Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ontrouwe vrouw en een suïcidale depressie

(voor Stuart Adamson (1958 - 2001))

Je bent geboren op 11 april 1958 in Manchester. Je had Schotse ouders en op je vierde verhuisde je naar de kleine mijnstad Crossgates, nabij de stad Dunfermline, waar je begon te spelen. Je vader werkte wereldwijd in de visserij en hij stimuleerde jou om literatuur te lezen. Je ouders hielden van volksmuziek. Je eerste band heette Tattoo, samen met je vriend William Simpson. Je ging naar school met de latere misdaadschrijver Jan Rankin, die een fan van je tweede band Skids was, punk rock en new wave. Skids is in 1977 opgericht door de basgitarist William Simpson, de drummer Thomas Kellichan, de zanger/gitarist Richard Jobson en jou, gitarist/achtergrondzanger.

Het eerste optreden was op 19 augustus 1977 in het Bellville Hotel in Dunfermline. In 1979 verscheen het debuutalbum 'Scared to Dance', met 'Into the Valley' en 'The Saints Are Coming'. In 1979 verscheen tevens het album 'Days in Europe' en in 1980 'The Absolute Game', waarna jij naar de band Big Country ging, in 1981 gevormd, samen met de gitarist/zanger Bruce Watson, de basgitarist/zanger Tony Butler, de drummer/zanger Mark Brzezicki en jij als zanger/gitarist. Je had namelijk toenemende conflicten met Jobson en een zenuwinzinking.

In 1983 verscheen het debuutalbum 'The Crossing', met 'In a Big Country' en 'Harvest Home'. In 1984 verscheen 'Steeltown', opgenomen in de Polar Studios van ABBA. In 1986 verscheen 'The Seer', met het heerlijk ritmische 'Look Away', op nummer één in Ierland. De titelsong is een duet met de eerbiedwaardige Kate Bush. In 1988 verscheen 'Peace in Our Time', in 1991 'No Place Like Home' en in 1993 'The Buffalo Skinners', met 'The One I Love'. Na nog twee albums verscheen in 2013 het laatste album 'The Journey', met de zanger Mike Peters, die jouw plaats invulde.

Met jouw gitaarwerk kon jij steengoed doedelzakken imiteren. Je tourde tot 1999. Jij was de belangrijkste muziek- en songschrijver van de band. Je kocht geregeld nieuwe motoren om door de provincie Fife te rijden. Je eerste vrouw was Sandra, met wie je twee kinderen kreeg, Kirsten en Callum, die gitarist in de Engelse band Achab werd. In 1996 ben je van Sandra gescheiden en verhuisde je naar Nashville, waar je met Melanie Shelly, een kapster van beroemdheden, hertrouwde. Je laatste band The Raphaels werd in 2001 opgericht, samen met de songwriter Marcus Hummon. Jullie album 'Supernatural' verscheen bij Track Records in Londen.

Op 26 november 2001 werd je door Melanie als vermist opgegeven. Jullie waren al zes weken uit elkaar en op die dag vroeg Melanie de echtscheiding aan. Je was een depressieve alcoholist, die na tien jaar droog staan weer aan de fles was gegaan. Op 16 december 2001 is je ontzielde lichaam gevonden, in een kast van je hotelkamer in het Best Western Plaza Hotel in Honolulu. Je had jezelf opgehangen met een elektrisch snoer. Je werd drie-en-veertig jaar en je bent in Dunfermline begraven.

Je dochter Kirsten heeft een titelloos solo-album gemaakt, wat in juni 2015 verschijnt. Ze groeide op in Fife en we woont nu in Edinburgh. De passie voor muziek heeft ze van jou overgenomen. Ze zingt vanaf haar zesde, gestimuleerd door jou. Ze had graag gewild, dat jij meer thuis was geweest. Soms zong ze met jou op een podium. Ze schreef en zong samen liedjes met jou. Ze zong o.a. bij de folkband The Gillyflowers en ze werkt part-time in een muziekzaak.

Na je overlijden bleek Melanie ineens niet zozeer de scheiding te willen doordrukken en aasde ze op de totale nalatenschap van je landgoed, terwijl Kirsten en Callum minstens recht hebben op de helft van dat geldbedrag.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 juni 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 6 stemmen 305Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Patrick
Datum:
1 december 2022
Deze man verdient een eerbetoon! Voor mij een fantastische zanger/songwriter en gitarist! Denk met weemoed terug aan die mooie hits uit de jaren 80 waarbij het nummer "where the rose is sown" er bovenuit steekt. Jammer dat zo'n talent veel te vroeg verloren is gegaan! RIP Stuart!
Naam:
Antonie
Datum:
3 juni 2020
Mooi artikel over de man waarvoor ik altijd al een fascinatie heb gehad, de man die een zeer getalenteerde songwriter en gitarist was. Zo intens zonde dat hij voelde dat hij zich van zijn eigen leven moest beroven. Dank je wel voor dit informatieve artikel. Ik weet nu heel wat meer over Stuart en zijn leven. Jammer dat verder nog altijd onbekend is wat hem tot deze tragische daad heeft gebracht. RIP Stuart, you're music will stay forever and always.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)