Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Joe Cocker - Unchain My Heart

Joe Cocker is geboren als John Robert Cocker op 20 mei 1944 in Sheffield. Hij was een blueszanger. Op zijn vijftiende zat hij als drummer in kleine bands in Sheffield. In 1964 had hij een kleine hit in Engeland met 'Marjorine'. Hij was lange tijd gasinstallateur en loodgieter. In het najaar van 1968 verscheen zijn eerste, grote hit 'With a Little Help from My Friends', opnieuw een cover van The Beatles, van hun album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' uit 1967. Het was wel een eigen versie. Hij verscheen in 1969 voor het eerst op de Amerikaanse televisie, in de Ed Sullivan Show. Zijn eerste single was 'I'll Cry Instead', een cover van The Beatles.

Van 15 tot en met 18 augustus 1969 was er in Bethel, Amerika, het muziekfestival Woodstock Music & Art Fair, drie dagen van vrede en muziek. Het was een hoogtepunt van het hippietijdperk. Joe trad op met de The Grease Band en hij zong de longen uit zijn lijf, wat zijn populariteit deed toenemen. Verder waren er optredens van o.a. The Band, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana, The Who, Melanie Safka, Jefferson Airplane, Canned Heat, Grateful Dead en Crosby, Stills, Nash & Young. Het festival vond plaats op een weiland van de melkveehouder Max Yasgur (1919 - 1973).

In 1969 verscheen Joe's debuutalbum 'With a Little Help from My Friends', met 'Just Like a Woman'. Begin jaren zeventig had hij hits als 'Cry me a River', 'High time we went', 'Feelin' Alright' en 'She came in through the bathroom window'. In die tijd raakte hij verslaafd aan alcohol en drugs als hasj en cocaïne. In 1969 verscheen 'Joe Cocker!', met 'Do Right Woman', en in 1970 'Mad Dogs & Englishmen', met 'Let's Go Get Stoned' en 'Please Give Peace a Chance'. Toen hij in Australië op wietbezit werd betrapt, noemden ze hem daar 'Mad dog'. In 1974 verscheen 'I Can Stand a Little Rain', met 'You Are So Beautiful'. In 1975 verscheen 'Jamaica Say You Will', met 'Where Am I Now'. In 1976 verschenen 'Stingray', met 'A Song for You', en 'Space Captain', met 'Delta Lady'. In 1978 verscheen 'Luxury You Can Afford', met 'A Whiter Shade of Pale'.

In 1978 ontmoette hij zijn vrouw Pam Baker en ging het beter met hem. Ook financieel krabbelde hij weer op. Joe was bevriend met Jimi Hendrix, The Beatles en Rod Stewart. De stiefdochter van Pam en Joe heet Zoey en zij heeft twee kinderen. In zijn woonplaats Crawford, een dorp met ongeveer 500 mensen, kwam hij tot rust. Er leven beren en poema's en hij wandelde en viste er graag. Hij verbouwde er o.a. zijn eigen tomaten.

Joe maakte een come-back in de jaren tachtig. Hij had grote hits met 'Up where we belong' en 'Unchain my heart'. Tijdens zijn optredens maakte hij spastische armbewegingen. Zijn rauwe whiskystem was opvallend en uitzonderlijk. Het gevolg van zwaar roken. In 1982 verscheen 'Sheffield Steel', in 1984 'Civilized Man', in 1986 'Cocker', met 'You Can Leave Your Hat On', en in 1987 'Unchain My Heart', met de superbe titelsong. In 1989 verscheen 'One Night of Sin', met naast de titelsong 'When the Night Comes', 'Just to Keep From Drowning', 'Another Mind Gone', 'Fever' en 'Bad Bad Sign'. In 1991 verscheen 'Night Calls', met opnieuw 'Unchain My Heart' en 'Don't Let the Sun Go Down on Me'. In 1994 verscheen 'Have a little Faith', met 'Let the Healing Begin'. In 1995 verscheen 'The Long Voyage Home', in 1996 'Organic', in 1997 'Across From Midnight', met 'Could You Be Loved' en 'Need Your Love So Bad'.

In 1999 verscheen 'No Ordinary World' en in 2002 'Respect Yourself', met nogmaals 'Unchain My Heart'. In 2004 verscheen 'Heart & Soul', in 2006 'Gold', met opnieuw 'Unchain My Heart' en 'Up Where We Belong', een duet met Jennifer Warnes, gebruikt in de speelfilm 'An Officer and a Gentleman'. Hij kreeg er een Grammy Award en een Oscar voor. In 2007 verschenen 'Hymn for My Soul' en 'Classic Rocker', met inderdaad weer 'Unchain My Heart'. In 2010 verscheen 'Hard Knocks' en op 24 november 2012 verscheen zijn laatste album 'Fire it up'. Op 22 december 2014 overleed Joe in zijn afgelegen boerderij Mad Dog Ranch in Crawford, Colorado, aan de gevolgen van longkanker.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 455Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
1 augustus 2015
Muziek om uren naar te luisteren.
Heerlijke zwijmelfilm ook met Richard Gere en Debra Winger, met absoluut hoogtepunt in de weergaloze eindscene.
Waarom kijken we nog naar Romeo en Julia, West Side Story, Tristan en Isolde. Allemaal depressief gedoe dat niet nodig is.
Er bestaan liefdes die wel een goed einde kennen. Against all odds, dat vaak weer wel. Overigens ook een mooie film, met een open einde die de kijker zelf nog invullen mag.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)