Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Iggy Pop - Candy

Iggy Pop is geboren als James Newell Osterberg, Jr. op 21 april 1947 in Muskegon, Michigan. Zijn vader James Newell Osterberg was leraar Engels en baseball coach van de Fordson High School in Dearborn. Zijn moeder was Louella Christensen. Hij groeide op in een trailer park in Ypsilanti. Hij is van Engelse, Ierse, Noorse en Deense afkomst. In de grootste slaapkamer van zijn ouderlijk huis speelde hij op zijn drumstel. Hij was drummer in enkele middelbare schoolbands in Ann Arbor, o.a. The Iguanas, waardoor zijn naam Iggy ontstond.

Iggy verliet de Universiteit van Michigan om in Chicago meer over de blues te leren. Hij speelde drums in blues clubs, geholpen door de drummer/zanger Sam Lay. Iggy vormde de psychedelische The Stooges met de gitarist Ron Asheton, zijn broer de drummer Scott Asheton en de bassist Dave Alexander. De drie medeleden zijn overleden. Dave werd in 1970 ontslagen om zijn heftige alcoholisme en in 1975 overleed hij door de complicaties daarvan. Hij werd 27 jaar.

In 1967 was Iggy bij een concert van The Doors. Het extreme podiumgedrag van Jim Morrison inspireerde hem. Jim zeikte het publiek af en hij maakte hen boos, op seksueel agressieve wijze. Mick Jagger en James Brown beïnvloedden hem ook. Het debuutalbum 'The Stooges' verscheen in 1969, geproduceerd door John Cale, met 'I Wanna Be Your Dog' en 'We Will Fall'. Het album faalde en Iggy kampte met zijn heroïneverslaving. Hij ontmoette David Bowie in de nachtclub Max's Kansas City, wat resulteerde in een glorieuze samenwerking. In 1974 was de laatste show van The Stooges. Iggy zweeg enkele jaren door zijn heroïneverslaving. Hij zat in een psychiatrische inrichting en Bowie was één van zijn weinige bezoekers.

In 1977 verscheen 'The Idiot', in samenwerking met Bowie, met 'China Girl', geïnspireerd door Iggy's verliefdheid op de Vietnamese vrouw Kuelan Nguyen. En met 'Sister Midnight'. Bowie zette 'China Girl' en 'Sister Midnight' later op zijn album 'Let's Dance'. Hij pakte zijn cadeaus terug. Ian Curtis van Joy Division heeft zichzelf opgehangen tijdens het beluisteren van 'The Idiot'. In 1977 verscheen 'Lust for Life', ook geholpen door Bowie en met het internationale succesnummer 'Lust for Life'. En met 'Tonight', wat Bowie ook later weer terug pakte.

In 1980 verscheen zijn autobiografie met een lovend voorwoord van Andy Warhol. Iggy was in 1968 enkele weken getrouwd met Wendy Weissberg. Van 1984 tot 1999 was hij getrouwd met Suchi Asano en momenteel is hij getrouwd met Nina Alu. In 1970 kreeg hij samen met Paulette Benson zoon Eric. Iggy is bevriend met Johnny Depp, de filmregisseur Jim Jarmusch en de tattoo-kunstenaar Jonathan Shaw.

In juni 1990 verscheen Iggy's tiende album 'Stone for Stone', met de fantastische megahit 'Candy', een duet met de superbe zangeres Kate Pierson (1948, Wechawken). Ook met 'Neon Forest' en 'Pussy Power'. In 1993 verscheen 'American Caesar', met 'Wild America', 'Fuckin 'Alone' en 'Beside You'. In 1997 maakte hij de soundtrack van de film 'The Brave', met Johnny Depp en Marlon Brando. Iggy opende Madonna's Reinvention World Tour in Dublin. Hij zong rauwe versies van Madonna's 'Burning Up', 'Ray of Light' en 'Like A Virgin'.

In 2009 verscheen zijn album 'Préliminaires', geïnspireerd door de roman 'La Possibilité d'une' van Michel Houellebecq. Er verschenen slechts 6000 exemplaren. In 2010 zong hij mee op het nummer 'We Are All Death' (lekker vrolijk!) op het debuutalbum van Saul Hudson, alias Slash, slangenminnaar en ex Guns & Roses gitarist. Iggy voerde campagne tegen de zeehondenjacht in Canada. In 2012 verscheen zijn tot nu toe laatste solo-album 'Après', met gek genoeg brave covers. Goodbye Iggy?...

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 2 stemmen 246Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)