomponeerd en volmaakt uitgevoerd. De zang is veelal van Tharen. Elisabeth is een fantastische sopraan met een onweerstaanbare operastem, helder, krachtig en vreemd delicaat. De muziek is vaak agressief donker, maar vaker bezeten van een melancholische sfeer, die tot nadenken stemt.

In november 2000 verscheen hun tweede album 'In Nomine Aeternitatis' (In de Naam van de Eeuwigheid), met voornamelijk zang van Elisabeth. De muziek is somber, melancholisch en met romantische elementen. Met 'The Infinite', 'Caverna Obscura', 'Only the blind can see...' en 'The Seas of Oblivion'. Het album werd alom gelauwerd.

In juni 2001 verscheen het derde album 'The Dissolution of Eternity', met 'As old as the bones of the Earth', 'A way in the dust', 'My Phantasm Supreme' en 'A prophecy of Immortality'.

In maart 2004 verscheen hun vierde album 'Rise and Fall', met een adembenemend mooi titelnummer 'Winter', 'Bearer of the Flame' en 'Queen of the Woods'. Dit laatste lied begint met fenomenale harpmuziek, waar ik een zwak voor heb, en de goddelijke stem van Elisabeth wordt hier eens niet overstemd door de symphonische muziek. Bovendien is dit lied ronduit vrolijk van aard en gezien de videoclip (fotoclip) een ode aan het overweldigende natuurschoon in Nieuw-Zeeland en de achtertuin van Elisabeth in haar woonplaats Bregenz.

Tharen omschrijft zijn muziek als 'Het gaat over mijn eigen domein, en dit rijk bestaat uit duistere krachten, magie en mystiek en zelfs de duisternis zelf, die zijn eigen vorm van schoonheid heeft'. Hij is beïnvloed door de veertien epische fantasie romans van de Amerikaanse schrijver Terry Goodkind (1948, Omaha), 'De wetten van de magie', met name 'The Sword of the Truth'. Verder door de boekenserie 'Mysterious Realms'. Bovenal is hij door zijn dromen en visioenen van andere rijken en dimensies beïnvloed. Hij las ook Margaret Weis, Tracey Hickman en RA Salvatore.

Dargaard zal nooit op tournee gaan of live spelen, vanwege de persoonlijke verplichtingen van Tharen.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=kvJ7mL6zy90

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 april 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.3 met 3 stemmen 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)