Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je oerlieve ziel venijnig door het slijk gehaald

(voor Lola Montez (1821 - 1861))

Je bent geboren op 17 februari 1821 als Marie Dolores Eliza Rosanna Gilbert in Grange.
Je moeder Elizabeth Oliver was de dochter van Charles Silver Oliver, lid van het Europees Parlement en zij woonde in kasteel Oliver.
Je vader was Edward Gilbert, een officier. Je woonde in het King House in Boyle en maart 1823 ging je via Liverpool naar India. Kort na aankomst in India overleed je vader door de cholera.

Je 19-jarige moeder hertrouwde met luitenant Patrick Craigie. Met Patrick ging je naar Montrose om naar school te gaan. Tijdens een kerkdienst stak je bloemen in de pruik van een oude man en je rende naakt door de straten. Op je tiende ging je naar Sunderland en daarna naar een kostschool in Monkwearmouth, geleid door de oudere zus van je stiefvader, Catherine Rae. Je was vastberaden en temperamentvol. In Bath studeerde je verder en op je zestiende trouwde je met luitenant Thomas James.

Op je 21-ste ben je in Calcutta gescheiden en werd je danseres, met als artiestennaam Lola Montez. In 1843 debuteerde je succesvol in Londen en in 1844 danste je succesvol in Parijs, waar je schoonheid en opvliegendheid je vooral beroemd maakten. Je was de courtisane van een paar rijke mannen en je had een korte relatie met Franz Liszt, die je met George Sand in contact bracht. Je vree met Alexandre Dumas en met de journalist Alexandre Dujarier, die in een duel werd vermoord, waarna jij Parijs verliet. Charles Baudelaire adoreerde jou.

In 1846 werd je in München de minnares van Ludwig I van Beieren, die 35 jaar ouder was. Hij vroeg jou of jouw borsten wel echt waren, waarop jij je ontkleedde en ze aan hem toonde. Je had veel invloed op koning Ludwig, die jij arrogant en woedend bejegende, wat je bij het volk onbemind maakte. Augustus 1847 maakte Ludwig jou gravin van Landsfeld en kreeg je een grote lijfrente. Als liberaliste had je een grote, politieke macht en streed je tegen de conservatieven en jezuïeten. Door jouw toedoen wist je een universiteit te sluiten, maar de revolutionairen heropenden deze universiteit en in maart 1848 deed Ludwig afstand van de troon en jij ontvluchtte Beieren.

In Zwitserland wachtte je tevergeefs op Ludwig en via Frankrijk belandde je eind 1848 in Londen, waar je trouwde met George Trafford Heald, een jonge cavalerie-officier, die een flinke erfenis had gekregen. Jullie verbleven in Frankrijk en Spanje en na een kleine twee jaar eindigde deze turbulente relatie en is George in zee verdronken.

Van 1851 tot 1853 was je danseres en actrice in het oosten van Amerika en in mei 1853 zat je in San Francisco, waar je met de journalist Patrick Hull trouwde en in augustus 1853 ging je naar Grass Valley, waar je huwelijk al snel kapot ging. Je bleef er twee jaar wonen en je was de inspiratiebron voor je jonge buurmeisje, de latere actrice/entertainer Lotta Crabtree, die je hebt gestimuleerd.

In juni 1855 reisde je naar Australië en augustus 1855 bereikte je Sydney. In het Theatre Royal in Melbourne danste je de erotische Spider Dance, waarbij je je rokken omhoog deed, wat je ook in Castlemaine deed en daar beledigde je de aanwezige goudgravers. Boze tongen beweerden dat je geen ondergoed droeg. Henry Seekamp, die een slechte recensie schreef, heb je met je zweep achtervolgd en geslagen. Mei 1856 ging je naar San Francisco en tijdens deze reis is je manager overboord geslagen en verdronken.

Terug in Amerika stopte je met acteren en gaf je lezingen over de slavernij, de achterstelling van vrouwen, galanterie en de heldinnen van de geschiedenis. In 1858 verscheen je boek 'The Arts of Beauty or Secrets of a Lady's Toilet'. Je woonde in Brooklyn, waar je gevallen vrouwen hielp.
Na een beroerte was je een tijd gedeeltelijk verlamd. Je kreeg een longontsteking en op 17 januari 1861 ben je overleden. Je werd negenendertig jaar en je bent in de Green-Wood Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 juni 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)