Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Esmeralda

Een kostbare groene smaragd in de IJ-haven van onze hoofdstad; ook afgelopen zaterdag 22 augustus lag deze stalen barkentijn op de vierde Sail-dag aan de kade afgemeerd. Voor en achter vastgelegd, met een loopplank die toegang tot dit imposante vaartuig verschaft. Met een lengte van 113 meter heeft deze dame een longitude in dezelfde categorie als die van twee Russen. Twee indrukwekkende Russische barkentijnen:

- Kruzenshtern met een lengte van 114,5 meter en
- Sedov met een longitude van 117,5 meter

De Oranje- of IJ-haven wordt zuidelijk door de Veem- en ten noorden door de Javakade min of meer omsloten.

Signorita Esmeralda staat echt prachtig in de witte verf. Onder deze witte laag, net als aan de masten van dit voormalig Chileense martelschip bevindt zich bloed. Bloed van Chileense dissidenten die zich tijdens het regime van Augusto Pinochet hebben verzet en deze oppositie in gevangenschap met marteling, verkrachting en moord moesten bekopen. De Esmeralda werd in 1946 in Spanje gebouwd. In eerste instantie als trainingsschip van de Spaanse marine. Rond 1950 echter werd de 'White Lady' als herstelbetaling aan Chili geschonken; de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog. In 1814 echter werden deze onafhankelijkheidsstrijders verslagen en belandde Chili opnieuw onder Spaanse vleugels. Het conflict kwam hiermee overigens niet tot een eind. Vier jaar nadien, in 1818, met behulp van een Argentijns leger, werden de Spanjaarden in de Slag om Chacabuco definitief verslagen, waarop in het eerste kwartaal van 1818 Chili officieel onafhankelijk van Spanje werd. Als afbetaling is Esmeralda in 1951 door Spanje aan Chili gegeven. Dit alles dus in verband met gemaakte schulden tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Geen confrontatie zonder haar geschiedenis. 12 Mei 1953 is de Esmeralda gedoopt en te water gelaten. Tijdens het Pinochet-regime in de jaren '70 van de vorige eeuw werd zij, Esmeralda, een drijvende gevangenis waar mensen, dissidenten, van hun vrijheid werden beroofd, verkracht en gemarteld. Terwijl Amerika angst had voor het Chili van Allende dat een springplank voor het communisme in Latijns-Amerika zou gaan vormen, besteeg Pinochet de Chileense troon. Vervolgens was deze Zuid-Amerikaanse Al Capone 17 jaar aan de macht in Chili met uiteindelijk slechts één doel: het socialisme buiten de Chileense grenzen houden.

Inmiddels in een nieuwe eeuw en een nieuw millennium is 'Chile' een republiek in Zuid-Amerika die grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië. Een voor 70% voor wat betreft religie katholieke staat met ruim 17.000.000 inwoners, waarvan Paaseiland als voorbeeld voor de gehele planeet mag gelden; als, staatkundig, een provincie van Chili, is dit Polynesische eiland vooral bekend door de vele MOAI, paaseilandbeelden, die zich hier bevinden. Ongeveer net zo groot als ons Waddeneiland Texel, telt 'Isla de Pascua' een kleine 6000 inwoners. Als één van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld, ligt Pitcairn, het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, op een afstand van ruim 2000 kilometer.

Paaseiland als voorbeeld voor onze hele planeet, heeft te maken met het feit dat elders hulpbronnen worden uitgeput. Dit meest afgelegen bewoonde plekje op aarde is zich bewust...! Wij (inmiddels) ook...?

Veel mensen steeds meer!

Schrijver: Annejan Kuperus, 28 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 2 stemmen 79Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)