Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Velvet Underground - Heroin

The Velvet Underground was een experimentele rockband uit New York, die actief was in de late jaren zestig van de twintigste eeuw en is opgericht in 1965 door de studenten Lou Reed en John Cale. Lou wist niet of hij schrijver of rock-'n-roll-artiest wilde worden. John Cale studeerde klassieke muziek en hij had al samengewerkt met de avant-gardecomponisten John Cage en La Monte Young.

Lou schreef en zong de meeste teksten en hij bespeelde de leadgitaar. John bespeelde diverse instrumenten, o.a. viola, basgitaar en orgel. De drummer Maureen Tucker en de gitarist Sterling Morrison kwamen erbij. De band werd ontdekt door Andy Warhol, die hen in 1966 mee nam door Amerika als onderdeel van zijn multimedia-showtournee The Exploding Plastic Inevitable. Op advies van Warhol werd de band versterkt door het Duitse fotomodel Nico, op 16 oktober 1938 geboren als Christa Päffgen in Keulen. Zij moest het gebrek aan uitstraling van de band opvullen. Ze was bevriend met Bob Dylan en Brian Jones.

Nico had een relatie met de acteur Alain Delon, met wie ze zoon Ari kreeg, wat Alain ontkende. In de zomer van 1967 had ze een heftige liefdesrelatie met Jim Morrison. Nico was een groot gedeelte van haar leven verslaafd aan de heroïne. Ze heeft de liefdesbetuigingen Lou Reed, die ook aan de heroïne was, afgewezen en ze had wel een relatie met John Cale. De jaloerse Lou weigerde haar een grotere rol in de band. Lou zong uit wraak enkele nummers, die zij al had ingezongen en Lou's versies verschenen op plaat.

Ann Maureen Tucker is geboren op 26 augustus 1944 in Jackson Heights en ze groeide op in Levittown. Haar vader James was een huisschilder en haar moeder Margaret was een administratief medewerkster. Haar broer is Jim en haar zus is Margo. Als tiener was ze fan van de drummer Babatunde Olatunji. Op haar 19-de begon ze te drummen. Ze zong ook en ze speelde basgitaar. Begin 1970 verliet ze de band tijdelijk, omdat ze zwanger was. In 1971 stapte ze uit de band en woonde ze met haar man en vijf kinderen in Phoenix. Begin jaren tachtig is ze gescheiden en in 1993 nam ze deel aan de Velvet Underground reünie. Ze woont in Douglas.

Op 12 maart 1967 verscheen het debuutalbum 'The Velvet Underground & Nico', geproduceerd door Andy Warhol, met het niet mis te verstaande nummer 'Heroin', wat tekstueel en muzikaal soepel draait. Je maakt als het ware de werking van heroïne mee. Tenslotte zie je de hoofdperzoon in de video in een metro- of treingebouw in elkaar storten, zoals je vandaag de dag hier en daar nog wel eens ziet. Dan weet je dus waarvan dat decorumverlies en totaal wegvallen komt. Lou wist waarover hij zong. Op de cover staat de beroemde banaan van Warhol, die in feite maar weinig kon schilderen. De meeste radiostations weigerden de goudeerlijke, harde teksten uit te zenden en daardoor kwam er geen succes. Nico verliet de band.

Op 30 januari 1968 verscheen het tweede album 'White Light/White Heat', zonder Warhol. Het klonk rauwer en het was van belangrijke invloed op de latere punk- en experimentele rockmuziek. Lou zingt over drugsgebruik, seksuele absurditeiten, de verheerlijking van amfetamines en totale losbandigheid in het nummer 'Sister Ray'. Lou verving John Cale voor Doug Yule. Reed was conventioneel en Cale juist zeer experimenteel, wat teveel botste.

In maart 1969 verscheen het derde album 'The Velvet Underground', met 'Candy Says', over Candy Darling, 'What Goes On' en 'Pale Blue Eyes'. Op 19 oktober 1969 en in november 1969 werd een live-album opgenomen, wat pas in september 1974 verscheen. In november 1970 verscheen het vierde album 'Loaded', met 'Sweet Jane', 'Rock & Roll', 'New Age' en 'Oh! Sweet Nuthin''. Kort na de verschijning van dit album verliet Lou de band.

In februari 1973 verscheen het vijfde en laatste album 'Squeeze', maar zonder één van de oorspronkelijke bandleden, dus in feite de bandnaam onwaardig. Maureen werd zelfs door de gefrustreerde bandmanager Steve Sesnick ontslagen. Dit album was vooral door Doug Yule geschreven en muzikaal uitgewerkt. Op 30 augustus 1995 overleed Sterling door het non-Hodgkin-lymfoon. Hij werd 53 jaar. Op 27 oktober 2013 overleed Lou, nadat hij eerder dat jaar een leventransplantatie had ondergaan. Hij werd 71 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 285Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)