Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pas na je dood werd je genialiteit geroemd

(voor Mary Gladys Webb (1881 - 1927))

Je bent geboren als Mary Meredith op 25 maart 1881 in het dorpje Leighton. Je vader George Edward Meredith was een privéleraar, die jou inspireerde met zijn passie voor literatuur en het platteland. Hij was zeer charmant en sympathiek. Van de kant van je moeder Sarah Alice stamde je af van Sir Walter Scott. Je was de oudste van zes kinderen.
Amper een jaar oud verhuisde je naar even buiten het stadje Much Wenlock, waar je in het huis 'The Grange' woonde. Je verkende graag de omgeving rond je huis en je was sterk in een gedetailleerde observatie. Je wist de mensen en plaatsen haarfijn te beschrijven, wat je etaleerde in je schrijfwerk.

Je werd eerst door je vader onderwezen en op je veertiende ging je naar een meisjesschool in Southport. Op je vijftiende verhuisde je naar de provincie Shropshire. In oktober 1907 was er een treinongeluk in Shrewsbury, waarbij achttien mensen overleden. Jij schreef een gedicht voor de slachtoffers, wat jouw broer Kenneth naar de Shrewsbury Cronicle stuurde, zonder dat jij het wist. Het gedicht werd anoniem afgedrukt en de krant kreeg veel waarderende brieven, wat je perplex deed staan. Meestal verbrandde je je vroege gedichten.

Op je achttiende overleed je vader. Op je twintigste kreeg je de symptomen van de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte met als gevolg een vergrote schildklier, hyperthyreoïdie, uitpuilende ogen en keel struma. Door je slechte gezondheid ben je vroeg overleden. Op je 21-ste verhuisde je naar Meole Brace en trouwde je met Henry Bertram Law Webb, een leraar, die jouw literaire ambities ondersteunde. Je woonde een tijd in de badplaats Weston-super-Mare en daarna ging je terug naar je geliefde Shropshire, waar je werkte als tuinier, met een eigen kraam op de markt in Shrewsbury. Dat hoefde niet meer toen Henry een vaste baan aan de Priory School for boys in Shrewsbury.

Van 1914 tot 1916 woonde je in Rose Cottage aan Hinton Lane, nabij Pontesbury. In Pontesbury staat nu de middelbare school Mary Webb School and Science College. Hier schreef je 'The Golden Arrow', wat in juli 1916 verscheen, in 1917 opgevolgd door 'Gone to Earth', wat is verfilmd, met Jennifer Jones in de hoofdrol. Je schreef vooral over het platteland en de voor jou bekende mensen van Shropshire. In 1924 verscheen 'Precious Bane', waarvoor je de Prix Femina Vie Heureuse kreeg. Door je ziekte had je een groot mededogen met lijdende mensen. De hoofdpersoon in 'Precious Bane', Prue Sam, heeft een verwoest leven door haar hazenlip, maar uiteindelijk ontdekt ze dat haar hazenlip juist de bron van haar geesteskracht is. Deze roman is drie keer verfilmd, met in de hoofdrollen Daphne Slater, Dominique Labourier en Janet Mc Teer.

Je was een romantische romanschrijfster en dichteres en je bent beïnvloed door Thomas Hardy, George Eliot en Elizabeth Gaskell. Je verhuisde naar de kleine bungalow Spring Cottage in Lyth Hill, ten zuiden van Bayston Hill. Hier schreef je 'The House in Dormer Forest'. In 1921 kocht je een tweede woning in Londen, in de hoop je literaire erkenning te vergroten, wat mislukte. In 1927 zijn Henry en jij gescheiden en woonde jij alleen in Spring Cottage. Op 8 oktober 1927 overleed je in St Leonards-on-Sea. Je werd zesenveertig jaar en je bent begraven op de Algemene Begraafplaats aan Longden Road in Shrewsbury.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)