Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De drijvende kracht achter Sylvia Beach

(voor Adrienne Monnier (1892 - 1955))

Je bent geboren op 26 april 1892 in Parijs. Je vader Clovis Monnier was een postbeambte en je moeder Philiberte Sollier was geïnteresseerd in literatuur en kunst.
Je jongere zus Marie was een uitstekende borduurster en illustratrice. Je moeder stimuleerde jou om zoveel mogelijk te lezen en ze nam jou mee naar het theater, de opera en het ballet.
Op je zeventiende was je afgestudeerd aan de middelbare school en had je een onderwijsbevoegdheid.

In september 1909 ging je naar Londen onder het mom van je Engels verbeteren, maar in wezen wilde je dicht bij je klasgenote Suzanne Bonnierre zijn, op wie je verliefd was. Je was drie maanden werkzaam als au-pair en daarna kreeg je een baan als lerares in de Franse taal in de badplaats Eastbourne. In 'Souvenirs de Londres' schreef je over ervaringen in Engeland.

Terug in Frankrijk gaf je les op een particuliere school. Je leerde stenotypen en op je twintigste werd je literair secretaresse aan de Université des Annales, een uitgeverij aan de rechteroever van de Seine in in Parijs, die gespecialiseerd was in culturele boeken. Je genoot volop van het werk, maar je vond nauwelijks aansluiting bij de schrijvers en de journalisten, die je daar ontmoette. Jij had een duidelijke voorkeur voor de bohemien-schrijvers van de linkeroever en de avant-garde, literaire wereld.

Eind 1913 kreeg je vader tijdens zijn werk een ernstig treinongeluk, waardoor hij voor de rest van zijn leven invalide was. De vergoeding die hij kreeg, was 10.000 Francs. Hij gaf jou dat geld om je te helpen om een boekhandel te beginnen.
Eind 1915 begon jij de boekhandel en uitleenbibliotheek 'La Maison des Amis des Livres' aan de rue de l'Odéon in Parijs. Je was één van eerste vrouwen in Frankrijk met een eigen boekhandel, maar jij was uiterst gedreven in het boekenvak. Er was behoefte aan een nieuwe boekhandel, omdat veel boekhandelaren zich in de Eerste Wereldoorlog mengden.

Door je goede reputatie vroegen andere vrouwen jou om advies over het starten van een eigen boekhandel. Zo gaf je ook advies aan de Amerikaanse Sylvia Beach. Sylvia had jouw adres in de Bibliothèque Nationale gevonden en tijdens de eerste ontmoeting werden jullie verliefd op elkaar. Jullie werden geliefden, die 36 jaar samen woonden. Sylvia opende de Engelse boekhandel 'Shakespeare and Company', schuin tegenover jouw boekhandel.

Je ging naar lezingen van André Gide en Paul Valéry. In 1922 publiceerden Sylvia en jij 'Ulysses' van James Joyce. Beide boekhandels waren ontmoetingsplekken voor Franse, Engelse en Amerikaanse schrijvers. Er hing een sfeer van huiselijke gastvrijheid.

Van juni 1925 tot mei 1926 verscheen het literaire maandblad 'Le Navire d'Argent', door jou opgericht, met Jean Prévost als redacteur. Dit blad was belangrijk voor de carrières van schrijvers als James Joyce, Ernest Hemingway, Antoine de Saint-Exupéry, TS Eliot, William Carlos Williams en EE Cummings.
In 1936 had jij een avontuurtje met de fotografe Gisèle Freund, maar je bleef Sylvia trouw, ook al waren jullie niet meer intiem met elkaar. Tijdens de Duitse bezetting sloot Sylvia haar winkel voorgoed, maar jij bleef gewoon open.
Na de oorlog werkte je als essayiste, vertaalster en boekhandelaarster.
In september 1954 kreeg je als diagnose de ziekte van Ménière, die je evenwicht en gehoor beïnvloedde. Daarbij had je last van waanvoorstellingen.

Op 19 juni 1955 pleegde je zelfdoding door een overdosis slaappillen. Je werd drieënzestig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)