Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Rain Fell Within - The Sun In My Wound

Rain Fell Within was een symfonische, gothic metalband uit Virginia. Ze maakten gebruik van atmosferische geluiden, symfonische arrangementen en vrouwelijke sopraanvocalen. Deze pittige band is in 1996 opgericht door de hoogst mysterieuze, bloedmooie opera-achtige sopraan-zangeres/toetseniste Dawn Desiree, de gitarist Kevin Thomas, de bassist Charles Gore, de gitarist William Rucker en de drummer John Brown. Dawn zong al op haar derde en toen al droomde ze ervan om haar eigen songs te zingen. Ze zong in diverse koren en ze kreeg een klassieke opera-opleiding.

Hun meeste songs zijn vrij bombastisch/barokachtig van aard en ontzettend meeslepend door de tempoversnellingen en de overheersende golfbewegingen, waardoor de goddelijke sopraanstem van Dawn Desiree er vaak nauwelijks bovenuit komt. Stem en muziek zijn daardoor meer een samensmelting.

In 1997 verscheen de demo 'Rain Fell Within - Live '97', in 1998 verscheen de demo 'Solemn Days', met 'Voices' en 'The Only One', en in 2000 verscheen de EP 'Believe', met 'Alone', 'Believe' en 'The Sun In My Wound'. Dat laatste nummer viel mij direct op, omdat het bijna a capella is gezongen en meteen mijn hart raakte. Het is melodisch perfect en de stem van Dawn komt helemaal tot haar recht. Ik wil het alsmaar opnieuw beluisteren en het is dan ook zo'n kleinood (maar vier minuten), die je veel en veel langer had gewild. Zeg maar een intro van een heel album op die manier.

Tenslotte verscheen in 2002 het album 'Refuse', met 'The Child Beneath', 'In My Dreams', 'Save Our Soul', 'Into The Tower', 'Sirines' en 'Burned Away'. Laurie Ann Haus was op dit album de achtergrondzangeres op het nummer 'Passing Time'. In 1998 verlieten William en John de band en kwamen de percussionist Tim Miller en de gitarist Owen Davis erbij. Ze waren vaak het voorprogramma bij internationale acts, o.a. bij de Nederlandse doom metalband The Gathering, de Italiaanse gothic metalband Lacuna Coil en de Portugese gothic metalband Moonspell. Ze tekenden een contract bij Dark Symphonies.

In 2000 traden ze op bij het Milwaukee Metal Fest, het New Jersey Metal Fest en het New England Metal Fest. Ze deden talloze interviews, o.a. voor het tijdschrift Metal Maniacs en radio Airplay. In 2001 werd de bonustrack 'The Only One' opgenomen, waarna Owen Davis de band verliet en Jason Aaron Wood voor hem in de plaats kwam. Bovendien werd Laurie Ann Haus de vaste achtergrondzangeres. Lauri is in Wheaton geboren, waar ze in de nachtclub Phantasmagoria begon te zingen. Haar man is de gitarist Jason Aaron Wood. In 2004 werd ze lid van Todesbonden en Autumn Tears.

Na het album 'Refuse' kwam de toetsenist John Battema bij de band, maar in 2002 ging de band definitief uit elkaar, door botsende visies over de toekomstige koers. Hun thema's waren verdriet, pijn en wanhoop. De onderwerpen zijn vaak deprimerend.

De uiterst getalenteerde en intrigerende Dawn Desiree deed na Rain Fell Within een vrij succesvolle solo-carrière. In 2001 verscheen haar solodebuutalbum 'Dawn Desireé' bij The Fossil Dugeon, met 'Where Are You Now', eveneens de moeite van het beluisteren meer dan waard. Dawn is ook songwriter, model, actrice en schrijfster. In 2003 verscheen haar album 'Dancing, Dreaming, Longing...', met 'Dance in Time', 'Refence' en 'My Wings'. In 2010 werd ze na een concert met de nodige drank enkele uren ontvoerd en is haar auto leeggeroofd, met bankpassen en al. In april 2015 verscheen 'After The Rain', met naast de titelsong 'Dreaming Of You' en 'By The Waterside'. De chique oplage was gelimiteerd tot slechts 200 exemplaren. Over een collectors item gesproken.

Ik wil graag vier minuten van je kostbare leven enorm verrijken door naar dit hemelse lied te luisteren!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 april 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 3 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)