Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Foo Fighters - Walk

Foo Fighters is een Amerikaanse rockband en in 1995 opgericht door de Multi-instrumentalist Dave Grohl, die op 14 januari 1969 in Warren, Ohio, geboren is. Van 1990 tot 1994 was hij de drummer van de grunge-band Nirvana. Op 5 april 1994 pleegde de zanger van Nirvana, Kurt Cobain, zelfdoding en stopte Nirvana. Om de diepe schok te verwerken, richtte Dave Foo Fighters op, samen met de voormalige Nirvana-gitarist Pat Smear en twee leden van de band Sunny Day Real Estate, de drummer William Goldsmith en de bassist Nate Mendel.

Op 4 juli 1995 verscheen het debuutalbum 'Foo Fighters', met het nummer 'I'll Stick Around', waarvan veel mensen dat het over Kurt's weduwe Courtney Love gaat. En met 'For All the Cows', 'This Is a Call' en 'Exhausted'. Dave schreef alle nummers in zijn Nirvana-tijd. Grunge-muziek blijft zijn inspiratiebron. De naam Foo Fighters vindt hij zelf de domste bandnaam aller tijden. In de Tweede Wereldoorlog werden met die naam Ufo's aangeduid.

Pat Smear is geboren op 5 augustus 1959 in Los Angeles. Hij speelde o.a. met Nina Hagen. Van september 1997 tot 2007 speelde hij niet bij Foo Fighters. Op 20 mei 1997 verscheen het tweede album 'The Colour and the Shape', wat minder grunge-achtig is. De songteksten zijn vooral geïnspireerd door Dave's scheiding van de fotografe Jennifer Youngblood. Omdat alle nummers opnieuw werden opgenomen en Dave William als drummer verving, was William zo gepikeerd, dat hij de band verliet. Hij werd door Taylor Hawkins vervangen. Pat Smear was uitgeput en hij werd door Franz Stahl vervangen, maar het klikte niet met hem, dus werd hij ontslagen.

De gitarist Christ Shiflett kwam erbij en op 2 november 1999 verscheen het derde album 'There Is Nothing Left to Lose', met 'Learn to Fly'. Begin 2001 nam Taylor een overdosis heroïne, wat hij overleefde. Op 22 oktober 2002 verscheen het vierde album 'One by One', wat in tien dagen in de thuisstudio van Dave, in Alexandria, is opgenomen. Met 'All My Life', wat een Grammy Award voor Best Hard Rock Performance kreeg. Ze kregen ook een Grammy voor Best Rock Album. Op het nummer 'Tired of You' speelt de Queen-gitarist Brian May mee. De band bouwde een opnamestudio in Los Angeles, genaamd Studio 606 West.

In juni 2005 verscheen 'In Your Honor', een dubbelalbum met rockmuziek en akoestische nummers. Het nummer 'Friend of a Friend' schreef Dave voor zijn vrienden van Nirvana, Kurt Cobain en de bassist Krist Anthony Novoselic. In november 2006 verscheen het live-album 'Skin and Bones'. In september 2007 verscheen 'Echoes, Silence, Patience & Grace'. In april 2011 verscheen 'Wasting Light', opgenomen in de garage van Dave en met oude bandrecorders en analoge mixers. Dit album was voor Dave het zwaarste wat hij heeft gemaakt. Met 'Rope', 'These Days' en 'Walk'. De videoclip bij 'Walk' is werkelijk geniaal, een hoogst intelligente speelfilm in een notedop.

In april 2011 verscheen 'Medium Rare', dertien covers in de stijl van Foo Fighters. In november 2014 verscheen het achtste album 'Sonic Highways', met acht nummers in acht verschillende steden opgenomen en geïnspireerd op de muzikale geschiedenis van elke stad, incluis Seattle, de stad van Nirvana en Kurt Cobain. Dave zingt best knap, maar hij kan het gemis van Kurt's stem en charisma nooit goed maken!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)