Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Antony and the Johnsons - Crazy In Love

Antony and the Johnsons is een New Weird Americana-band uit New York City. De zanger en componist is Antony Hegarty. Ze maken vooral balladen en ze gebruiken strijkers en houtblazers. De bijzondere falsetto van Antony is typerend voor de band. De muzikant van de folkgroep Current 93 wilde Antony's muziek uitgeven bij zijn label Durtro. Antony richtte de band op en de naam 'Johnsons' is een eerbetoon aan de transgender rechtenactiviste Marsha P. Johnson.

Antony is in 1971 in Chichester geboren. Ze is een transgender. Op haar zesde woonde zij een tijd in Amsterdam. Op haar tiende ging ze naar Amerika. Boy George was haar grote voorbeeld. Op haar twintigste ging ze naar New York City, waar haar homoseksualiteit en androgyn-zijn beter werd geaccepteerd. Met Johanna Constantine richtte ze het cabarettheatergezelschap Blacklips op. Ze schreef musicals, ze acteerde in experimentele toneelstukken en ze verzorgde muzikale intermezzo's.

In 2000 verscheen het titelloze debuutalbum bij Durtro. In datzelfde jaar speelde Antony in de film 'Animal Factory' van Steve Buscemi. Lou Reed hield veel van haar aparte, vrouwelijke, melodieuze stem. Op zijn album 'The Raven' zingt zij 'Perfect Day'. In 2004 speelde Antony een zanger in de dramatische film 'Wild Side' van Sébastien Lifshitz. In 2005 verscheen het tweede album 'I Am a Bird Now', waarvoor ze de Mercury Music Award kregen. Met o.a. 'Hope There's Someone', 'You Are My Sister' en 'Man Is the Baby'. De gastmuzikanten waren: Boy George, Lou Reed, Joan Wasser, Devendra Banhart en Rufus Wainwright. Rufus is getrouwd met Jorn Weisbrodt en de moeder van hun dochter is Lorca Cohen, de dochter van Leonard Cohen.

Op de albumhoes staat een foto van Candy Darling op haar sterfbed, gemaakt door Peter Hujar, die op zijn 53-ste door een aids-gerelateerde longontsteking overleed. Candy was een actrice en transgender, die speelde in twee films van Andy Warhol en ze was de muze van The Velvet Underground. Denk aan de song 'Candy' van Lou Reed. Candy overleed op haar 29-ste door een lymfoom.

In 2009 verscheen het derde album 'The Crying Light', met op de albumhoes een foto van de Japanse danser Kazuo Ohno. Het album stond op nummer één in de Billboard European Top 100. In 2010 verscheen het vierde album 'Swanlights', met 'Thank You for Your Love' en 'Christina's Farm'.

In augustus 2012 verscheen het live-album 'Cut the World', waarop Antony zingt met het Deens Nationaal Kamer Orkest. In de videoclip speelt Carice van Houten een kleine rol, net als Willem Dafoe. Antony zegt dat de afbraak van de natuur deels een gevolg is van de onderdrukking van vrouwen en op de aarde gebaseerde, spirituele systemen. De patriarchale religies, die zeggen dat het paradijs na dit leven is, zijn ook schuldig. In het nummer 'Future Feminism' kleineert hij de patriarchale religies en pleit hij voor een verschuiving naar vrouwelijke systemen van bestuur als onderdeel van een poging om de wereldwijde, ecologische ramp te voorkomen.

Het hoogst bijzondere en ontroerende lied 'Crazy In Love' verscheen als single bij Secretly Canadian. Het is een cover van Beyoncé Knowles, van haar album 'Dangerously in Love' uit 2003. De officiële videoclip is gemaakt door Joie Iacono, maar Antony zong het ook in Carré, samen met het Metropole Orkest. Met recht kan ik stellen, dat Antony dé Oscar Wilde onder de hedendaagse zangers is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 juni 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 3 stemmen 4.938Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)