Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een verlichte meester en een gewiekste hedonist

(voor Bhagwan Sri Rajneesh (1931 - 1990))

Je bent geboren op 11 december 1931 in Kuchwada, India, als Rajneesh Chandra Mohan.
Je ouders waren Babulal en Saraswati Jain, die lid waren van de Taran Panth sekte van het jainisme, opgericht door Taran Svami. Zijn boeken 'Shunya Svabhava' en 'Siddhi Svabhava' hebben jou het meeste beïnvloed. Ahimsa (geweldloosheid) is het hoofdaspect van jainisme.
Je vader handelde in doeken. Je was de oudste van elf kinderen. Tot je zevende leefde je bij je grootouders. Je oma gaf je de volstrekte vrijheid. Op je zevende overleed je opa en ging je terug naar je ouders in Gadarwara. Je was diep geraakt door het overlijden van je opa en op je vijftiende overleed je nicht Shashi door de tyfus, waar je ook kapot van was. Je mediteerde als jongeling veel over de dood en je was een begaafde en rebelse leerling. In een tempel kroop er een slang over je heen, die jou niets deed. Je werd anti-theïst en je deed aan hypnose.

Op je negentiende studeerde je filosofie aan het Hitkarini College in Jabalpur. Na ruzie met een instructeur ging je naar het DN Jain College en was je redacteur bij een krant. Je begon in het openbaar te spreken en op je 21-ste raakte je spiritueel verlicht, toen je mediteerde onder een maulsari-boom in het Bhanvartal park in Jabalpur.
In 1957 behaalde je een masterdiploma filosofie aan de Universiteit van Sagar. Je werd leraar aan het Raipur Sanskrit College, waar je werd ontslagen, omdat men jou als een gevaar voor de studenten beschouwde. In 1958 was je leraar aan de Jabalpur University en in 1960 werd je hoogleraar. Je collega's vonden je buitengewoon intelligent. Je reisde door India als Acharya Rajneesh om lezingen te geven over het kapitalisme, wetenschap, technologie en anticonceptie.
Je verklaarde de orthodoxe religies voor dood, immers, gevuld met lege rituelen, bangmakerij en valse beloften.

Je kreeg een trouwe aanhang en je gaf individuele consultaties in ruil voor donaties. Je praktijk groeide en in 1962 begon je meditatiekampen en de eerste meditatie-centra ontstonden. In 1966 stopte je als leraar filosofie. Je pleitte voor een grotere acceptatie van seks en je leerde de Dynamische Meditatie methode. Je leerlingen kregen een oranje jurk, een nieuwe naam en een mala met een foto van jou. Je predikte een feestelijke levensstijl en in 1970 ging je naar Bombay, waar je lezingen gaf en bezoekers ontving. Je reisde nog maar weinig. In 1974 ging je naar een huis in Koregaon Park in Poona, gekocht door de Griekse scheepvaart-erfgename Catherine Venizelos. Je doceerde van 1974 tot 1981 aan de Poona ashram. Groepstherapie werd een grote bron van inzicht. En er waren theater-, muziek- en mime-optredens.

Iedere dag begon om zes uur met Dynamische Meditatie. Om acht uur gaf jij een lezing en overdag was er meditatie en therapie. 's Avonds waren er darshans, diepzinnige ontmoetingen tussen de meester en zijn leerlingen. Er konden fysieke ontmoetingen en seksueel contacten plaats vinden tussen de leerlingen.
Sommige leerlingen gebruikten soft drugs en de ashram kreeg 30.000 bezoekers per jaar, vooral uit Europa en Amerika.
Ma Anand Sheela werd je nieuwe secretaresse en met haar besloot je om in 1981 naar Amerika uit te wijken, omdat de Indiase autoriteiten te beperkend optraden. Je belandde in de Big Muddy Ranch nabij Antelope, Oregon.

Je had 93 Rolls-Royces, een provocatie om bezitsdrang aan de kaak te stellen en indirecte manier tot ophemeling van inzicht gevende meditatie, en je nam iedere dag 60 milligram valium en je gebruikte lachgas. Drie boeken zou je onder invloed van lachgas geschreven hebben, door je tandarts toegediend. Je rivaliseerde met Jiddu Krishnamurti.
Sheela werd ontslagen, omdat ze pogingen tot moord, o.a. op jouw arts, en mishandelingen had gedaan. Ze had ook salmonella verspreid.

Je zat in een Amerikaanse gevangenis. Op 4 januari 1987 keerde je terug naar Poona, waar je nieuwe meditaties bedacht. Je richtte je op Zen en je wilde Osho genoemd worden, een boeddhistische priester.

Op 19 januari 1990 overleed je door hartfalen. Je werd 58 jaar en je as staat in je slaapkamer in het Lao Tzu House bij de Poona ashram.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 september 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 122Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 september 2015
Helemaal mee eens, Ton!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 september 2015
Toch knap van je, beste Joanan, om in zo kort bestek
een samenhangend en representatief beeld
te schetsen van zo'n veelkleurig mens.
Mensen/lezers zien niet hoeveel werk dat vergt
en dat doe je elke dag!
Hulde

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)