Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een onvergetelijke ervaring

(Querétaro)

Een mooi woord dat niet in de Spaanse woordenboeken voorkomt en verder ook geen betekenis heeft. Spaanstalige lexica kennen het niet. Querétaro FC is een Mexicaanse voetbalclub met als bekendste oud-speler Ronaldinho.

Net als in Mexico wordt in Colombia eveneens Spaans gesproken. La Mujer Sonora, De Vrouw met het Son-geluid, alias Maite Hontelé. Furore heeft zij in Colombia gemaakt en ook haar geboorteland en tegelijk ons land leert haar steeds beter kennen. In het bijzonder en zeer zeker haar salsa doet menigeen sidderen van genot. Haar mix van Colombiaanse folklore, latin-jazz en de hiervoor genoemde salsa laat menigeen niet onberoerd. Maite Hontelé, Nederlandse van geboorte met een Colombiaans hart, heeft voor altijd onze manier van kijken en luisteren naar en bovendien het ervaren van Latijns-Amerikaanse muziek veranderd. De muziek van Maite klinkt als een uitnodiging om gelukkig te zijn. Niet alleen om het te zijn, maar dit welzijn ook vooral uit te stralen. Genietend van goede smaak en Caribische nostalgie. Een voor sommigen misschien wel hopeloos heimwee naar vervlogen tijden. Met haar aanstekelijke tonen die schallen als schuitig-bijzonder weet zij (potentiële) liefhebbers van de trompet in combinatie met salsa aan zich te binden...!

Salsa is een muziekstijl die uit de Cubaanse Son, een stijl van Cubaanse muziek die van origine uit het oosten van Cuba komt, is voortgekomen. Vanaf 1850 werd deze muziek geboren uit een samenstelling van invloeden van Spaanse liederen, de zogenaamde canción en gitaar, Afrikaanse ritmes en percussie-instrumenten. De son van het eerste uur werd met een Cubaanse soort gitaar, genoemd de tres, een gewone gitaar, raspinstrumenten, bongo's en marimba's gespeeld. (Zie hiervoor ook mijn beschouwing 'Marimba-metrum' van 30 december 2014).

Maite heeft aan het conservatorium van Rotterdam gestudeerd. Op deze muziekacademie doceerde men als enige ter wereld zowel jazz, klassieke muziek, flamenco, Braziliaanse muziek als salsa. Voor deze muzikante was het Rotterdams conservatorium zogezegd het paradijs op aarde. De onvergetelijke ervaring zit verscholen in het feit dat zij in 2004 met de Buena Vista Social Club zowel rondreisde als musiceerde. Op het Jazzfestival van Medellín is zij op de plek terechtgekomen waar Maite wil(de) leven en musiceren. Als ster, blond en Nederlands, van de Latijns-Amerikaanse muziek, speelt Maite op haar trompet de Colombiaanse sterren van de Zuid-Amerikaanse hemel. Zowel haar muzikaal talent als haar opvallende verschijning hebben indruk gemaakt en zullen dit tot in lengte van jaren blijven doen...!


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=uEQijWH3L7U

Schrijver: Annejan Kuperus, 22 juni 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.3 met 3 stemmen 113Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 juni 2015
Mooi dat je juist haar onder de aandacht brengt, want ik zag haar een paar keer op de televisie en ze is best een aparte muzikante en persoonlijkheid, deze 35-jarige Utrechtse, vitale deerne. In Colombia is zij een gevierde ster en ze woont dan ook liever daar dan hier. Ze lijkt me niet makkelijk om mee samen te leven, omdat ze met haar trompet is getrouwd.
Je laatste zin valt nog te bezien, want roem hangt altijd aan een zijden draadje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)