Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Roxy Music - Avalon

Roxy Music was een Engelse glam rockband, in 1971 gevormd door Bryan Ferry, de hoofdschrijver en zanger van de band. Naast hem waren er de bassist Graham Simpson, de gitarist Phil Manzanera, de saxofonist/hoboist Andy Mackay en de drummer Paul Thompson. Andere oud-leden waren o.a. Brian Eno, Eddie Jobson en John Gustafson.

Bryan Ferry is geboren op 26 september 1945 in Washington, Engeland. Zijn vader Fred was een landarbeider, die ook pony's, die in de kolenmijnen werkten, verzorgde. Bryan studeerde beeldende kunst aan de Universiteit van Newcastle upon Tyne, waarij hij les kreeg van de beroemde popkunstenaar en -docent Richard William Hamilton (1922 - 2011), schilder en collage artiest. Bryan's medestudenten waren Rita Donagh, Mark Lancaster, Tim Head en Nicholas De Ville. Bryan was een pottenbakkerij leraar aan de Holland Park School in Londen.

Op 16 juni 1972 verscheen het debuutalbum 'Roxy Music', geproduceerd door de dichter Peter Sinfield, met 'If There Is Something' en 'Sea Breezes'. Op de cover stond het model Kari-Ann Muller, die trouwde met Chris Jagger, de broer van Mick Jagger. Op 23 maart 1973 verscheen het tweede album 'For Your Pleasure' bij Island Records, met 'Do the Strand' en 'Beauty Queen'. Op de cover staat een foto van de Franse zangeres/actrice Amanda Lear, die destijds Bryan's minnares was en later de muze van Salvador Dali. Bryan Eno verliet de band en hij werd door Eddie Jobson vervangen.

De Londense mode-ontwerper Antony Price heeft veel betekend voor Roxy Music, net als voor David Bowie en Duran Duran. Ook de hairstylist Keith Mainwaring en de fotograaf Karl Stoecker deden het succes vergroten. Op 1 november 1973 verscheen het derde album 'Stranded', met 'Street Life', 'Psalm' en 'A Song for Europe'. Op de cover staat Bryan's toenmalige geliefde Marilyn Cole, Playmate van het Jaar 1973. Op 6 december 1973 ging de Belgische dichter Jotie T'Hooft in Brussel naar een concert van Roxy Music.

Op 15 november 1974 verscheen het vierde album 'Country Life', met 'The Thrill of It All', 'All I Want Is You' en 'Bitter-Sweet'. Op de cover staan twee bijna blote dames. De zwoele, sensuele, melancholische stem van Bryan in combinatie met zijn dandy-achtige, adellijke, droomvervullende uiterlijk, deed de meeste vrouwen voor hem zwichten. Op 24 oktober 1975 verscheen het vijfde album 'Siren', met 'Love Is the Drug' en 'Both Ends Burning'. Bryan had inmiddels een relatie met het supermodel Jerry Faye Hall, die later trouwde met Mick Jagger. Het is een dorpje aan de top. Bryan's lofzang voor Hall, 'Prairie Rose', inspireerde de Taking Heads tot hun nummer 'The Big Country' en ook de Schotse band Big Country ging er mee weg.

Op 16 maart 1979 verscheen het zesde album 'Manifesto', met 'Angel Eyes' en 'Dance Away'. Jobson ontbrak. Op 23 mei 1980 verscheen het zevende album 'Flesh and Blood', waarna Thompson de band verliet. Op 28 mei 1982 verscheen het achtste en laatste album 'Avalon', met 'More than This' en het schitterende 'Avalon', inclusief een heerlijk decadente videoclip. Echt een loom zomernummer van hoge kwaliteit. Dit album is opgenomen in de Compass Point Studios van Chris Blackwell, de voormalige producer en oprichter van Island Records. Bryan schreef de songs, terwijl hij aan de westkust van Ierland was en dat bepaalde de duistere melancholie van het album. Het verhaalt predestinatie en goddelijke oppermacht over de menselijke bestemmingen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 juli 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 1 stemmen 997Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 juli 2015
Het is inderdaad een dorpje aan de top.
Prachtige schoenen in de deca clip.
Jaren '70 nostalgie, inmiddels bijna klassiek muziek, en het blijft leuk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)