Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouw in het verleden en tegenwoordig

Er is een tijd geweest dat vrouwen weinig autoriteit hadden in de samenleving. Gelukkig is dat veranderd, maar vroeger vertoefden de meeste vrouwen binnenshuis en leefden dus streng teruggetrokken. Komt helaas nog voor. In huis hadden ze niet veel te vertellen. Ze mochten zelfs niet een man kiezen waarop ze verliefd waren. Een huwelijk uit liefde was eerder een uitzondering dan regel. Haar taak was hoofdzakelijk het voeren van de huishouding en het opvoeden van de kinderen.

In de verre oudheid in Athene hadden jonge vrouwen van Sparta meer vrijheden, maar dat was ook tijdelijk. Ze werden even hard opgevoed als jongens en waren bijna gelijk als de mannen. Dat gaf toch onrust bij de mannen. Daarom werd er een beweging opgericht om de vrouwen in toom te houden. Het gevolg was dat ze weer snel onder de plak zaten.
Veel later in de geschiedenis kwam geleidelijk toch de emancipatie van de vrouw op gang. Vooral als gevolg van de vele oorlogen door een tekort aan mannen.

Ook de kleding van de vrouwen veranderde door de emancipatie. Tot halverwege de 19e eeuw droegen vrouwen een jurk of een rok. Deze mode ontaardde in een gevaarlijke dracht, want ze werden zo strak in een korset geregen om een smalle taille te hebben. Rokken bolden sterk op en werden ondersteund door kooien van metaal. Ze konden zich er nauwelijks in bewegen. Een Amerikaanse feministe ging dat te ver. Zij ontwierp een knie rok, die over een wijde broek werd gedragen, geïnspireerd naar Turkse klederdracht. Dit sloeg niet aan. Ze zouden er te mannelijk uitzien en kregen veel kritiek.

Pas tegen het eind van de 19e eeuw zag men meer gebroekte vrouwen, maar dan alleen op de fiets. Toen kwam de knickerbocker, een kniebroek met dicht te strikken pijpen. Wat hen pas verloste van de jurk was de oorlog, want vele vrouwen werden in de wereldoorlogen opgeroepen om in de fabrieken te werken. Ze kregen een uniform of een overall, eerder praktisch dan elegant. Toen de mannen terugkeerden bleven de vrouwen de gemakkelijk zittende korte en lange broek dragen. Tegenwoordig zie je dus vele vrouwen een broek dragen, maar de jurk en rok komt ook nog voor.

Behalve de kleding bij de vrouwen is ook de sport bij hun populair geworden. Zo is dames voetbal tegenwoordig erg populair. Alleen de duur van de wedstrijd is korter, namelijk twee maal vijfendertig minuten. Denk ook aan het wielrennen, ook populair bij de vrouwen. Ook in vele beroepen zijn vrouwen werkzaam, zoals in het leger, marine, politie, brandweer enzovoort. Ook in het parlement zitten nu veel vrouwen en in de regering. Een prima zaak dus.

Tenslotte nog een paar benamingen voor vrouwen: Een vrouwen veroveraar is een Lady-Killer of een Don Juan. Een kleine drukke vrouw is een hittepetit. Een manwijf is een kenau of een haaibaai. Een sterke vrouw is een mannetjesputter. Een ordinaire vrouw is een slet, sloerie of snol. Een deftige vrouw is een matrone. Een vrouw die mannen in het ongeluk storten is een Femme Fatale. Verder heb je nog de nymfomane vrouw en de seksbom.

Schrijver: kees niesse, 24 april 2015


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.0 met 1 stemmen 329Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 april 2015
Hoe heb je de Rubens-vrouw nou over het hoofd gezien? In warme landen zie je vrouwen vaker in rokken en in koude landen vaker in broeken. Het klimaat bepaalt dus ook de klederdracht bij vrouwen. Tennisrokjes vormen een uitzondering. Ik kijk graag naar tennissters, maar het liefste kijk ik naar de vrouwen op een nudistenstrand.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)