Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lynyrd Skynyrd - That Smell

Lynyrd Skynyrd is een Amerikaanse rockband. In de zomer van 1964 vormden de tienervrienden Ronnie Van Zant, Allen Collins en Gary Rossington in Jacksonville de band My Backyard, wat ze later The Noble Five noemden. In 1969 noemden ze zichzelf Lynyrd Skynyrd, een spottend eerbetoon aan de leraar Leonard Skinner, die tegen jongens met lang haar was. Gary was dat zat en hij verliet de school. Later hebben ze het contact met Skinner hersteld. In 1970 waren ze al een topband in Jacksonville en waren ze de openingsact bij diverse, nationale bands.

Rickey Medlocke kwam bij de band, de drummer Bob Burns en de bassist Greg T. Walker. Billy Powell werd de toetsenist en Leon Wilkeson de bassist. Medlocke en Walker gingen naar de rockband Blackfoot. In 1972 werd de band door de producent/songwriter Al Kooper. De gitarist Ed King kwam ook bij de band.

Op 13 augustus 1973 verscheen het debuutalbum '(Pronounced 'Lèh-'nérd 'Skin-'nérd)', met ''Simple Man' en 'Free Bird'. In 1974 verscheen 'Second Helping', met 'Sweet Home Alabama', 'I Need You', 'The Ballad of Curtis Loew' en 'The Needle and the Spoon'. De zanger Ronnie Van Zant was bevriend met Neil Young. In 1975 verscheen 'Nuthin 'fancy', in 17 dagen opgenomen. Al Kooper verliet de band, net als Ed King. De achtergrondzangeres Cassie Gaines kwam erbij, haar broer Steve en en JoJo Billingsley. In 1976 verscheen 'Gimme Back My Bullets', met 'Every Mother's Son' en 'Cry for the Bad Man'. In 1976 verscheen ook het live-album 'One More from the Road'.

Collins en Rossington kregen ernstige auto-ongelukken. Rossington was dronken en stoned door Methaqualon. Zo ontstond het waarschuwende lied 'That Smell', over drugsmisbruik. Ronnie wilde de door drugs en drank gestimuleerde vechtpartijen in de band stoppen. In oktober 1977 verscheen 'Street Survivors', met 'That Smell', 'One More Time' en 'I Never Dreamed'.

Op 20 oktober 1977 vloog de band met een Convair CV-300 naar Baton Rouge. Er was sprake van een defecte motor en ze moesten een noodlanding maken. Ronnie Van Zant, Steve en Cassie Gaines, de assistent-road manager Dean Kilpatrick, de piloot Walter McCreary en co-piloot William Gray werden gedood door de verwondingen. Collins, Rossington, Wilkeson, Powell, Pyle, Hawkins en de roadcrew hadden ernstige verwondingen. Dit tragische ongeluk was drie dagen na het verschijnen van 'Street Survivors'. Ronnie werd 29 jaar. Hij was twee jaar getrouwd met Nadine Inscoe en hun dochter heet Tammy. Zijn tweede vrouw was Judy Seymour. Hij is begraven op Riverside Memorial Park in Jacksonville, nabij zijn ouders, in een grote, betonnen grafkelder, die nauwelijks te openen is en bovendien bewaakt wordt.

Cassie werd 29 jaar en Steve werd 28 jaar. Zij zijn in Orange Park, Florida, begraven. In 1979 overleed hun moeder door een (bewust?) auto-ongeluk nabij hun begraafplaats. Ze werd nabij haar kinderen begraven. Collins overleed in 1990 door een chronische longontsteking als complicatie van verlamming door een auto-ongeluk. Hij was getrouwd met Kathy Johns. Hun dochter is Annie. Kathy overleed in 1980 door een bloeding, wat hem verwoestte. Hij is naast zijn vrouw begraven. Wilkinson overleed in 2001 door lever- en longaandoeningen. Hij werd 49. Powell had zich na het vliegtuigongeluk tot het christendom bekeerd. Hij overleed in 2009 door een hartaanval. Hij werd 56. Bob Burns overleed in 2015 door een auto-ongeluk.

In 1987 werd Lynyrd Skynyrd herenigd, met als zanger Ronnie's jongere broer Johnny Van Zant, maar ik beschouw deze reanimatie als een nostalgische mislukking en dwaze voortzetting.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 65Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 augustus 2015
'The smell of death surrounds you'

Heel goed dat een rockband stelling neemt tegen de vernietigende werking van drugsmisbruik.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)