Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een overdosis heroïne voor een gebroken hart

(voor Pascale Ogier (1958 - 1984))

Je bent geboren op 26 oktober 1958 in Parijs. Je geboortenaam was Pascale Marguerite Cécile Claude Colette Nicolas. Je moeder was de actrice Bulle Ogier, op 9 augustus 1939 als Marie-France Thielland geboren in Boulogne-Billancourt. Je vader was de muzikant Gilles Nicolas.

Op je tiende was je stand-in in een film van je moeder. Je moeder hertrouwde met de Zwitserse regisseur/filmproducent Barbet Schroeder. Op je dertiende begon je drugs te gebruiken. Je werd in contact gebracht met de destructieve schrijver Charles Bukowski en je studeerde literatuur en film aan de Universiteit Sorbonne Nouvelles.

Je stopte met je studie om te acteren, wat je moeder niet verstandig vond. In 1969 had je een eerste, kleine rol in het drama 'Pauline s'en va' van André Téchiné. Je moeder had de hoofdrol. In 1978 speelde je in de tv-film 'La Vie comme ça' van Jean-Claude Brisseau en in datzelfde jaar speelde je in 'Perceval le Gallois' van Eric Rohmer, naast Arielle Dombasle.

Je had een relatie met de filmmaker Jim Jarmusch en met de artistiek directeur Benjamin Baltimore. In 1979 speelde je de hoofdrol in het theaterstuk 'La Petite Catherine de Heilbronn' van Eric Rohmer, naast Marie Rivière, Arielle Dombasie en Françoise Quéré. In 1981 speelde je een hoofdrol naast je moeder in 'Le Pont du Nord' van Jacques Rivette.

Je speelde een kleine rol in 'Quartet' van James Ivory en in 'La vera Storia delle Signora delle Camelie' van Mauro Bolognini. Je speelde de hoofdrol in 'Ghost Dance' van Ken MacMullen en in 'Les Nuits de la pleine lune' van Eric Rohmer. De schrijfster Marguerite Duras, de vriendin van je moeder, leerde je het beheerst voordragen. Voor je rol als Louise in 'Les Nuits de la pleine lune' ontving je de Volpi Cup voor beste actrice op het Filmfestival van Venetië, uitgereikt door de regisseur Michelangelo Antonioni.

Je begon met je hoofdrol in 'Elsa Elsa' van Didier Handepin en op 17 oktober 1984 was je aanwezig bij een officiële receptie in het Elysee Palace ter ere van de industrie mode voor modeontwerpers en beroemde kunstenaars, waarbij president François Mitterrand ook aanwezig was. In 1984 speelde je Angelique in het drama 'Ave Maria' van Jacques Richard, met Anna Karina in de hoofdrol. Op de filmposter staat Isabelle Pasco met blote borsten en een lendendoek, als Jezus hangend aan een kruis, wat voor veel ophef zorgde.

Op 24 oktober 1984 deed je een interview voor de tv-show 'Cinema Cinema'. Op 25 oktober 1984 kreeg je een aanval van angina pectoris en omdat jij aan een aangeboren hartafwijking leed, was het te laat voor hulp. Je leed aan een Coronaïre hartziekte, wat ontaardde in zuurstofgebrek in het bloed. Maar de werkelijke oorzaak van je hartstilstand was een overdosis heroïne, waaraan je al jaren verslaafd was. Je werd vijfentwintig jaar en je bent begraven op de begraafplaats Père-Lachaise. Wanda Maria Ribeiro de Vasconcelos nam jouw rol in 'Elsa Elsa' over.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juli 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 60Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 juli 2015
Alweer die foto van Camel, wat is dat toch? Doe maar liever geen foto meer van Camel en ook niet van die malle Rutgers, maar liever één van Pascale Ogier! B.v.d.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)