Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

2Pac - Only God Can Judge Me

Tupac Amaru Shakur, alias 2Pac en Makaveli is geboren als Lesane Parish Crooks op 16 juni 1971 in East Harlem, New York City. Hij was rapper, dichter en acteur. Voor velen is hij de beste vertegenwoordiger van de gangsta rap aller tijden. Hij is ook de best verkopende rap-artiest met ruim 75 miljoen verkochte albums wereldwijd.

Zijn ouders waren lid van de Black Panther Party. Zijn moeder Afeni Shakur zat een groot deel van de zwangerschap in de gevangenis. Enkele weken voor de bevalling werd ze vrijgelaten. Op jonge leeftijd werd Lesane's naam veranderd in Tupac Amaru Shakur, vernoemd naar de revolutionaire Inca-vrijheidsstrijder Túpac Amaru, wat Blinkende Afgodslang betekent. Zijn moeder had een boek over deze strijder gelezen en zij veranderde zijn naam.

Rond zijn twaalfde verjaardag verhuisde hij met zijn moeder en zus naar Baltimore, waar hij leerde acteren en dansen. Zijn vader zat toen in de gevangenis, omdat hij een gewapende overval had gepleegd. Na een tijd verhuisden ze naar Oakland, waar hij voor het eerst in contact kwam met verkeerde mensen. Hij kwam geregeld in aanraking met justitie, maar hij werd niet veroordeeld.

Op zijn vijftiende begon hij met rappen onder de naam MC New York en later 2Pac. Hij deed een gastoptreden op de EP 'This Is an EP Release' (1991) van de alternatieve hiphopband Digital Underground.
Op zijn twintigste verscheen zijn eerste solo-album '2Pacalypse Now', dat geen succes was. Het was een aanval op de Amerikaanse hypocrisie.
In 1993 verscheen zijn tweede album 'Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.', dat een groot succes werd, met hits als 'Keep Ya Head Up', 'I Get Around', 'Pappa'z Song' en 'Holla If Ya Hear Me'.
Hij speelde o.a. in de film 'Poetic Justice', naast Janet Jackson.

In 1994 raakte hij zwaargewond tijdens een gewapende overval. Hij overleefde vijf kogels, waarvan twee in het hoofd. Tijdens de revalidatie werd maximaal vierenhalf jaar gevangenisstraf voor de aanranding van een 19-jarige fan tegen hem geëist, maar die verkrachting is nooit bewezen en hij werd dan ook vrijgesproken. Die fan had hem gemasseerd en toen is hij in slaap gevallen, dat was alles. Samen met een andere jongeman, vermoedelijk een geheim agent, werd hij gearresteerd en terwijl hij in de gevangenis zat, verscheen zijn derde album 'Me Against the World' bij Interscope Records. Het stond een maand op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Het verkocht ruim twee miljoen keer. Met o.a. 'Outlaw', 'Fuck the World', 'Lord Knows', 'Dear Mama', 'It Ain't Easy' en de pakkende titelsong.

Het platenlabel Death Row Records wist hem uit de gevangenis te krijgen. De platenbaas Suge Knight betaalde 1,4 miljoen dollars borg voor zijn vrijlating in ruil voor een contract van drie albums.
Februari 1996 verscheen zijn dubbelalbum 'All Eyez on Me', het best verkochte rap-album aller tijden. Met 'Only God Can Judge Me', '2 of Amerikaz Most Wanted' en 'No More Pain'.

Op 7 september 1996 werd Tupac opnieuw beschoten, nadat hij in het MGM Grand Hotel in Las Vegas een bokswedstrijd van Mike Tyson had meegemaakt. Hij lag zes dagen in het ziekenhuis en er werd o.a. een long verwijderd. Op 13 september 1996 is hij overleden. Hij werd vijfentwintig jaar. De dader is nog steeds niet gevonden.

Op 5 november 1996 verscheen zijn laatste album 'The Don Killuminati: The 7 Day Theory', met 'Just Like Daddy' en 'Life of an Outlaw'.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=vfhVbEaMQEg

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juni 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 5 stemmen 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)