Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vloeiend Perzisch

Deze beschouwing is in samenwerking met Carolien Omidi, journalist en auteur te Teheran, tot stand gekomen.


Vanaf het moment van overgave wist ik het al. Heb ik geweten dat afstanden niets voorstellen, daar de techniek voor niets staat. Net als de enorme sprongen die in de gezondheidszorg zijn en zullen worden gemaakt. Stappen die door ingezet intellect voortdurend en onafgebroken kunnen worden gezet. Met prachtige resultaten als gevolg. Zo boekt een ieder op zijn/haar niveau resultaten in haar/zijn vakdiscipline.

Carolien Omidi, die in 1972 te Deventer ter wereld kwam, studeerde na haar afgeronde opleiding aan het gymnasium, Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Haar standplaats, aldus haar column in Dagblad Trouw, is de Iraanse hoofdstad Teheran. Gelegen in het noordelijk gedeelte van dit islamitisch land, tegen de flank van het Alborzgebergte. Vanuit deze miljoenenstad, op een adembenemende locatie gesitueerd, werkt, lees: schrijft zij. Haar 'Perzische dichters sterven nooit' uit Trouw van enige tijd geleden, verhaalt over dichter en historicus Ferdowsi. Deze poëet heeft 65 jaar in de 10de en 20 jaren in de 11de eeuw na Chr. geleefd.

Langs de boorden van de IJssel, misschien wel tijdens de Deventer Boekenmarkt, dit jaar op zondag 2 augustus, dromen en fantaseren mensen, niet iedereen, maar toch wel veel, over verleden, heden en toekomst. Het verleden drukt in meer of mindere mate altijd een stempel op iemands leven. Bepaalt voor een belangrijk deel vaak de toekomst. Voor mij, als schrijver van deze beschouwing, heeft dit in elk geval gegolden. Uiteraard niet voor mij alleen, daar vanzelfsprekend iedere auteur, in welk genre dan ook, zijn of haar aanleiding heeft (gehad) om te gaan schrijven. Voor Carolien Omidi was dit gezien haar opleiding logisch; zij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Aan deze Alma mater behaalde zij met lof, eervol, dus cum laude haar propedeuse in Theater-, Film- en Televisiewetenschap en haar postdoctorale eerstegraads lesbevoegdheid.

Zij besloot echter al snel tot een carrière in de journalistiek, daar bloed vaak kruipt waar het niet kan gaan. Ofwel: wat iemand graag wil of wat goed bij iemand past, zal die persoon inderdaad ooit gaan doen. Carolien besloot naar Iran te emigreren om daar het resultaat van haar studie in de praktijk te brengen. Sindsdien kunnen wij van haar pennenvruchten genieten. Zij werkt(e) als columniste voor zowel Volkskrant als Trouw en andere nieuwsbronnen. Daarnaast schrijft zij romans en schreef Carolien een op de werkelijkheid betrekking hebbend boek over haar werk als verslaggever in Iran. Ook richtte zij op verzoek van de Nederlandse ambassade in Teheran een Nederlandse school op waaraan zij acht jaar als directeur de scepter zwaaide.

Als journalist heeft zij gewerkt of werkt zij voor diverse media in zowel Nederland als België. Daarnaast heeft Carolien inmiddels drie boeken op haar naam staan met evenzovele intrigerende titels. Fascinerend en volledig geënt op het land waar zij woont en werkt. HET VUUR VAN Perzië, is een vlot geschreven liefdesverhaal in de ik-vorm, dat wordt afgewisseld met episodes uit het leven van filosoof, dichter en soefi-mysticus Roemi die in de 13de eeuw leefde. VAN ONZE CORRESPONDENT. STANDPLAATS TEHERAN is een persoonlijk en journalistiek relaas over Carolien Omidi's indrukken en ervaringen die zij in Iran heeft opgedaan en zeer waarschijnlijk regelmatig beleeft en zal blijven opdoen. Vooral over tegenstrijdigheden en schijnbare tegenstellingen in de Iraanse maatschappij blijft zij zich verbazen. DE MINIATUURMEESTERES vertelt het verhaal van Soraya wier hand van schilderen niet onopgemerkt blijft. Zij mag op een gegeven moment als hofschilder haar kunsten aan de sjah vertonen. Haar wacht een even avontuurlijk als moeilijk leven als zij verkleed als man naar het paleis van de sjah in Tabriz afreist. Een gezamenlijke oogst van bijna 750 bladzijden leesplezier.

Een ijverige auteur, afkomstig uit Deventer aan de boorden van de IJssel en al schrijvend carrière makend in een metropool die dagelijks het leven omarmt!


Geschreven i.s.m. journalist en auteur Carolien Omidi.

Schrijver: Annejan Kuperus, 25 juli 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 236Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)