Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Soul Asylum - Runaway Train

Soul Asylum is een Amerikaanse, alternatieve rockband, opgericht in 1981 als de punkband Loud Fast Rules, met de zanger/songwriter Dave Pirner (1964, Minneapolis), de gitarist Dan Murphy, de bassist Karl Mueller en de drummer Pat Morley. Pat werd vervangen door Grant Young en de bandnaam werd Soul Asylum.

In 1982 verschenen twee nummers van hen op de cassette 'Barefoot and Pregnant' bij Reflex Records. Op een volgende cassette 'Kitten' werden ze aangekondigd als Proud Crass Fools. Ze werden bekend door hun krachtige, dynamische shows.

Op 24 augustus 1984 verscheen hun debuutalbum 'Say What You Will, Clarence...Karl Sold the Truck', met 'Stranger', 'Religiavision' en 'Masquerade'. Karl Mueller had hun Chevrolet pick-up truck verkocht voor een grotere Dodge bus. In 1986 verscheen 'Made To Be Broken', met 'Ship of Fools', 'Never Real' en 'Long Way Home'. In 1986 verscheen ook 'While You Were Out', met 'Freaks', 'Never Too Soon' en 'Passing Sad Daydream'. Ze gingen op tournee met de rockband Hüsker Dü, met de zanger/drummer Grant Hart, de zanger/gitarist Bob Mould en de bassist Greg Norton.

Soul Asylum maakt zeer luide, hectische muziek, een mix van wilde punk, hardcore, jaren zeventig rock, country en kitsch. Ze waren de voorlopers van de grunge-muziek, net als Nirvana. In 1988 verscheen 'Hang Time', met 'Endless Farewell', 'Marionette' en 'Heavy Rotation'. In 1989 verscheen de EP 'Clam Dip & Other Delights', met 'Chains' en 'Artificial Heart'. In 1990 verscheen 'And the Horse They Rode in On', geproduceerd door Steve Jordan, met 'Veil of Tears' en 'Nice Guys (not payed)'. Vanwege de slechte verkoop en de gehoorproblemen van Dave, wilden ze met de band stoppen, maar Columbia Records haalde hen binnen.

In 1992 verscheen 'Grave Dancers Union', hun meest geliefde album, met 'Runaway Train', over de vele jongeren, die vermist worden en die vaak mishandeld en uitgebuit zijn. Het lied won een Grammy Award voor Best Rock Song in 1994. Ook met 'Somebody to Shove' en 'Black Gold'. De cover is gemaakt door de kunstfotograaf/-schilder Jan Saudek.

In 1995 verscheen 'Let Your Dim Light Shine', met de hit 'Misery', 'Necklace' en 'Just Like Anyone'. In 1988 verscheen 'Candy from a Stranger'. Op 17 juni 2005 overleed Karl Mueller door keelkanker. Hij werd 41 jaar. Hij woonde met zijn vrouw Mary Beth in Minneapolis. In 2006 verscheen 'The Silver Lining', waaraan Karl nog had meegewerkt. En in 2012 verscheen 'Delayed Reaction'. De voormalige drummer van Prince, Michael Bland, de bassist Winston Roye, de gitarist Justin Sharbono en natuurlijk Dave Pirner vormen het huidige Soul Asylum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 aug. 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4,2 met 4 stemmen 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)