Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Neil Young - Crime in the City

Neil Percival Young is geboren op 12 november 1945 in Toronto.
Zijn vader was de schrijver/sportjournalist Scott Young en zijn moeder was Edna Ragland. Zijn broer is Bob. Hij woonde in Toronto en hij groeide op in Omemee. Hij ging in New Smyrna naar de basisschool.
Op zijn tiende begon hij een bedrijfje, Neil Eggs. Hij hield kippen en hij werkte op een golfbaan om het voer te betalen. Hij was van plan om aan het Ontario Agricultural College tot boer te worden opgeleid.

Neil bracht 's ochtends vroeg de Globe and Mail rond en voor het slapen gaan luisterde hij naar de radiozender 1050-CHUM, waardoor hij een passie voor muziek kreeg. Met kerst 1958 kreeg hij een plastic ukelele cadeau. Op zijn twaalfde scheidden zijn ouders. Neil ging met zijn moeder naar Winnipeg.

Op de Kelvin High School vormde hij zijn eerste bandje, The Jades. Voorts speelde hij in The Esquires, The Stardusters en The Classics. Met The Esquires coverde hij popsongs van o.a. The Shadows. Hard schreeuwen en spelen vond hij geweldig. Ze toerden met de auto van zijn moeder. In 1964 ging de band uit elkaar en op zijn achttiende stopte hij, na slechte resultaten, met studeren.

Samen met Koblun, Bill en Jeff richtte hij Neil Young & The Squires op. Ze toerden met een gammele Buick Roadmaster. In de zomer van 1965 ging hij solo verder met een twaalfsnarige, akoestische gitaar. In januari 1966 werd hij lid van The Mynah Birds, met Rick James als leadzanger. In maart 1966 ging de band uit elkaar, want Rick kreeg gevangenisstraf, omdat hij zijn dienstplicht verzaakte.

Daarna volgde de band The Herd, samen met Palmer, Stills en Richie Furay. Al snel noemden ze zichzelf Buffalo Springfield, naar een stoomwals.
In 1967 verscheen het album 'Buffalo Springfield'. Neil had continu ruzie met Stephen Stills. In juni 1968 stopte ook deze band, na drie albums.

November 1968 verscheen het eerste solo-album 'Neil Young', met 'The Loner'.
Mei 1969 verscheen zijn tweede solo-album 'Everybody Knows This Is Nowhere', in samenwerking met de band Grazy Horse. Neil sloot zich aan bij Crosby, Stills & Nash en ze maakten het legendarische album 'Déjà Vu'.

September 1970 verscheen Neil's derde solo-album 'After the Gold Rush', met 'Southern Man' en 'Oh, Lonesome Me'. Vanwege rugbeschadiging droeg hij een korset.
Februari 1972 verscheen het album 'Harvest', een wereldwijd succes, met 'Heart of Gold', 'Old Man' en 'The Needle and the Damage Done', over de heroïneverslaving van de gitarist van Crazy Horse, Danny Whitten, die in november 1972 overleed door een overdosis.

Neil had een relatie met de actrice Caroline Snodgress. Hun zoon Zeke was met een hersenverlamming geboren.
Neil trouwde met de serveerster/zangeres Pegi Morton en ze kregen een dochter, Amber Jean, die net als Neil aan epilepsie lijdt, en een gehandicapte, grotendeels verlamde zoon, Ben.

Neil verzamelt modeltreinen van het merk Lionel. Achter zijn huis is een hal met een heel grote modelbaan.

Vele albums volgden. Oktober 1989 verscheen 'Freedom', met 'Rockin' in the Free World', 'Crime in the City' en 'No More'. Ik heb dat album grijs gedraaid.

Neil's laatste album tot nu toe verscheen op juni 2015, 'The Monsanto Years'.

Hij woont in een ranch in La Honda, Californië, en hij is Officier in de Orde van Canada.

Zijn moeder overleed in 1990 en zijn vader in 2005.
In 2014 zijn Pegi en Neil gescheiden na 36 jaar huwelijk.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=rnwq167S_KM

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 2 stemmen 98Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mobar
Datum:
5 juli 2015
Wat een leuk toeval, ik ben toevallig net naar dit nummer aan het luisteren. Ik ga even lezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)